Εκτύπωση Σελίδας

Χρήσιμες και σύντομες διευκρινίσεις για το Παλαιστινιακό, του Σωτήρη Ρούσσου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021 09:35 Συντάκτης: Σωτήρης Ρούσσος
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Χρήσιμες και σύντομες διευκρινίσεις για το Παλαιστινιακό, του Σωτήρη Ρούσσου

Πηγή: Facebook

Μερικές διευκρινίσεις σχετικά με την σημερινή αιματοχυσία στο/στη Ισραήλ/Παλαιστίνη για Υπουργούς Εξωτερικών, εκπροσώπoυς του ΣΥΡΙΖΑ και άλλους ενδιαφερόμενους.


1. Το Ισραήλ δεν ασκεί το δικαίωμα του στην αυτοάμυνα. Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα ασκούν οι Παλαιστίνιοι που δέχονται κάθε μέρα την ισραηλινή επίθεση εναντίον της γης τους (με τους παράνομους εποικισμούς) των περιουσιών τους, του δικαιώματος στην ελεύθερη μετακίνηση εντός των εδαφών της Παλαιστινιακής Αρχής, στην ελευθερία στην οικονομική και θρησκευτική δραστηριότητα και τέλος στα βασικά δικαιώματα της ζωής και της ατομικής ελευθερίας (παράνομες συλλήψεις και αυθαίρετη μακρόχρονη κράτηση ακόμη και ανηλίκων, καταπάτηση της αρχής habeas corpus).


2. Η Λωρίδα της Γάζας δεν είναι ελεύθερη υπό πλήρη παλαιστινιακό έλεγχο όπως υποστηρίζεται από διάφορες πλευρές. Βρίσκεται υπό ασφυκτικό ισραηλινό αποκλεισμό. Δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση αγαθών, ανθρώπων και υπηρεσιών ακόμη και στοιχειωδών υλικών όπως φαρμακευτικό υλικό, οικοδομικά υλικά κ.α. Αναγκάζεται να παίρνει νερό και ρεύμα από το Ισραήλ με μεγάλες πολύωρες διακοπές κάθε μέρα. Αν δεν είχε αποκλεισμό θα μπορούσε να έχει δικό της εργοστάσιο ηλεκτρικού ρεύματος και δικούς της υδατικούς πόρους. Γενικότερα αν η Γάζα απελευθερωνόταν από τον αποκλεισμό θα προσομοίαζε περισσότερο στην οικονομική και κοινωνική άνθηση της Βηρυτού.


3. Η Χαμάς δεν είναι καμιά ομαδούλα του 3% για να την "απομονώσουμε". Πρόκειται για ένα κίνημα του πολιτικού Ισλάμ που είτε μας αρέσει είτε όχι υποστηρίζεται από ένα μεγάλο μέρος της Παλαιστινιακής κοινωνίας σε Γάζα και Δυτ. Όχθη. Υπενθυμίζω ότι στις πρώτες και μόνες ελεύθερες εκλογές που έγιναν στα Παλαιστινιακά Εδάφη κέρδισε την πλειοψηφία. Οι αποκλεισμοί και η ισραηλινή βία όντως τη θρέφουν συνεπώς αν το πάρουμε αλλιώς και έχουμε ένα βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος με ευημερία πιθανόν (δεν είναι βέβαιο) να μειωθεί η δύναμή της. Από την άλλη πλευρά δεν είναι κατανοητό γιατί είναι θεμιτή η είσοδος στην ισραηλινή Βουλή και η συμμετοχή στην κυβέρνηση ακραίων εβραϊκών θρησκευτικών ή/και φασιζουσών πολιτικών δυνάμεων που ζητούν την εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων και όχι η ύπαρξη δυνάμεων του πολιτικού Ισλάμ στη πλευρά των Παλαιστινίων.

Αναγνώστηκε 342 φορές