Καμία γυναίκα μόνη – καμία ανοχή στους κακοποιητές

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 08:43 Συντάκτης: Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Βύρωνα
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καμία γυναίκα μόνη – καμία ανοχή στους κακοποιητές

 

Πηγή

Ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα για την ανάγκη υποστήριξης των θυμάτων έμφυλης κακοποίησης

Με αφορμή τα όσα τραγικά και εξοργιστικά έρχονται τις τελευταίες ημέρες στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση γυναικών στην Ηλιούπολη, με την εμπλοκή μάλιστα εκπροσώπων του νόμου και της τάξης, νιώθουμε την ανάγκη να επισημάνουμε ξανά την σημασία του να υπάρξει επιτέλους και στην Ελλάδα ένα δίχτυ προστασίας για όσες γυναίκες κακοποιούνται. Δυστυχώς όμως στην χώρα μας η συζήτηση γύρω από τέτοια θέματα είναι ακόμα τραγικά πίσω, με τις πατριαρχικές σχέσεις να επιβιώνουν και να εξιδανικεύονται. Παράλληλα η απαξίωση και αποδόμηση του κοινωνικού κράτους κατά τα μνημονιακά χρόνια έχει χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με την ανεργία, την φτώχεια και την ανασφάλεια να πολλαπλασιάζουν τέτοιες συμπεριφορές, η πλειοψηφία των οποίων μένει δυστυχώς ατιμώρητη.

 

Ευτυχώς όμως βλέπουμε και την ανάπτυξη ενός νέου φεμινιστικού κινήματος. Όλο και περισσότερες γυναίκες, άνδρες αλλά και άτομα που δεν εντάσσουν τον εαυτό τους στα κλασικά έμφυλα στερεότυπα αντιδρούν και βγαίνουν στον δρόμο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σηκώνουν ασπίδα προστασίας μπροστά από τα θύματα. Το λαμπρό παράδειγμα της εργαζόμενης στην καφετέρια στην Ηλιούπολη που δεν κοίταξε αλλού και προσέφερε την βοήθεια της στην κακοποιημένη κοπέλα θα πρέπει να είναι πρότυπο και καθημερινή στάση για όλους μας.

 

Χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα. Χρειάζεται η παρέμβαση της οργανωμένης πολιτείας η οποία θα πρέπει επιτέλους να αντιληφτεί την έκταση του προβλήματος και να αναλάβει δράση. Να ακούσει και να πιστέψει τα θύματα, να δημιουργήσει δομές υποστήριξης, να καταδικάσει τους κακοποιητές και τους υποστηρικτές τους. Γι αυτό ως δημοτικό σχήμα διεκδικούμε ήδη από τα πρώτα μας βήματα την δημιουργία δομών υποστήριξης και ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών στον δήμο μας για να διασφαλίζεται στα θύματα της έμφυλης καταπίεσης ένα ασφαλές μέρος ώστε να μπορούν να ξεφύγουν από τον κακοποιητή τους. Διεκδικούμε επίσης την δημιουργία κέντρου παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης και δωρεάν νομικής συμβουλευτικής και νομικής εκπροσώπησης, στελεχωμένο από εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, όπως και την υποστήριξη τους στην αναζήτηση στέγης και εργασίας ώστε να ξαναφτιάξουν την ζωή τους.

 

Να σπάσουμε επιτέλους την σιωπή!

Αναγνώστηκε 149 φορές

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.