Παύλος Φύσσας – Ζακ Κωστόπουλος/Zackie Oh: Τα ονόματά τους δόθηκαν σε νέα είδη κυανοβακτηρίων, του Νίκου Μαντέλα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 10:21 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Παύλος Φύσσας – Ζακ Κωστόπουλος/Zackie Oh: Τα ονόματά τους δόθηκαν σε νέα είδη κυανοβακτηρίων, του Νίκου Μαντέλα

 

Ευχάριστα νέα από το χώρο της εγχώριας επιστημονικής έρευνας!

 

H ομάδα Βιολόγων ερευνητών στην οποία συμμετέχει ο επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ Σπύρος Γκέλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Μάνθος Πάνου δημοσίευσαν μια πρωτοποριακή μελέτη στην οποία περιγράφονται 5 νέα γένη και 9 νέα είδη κυανοβακτηρίων από διάφορα περιβάλλοντα, από όλη την Ευρώπη (λίμνες της Εσθονίας και χερσαία σπήλαια της Ελλάδας, μέχρι αγχίαλα σπήλαια των Καναρίων Νήσων και βραχώδεις παραλίες της Ρόδου).

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι ονομασίες που επέλεξαν να δώσουν σε ορισμένα από αυτά τα είδη.

Συγκεκριμένα, ένα είδος κυανοβακτηρίων ονομάστηκε Speos fyssasii προς τιμήν του Παύλου Φύσσα.

Σε ένα άλλο έδωσαν την ονομασία Iphianassa zackieohae προς τιμήν του Ζακ Κωστόπουλου - της Zackie Oh!

Σε ένα τρίτο Stenomitos pantisii, προς τιμήν του Έλληνα Βιολόγου πανεπιστημιακού, με ιδιαίτερα επιδραστικό έργο στον τομέα της Οικολογίας, Γιάννη Παντή.

 

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Σπύρος Γκέλης: «Στην εργασία αυτή περιγράψαμε νέα γένη και είδη για την επιστήμη. Αποφασίσαμε δύο από αυτά να πάρουν τα ονόματα του Παύλου Φύσσα, δολοφονημένου από την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή και του Ζακ Κωστόπουλου/ZackieOh. Aπό σήμερα τα είδη Speos fyssasii και Iphianassa zackieohae θα κουβαλάνε τα όνοματά του Παύλου και Ζακ/Ζάκι για πάντα (και) στην επιστήμη. Γιατί αυτοί ζουν στη μνήμη μας. Οι δολοφόνοι ας πεθάνουν στη λήθη. Με την υπενθύμιση ότι ακόμα ζητάμε δικαιοσύνη για τον Ζακ. Justice For Zak/Zackie».

 

Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα δούμε σαν ένα έμπρακτο παράδειγμα για το γεγονός ότι η επιστήμη δεν διεξάγεται «σε δοκιμαστικό σωλήνα». Δεν είναι αποκομμένη από τις κοινωνικές διεργασίες και συγκρούσεις που διεξάγονται. Σε αντίθεση με την καθημερινή προβολή επιστημόνων που αναπαράγουν τον κυρίαρχο λόγο και μετατρέπουν την επιστήμη σε θεραπαινίδα της κυρίαρχης πολιτικής, υπάρχει και αυτή η εκδοχή επιστημόνων, που φροντίζει να κάνει επιστήμη χωρίς να ξεχνά τους καταπιεσμένους, τους αγωνιζόμενους και την ανάγκη συμβολής του επιστημονικού έργου προς ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα και το περιβάλλον.

 

Μια μικρή απόδειξη ότι οι κοινωνικοί αγώνες επιδρούν στη διεξαγωγή της επιστήμης, της δίνουν μορφή, κατευθύνσεις, περιεχόμενο.

 

Μια ακόμη μικρή απόδειξη, ότι μπορούμε να κάνουμε επιστήμη αλλιώς!

Αναγνώστηκε 279 φορές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΤΕΛΑΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.