Εκτύπωση Σελίδας

ΔΕΘ 2018: Γιατί η επαναστατική Αριστερά πρέπει να στηρίξει την περιφρούρηση του Σχολείου, του Φοίβου Μακρίδη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 08:51 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΔΕΘ 2018: Γιατί η επαναστατική Αριστερά πρέπει να στηρίξει την περιφρούρηση του Σχολείου, του Φοίβου Μακρίδη

 

Το σαββατοκύριακο 8-9 Σεπτέμβρη ανοίγουν οι πύλες της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μαζί με τις ομιλίες του εκάστοτε πρωθυπουργού θα υπάρχουν και εργατικές διαδηλώσεις, που ανάλογα με την περίοδο έχουν διαφορετικές αιχμές.

Φέτος, η συγκυρία έχει να κάνει με την «έξοδο από τα μνημόνια» που πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια έξοδος εντελώς σχηματική, αφού έχουν περάσει στην ελληνική νομοθεσία οι μνημονιακές διατάξεις. Αλλαγές που έγιναν ως μνημονιακή υποχρέωση από το 2009, όπως η μείωση του βασικού μισθού κι οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν, δεν παύουν να ισχύουν. Συν τοις άλλοις, η Ελλάδα συνεχίζει να δεσμεύεται για τα επόμενα χρόνια σε οικονομικές πολιτικές που έχουν προσυμφωνηθεί από τα μνημόνια (που έληξαν), όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου. Γι’ αυτούς και για άλλους τόσους λόγους, πρέπει να δείξουμε ότι εμείς δεν συμμετέχουμε στο θεματικό πάρτι «έξοδος απ’ τα μνημόνια» που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, η φετινή ΔΕΘ έχει μια ακόμα ιδιαιτερότητα. Με αφορμή τις συζητήσεις για το μακεδονικό, έχουν βγει στο προσκήνιο δυνάμεις της ακροδεξιάς από εκκλησιαστικούς κύκλους και στρατηγούς, μέχρι τη Χρυσή Αυγή κι άλλες ναζιστικές ομάδες. Ενώ μέχρι πρόσφατα η Χρυσή Αυγή δεν είχε παρουσιάσει συγκροτημένα τάγματα εφόδου στη Θεσσαλονίκη, με το μακεδονικό έχουμε την έξαρση των φασιστικών επιθέσεων σε σημείο που από καθαρή τύχη δεν είχαμε νεκρούς το τελευταίο διάστημα.

Ένας σύντομος απολογισμός

Στις 21 Γενάρη, διοργανώθηκε το πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο για το μακεδονικό, με κινητοποίηση από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η συγκέντρωση κι οι ομιλίες έγιναν μπροστά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Φασιστικές ομάδες, κάποιες με αναφορές στον ΠΑΟΚ, καθώς κινούνταν προς το συλλαλητήριο επιτέθηκαν με πέτρες και πυρσούς στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Σχολείο,  την κατάληψη Libertatia και την αντιεθνικιστική συγκέντρωση που καλούσε κατά βάση ο αναρχικός χώρος στην καμάρα.

Το χτύπημα στη Libertatia εξελίχθηκε σε τραγωδία, γιατί δεν υπήρχε κόσμος εντός της κατάληψης να την υπερασπιστεί – σε αντίθεση με το Σχολείο – κι αυτό έδωσε την ευκαιρία στους φασίστες όχι μόνο να προκαλέσουν κάποιες ζημιές, αλλά να κάψουν με μολότοφ το κτήριο, χωρίς καν να σκεφτούν ότι η φωτιά μπορούσε εύκολα να μεταπηδήσει στις διπλανές πολυκατοικίες!

Στις 4 Ιούλη το Σχολείο δέχθηκε νέα επίθεση πάλι. «Μακεδονομάχοι» φασίστες που συμμετείχαν σε αυτοκινητοπορεία για το μακεδονικό που περνούσε μπροστά από το Σχολείο με πέτρες και κοντάρια προσπάθησαν να εισβάλουν στο χώρο. Για άλλη μια φορά, όμως, ήταν η περιφρούρηση του Σχολείου που μπόρεσε να τους αποτρέψει.

Ας σημειωθεί ακόμα ότι σε κάθε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε για το μακεδονικό, λόγω της κοντινής απόστασης που χωρίζει το Σχολείο με το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον Λευκό Πύργο, όπου γινόντουσαν τα καλέσματα, υπήρχε οργανωμένη περιφρούρηση στο Σχολείο για κάθε περίπτωση.

Λαμβάνοντας υπόψη, λοιπόν, αυτά τα δεδομένα και τα καλέσματα για το μακεδονικό που υπάρχουν ήδη [i] για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, δε θα ήταν καθόλου υπερβολικό να λέγαμε ότι το Σχολείο – κι άλλοι κινηματικοί χώροι – απειλείται ευθέως ακόμα και με εμπρησμό!

«Με τόσους αστυνομικούς, θα είναι αδύνατον να φτάσουν οι φασίστες μέχρι το Σχολείο».

Μακάρι να μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δε θα το επέτρεπε η αστυνομία να συμβεί, που ειδικά εκείνες τις μέρες θα έχει πανελλαδικές ενισχύσεις για την αποφυγή επεισοδίων. Ενδεχομένως να βρίσκονται στην πόλη 10.000 αστυνομικοί, αλλά το κύριο μέλημά τους θα είναι να προφυλάξουν τη ΔΕΘ απ’ τις εργατικές κυρίως κινητοποιήσεις που θα προσπαθήσουν να την πλησιάσουν.

Εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι αστυνομικές δυνάμεις τη μέρα του μεγάλου συλλαλητηρίου για το μακεδονικό τον Γενάρη, όταν κάηκε η Libertatia. Ίσα ίσα, την ώρα του εμπρησμού οι διμοιρίες ήταν μπροστά, αλλά δεν έδειξαν να συγκινούνται καθόλου με τις κινήσεις των φασιστών.

Δυστυχώς ή ευτυχώς το βάρος της υπεράσπισης του χώρου πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες του κόσμου του Σχολείου και των αλληλέγγυων ατόμων, ομάδων κι οργανώσεων.

«Η πορεία της ΔΕΘ πρέπει να ‘χει αντικυβερνητικό κι αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα».

Η πορεία της ΔΕΘ θεωρείται τρόπον τινά ως η έναρξη της κινηματικής σεζόν. Λόγω της κεντρικής ομιλίας του πρωθυπουργού, έρχεται ως συνέπεια οι πανελλαδικές πορείες που οργανώνονται να έχουν αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Φέτος, μάλιστα, που η τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ είναι οι ΗΠΑ θα έχει κι έναν αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα η πορεία.

Αυτά είναι σωστά, αρκεί να μη λειτουργούν ως πρόσχημα για την υποτίμηση του υπαρκτού κινδύνου που βρίσκεται μπροστά μας. Η λογική που ψιθυρίζει ότι «θα βόλευε τον Τσίπρα η πορεία της ΔΕΘ να έχει αντιφασιστικά χαρακτηριστικά και να προσανατολιστεί στους μακεδονομάχους φασίστες» έχει και την αντίστροφη οπτική της: «θα βόλευε τους μακεδονομάχους φασίστες η πορεία της ΔΕΘ να έχει αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά και να προσανατολιστεί στον Τσίπρα και τους Αμερικάνους». Πέρα από τους λόγους που εμείς θέλουμε να κατεβούμε στην πορεία και να αγωνιστούμε γενικά, είναι οι αντικειμενικές συνθήκες, η ωμή πραγματικότητα που καθορίζει πολλές φορές την ατζέντα.

Στο δια ταύτα

Οι δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς και τα κινήματα γενικότερα δεν καλούνται να αλλάξουν συνολικά την ατζέντα τους προκειμένου να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Σχολείου κι άλλων καταλήψεων και χώρων που απειλούνται. Χώροι, όπως το Σχολείο, οι οποίοι έχουν έντονη δράση στο αντιφασιστικό κίνημα, στο αντιπολεμικό, στη ΛΟΑΤ κοινότητα, στο κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Χώροι, όπως το Σχολείο, στους οποίους διοργανώνονται αρκετές δραστηριότητες (μαθήματα, προβολές, εκδηλώσεις) ανοικτές για όλους κι όλες. Αυτούς τους χώρους, όπως το Σχολείο, πρέπει να τους υπερασπιζόμαστε όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, πόσο μάλλον, όταν ο κίνδυνος είναι τα φασιστικά τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής κι άλλων συμμοριών.

Η Αριστερά συνολικά και τα κινήματα πρέπει να στείλουν δικές τους δυνάμεις – να τις αποδεσμεύσουν από την πορεία – στο Σχολείο και σε κάθε άλλον χώρο που απειλείται και το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής που υπάρχουν καλέσματα για το μακεδονικό κι η παρουσία φασιστικών δυνάμεων θα είναι μαζική. Τριάντα, σαράντα, πενήντα άτομα απ’ όλο το φάσμα της Αριστεράς και των κινημάτων ως υποστήριξη της περιφρούρησης που θα οργανώσει το Σχολείο, θα ήταν μια ουσιαστική πράξη αλληλεγγύης κι ένα πρακτικό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι παλεύουμε μαζί ενάντια στους φασίστες και χτίζουμε τα δικά μας κοινά μέτωπα, όχι μόνο στις διακηρύξεις μας, αλλά και στο δρόμο!

Κι ένα υστερόγραφο

Τον Φλεβάρη στον Πειραιά στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Φαβέλα πραγματοποιήθηκε μία επίθεση από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής. Πέντε άτομα τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Αμέσως μετά την επίθεση όλο το φάσμα της Αριστεράς έσπευσε να βγάλει ανακοινώσεις και να εκφράσει την αλληλεγγύη του.

Στη ΔΕΘ, που το κλίμα μυρίζει μπαρούτι, ας εκφραστεί αυτή η αλληλεγγύη προτού μετρήσουμε τους τραυματίες μας ή καμένα κτήρια…

______

[i] Για το Σάββατο 8/9 υπάρχει ένα κάλεσμα για συλλαλητήριο στο Βελλίδειο στις 19:00, ενώ η ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης οργανώνει συναυλία στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου την ίδια ώρα. Για την Κυριακή 9/9 υπάρχει κάλεσμα για συλλαλητήριο στον άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στις 12:00.

Πηγή: https://foivery.wordpress.com

 

Αναγνώστηκε 1694 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ KOMMON