Ο Ράσελ στην πλατεία, του Γιώργου Μανιάτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 10:08 Συντάκτης: Γιώργος Μανιάτης
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Ο Ράσελ στην πλατεία, του Γιώργου Μανιάτη

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Χειρότερη από την ωμή βαρβαρότητα είναι η θεωρητική δικαιολόγησή της. Η πρώτη μπορεί να είναι στιγμιαία, ένα ζωώδες ξέσπασμα κάποιων που εκπαιδεύτηκαν να είναι ανεγκέφαλοι.

 

Η δεύτερη όμως είναι διαρκής, είναι προϊόν ιδεολογικής και πολιτικής στήριξης της εξουσίας. Δεν ξέρω ποια φιλελεύθερη οπτική, έστω και παραλλαγμένη, μπορεί να κατανοήσει και να δικαιολογήσει, έναντι της όποιας πολιτικής σκοπιμότητας, την πρόσφατη εκδήλωση αστυνομικής βίας στην Νέα Σμύρνη. Αναρωτιέμαι πόσο φιλελεύθεροι είναι οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως τέτοιοι αυλικοί της εκάστοτε πρωθυπουργίας. Τι θα έλεγε, πως θα αντιδρούσε ένας γνήσιος φιλελεύθερος διανοητής; Ο Λόρδος Μπέρναρντ Ράσελ για παράδειγμα.

 

Στα συναρπαστικά γραπτά του κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου έπαιρνε πάντοτε θέση υπέρ της ελευθερίας έκφρασης, στηλίτευε την κρατική βία και υπεραμυνόταν των δικαιωμάτων του πολίτη να ζει με την αξιοπρέπεια που απορρέει από την ανθρώπινη ιδιότητά του.

 

Πως θα αντιμετώπιζε τα φαινόμενα βαρβαρότητας ένας κλασικός του φιλελευθερισμού, όπως ο Τζον Στιούαρτ Μιλ ή ένας σύγχρονος φιλόσοφος του δικαίου και της ηθικής, όπως ο Τζον Ρόουλς;

 

Στη χώρα μας βιώνουμε μια συνεχή διολίσθηση σε αυταρχικές, κρατικές συμπεριφορές. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Και συνεχίζω να αναρωτιέμαι. Οι διάφοροι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών που τόσο πρόθυμα, άλλοι από δήθεν ιδεολογικές θέσεις και άλλοι από ιδιοτέλεια, έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξή τους στην πολιτιστική πολιτική Μητσοτάκη πώς αντιδρούν απέναντι στα σιδερένια γκλομπς της Ν. Σμύρνης; Πώς θα αντιδράσουν στην περίπτωση του καταδικασμένου για τρομοκρατία Κουφοντίνα –ο οποίος κάθε μέρα ξαναδικάζεται στα ΜΜΕ της εξουσίας; Θα δείξουν τον φιλελεύθερο ανθρωπισμό τους ή θα κρυφτούν πίσω από τη νομικοφανή ευταξία τους;

Αναγνώστηκε 252 φορές

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.