Η μαύρη τρύπα εγκληματικότητας ΑΤ Ομόνοιας να κλείσει!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2022 10:46 Συντάκτης: Αναμέτρηση Οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική Αριστερά
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Η μαύρη τρύπα εγκληματικότητας ΑΤ Ομόνοιας να κλείσει!

 

Πηγή: Αναμέτρηση Οργάνωση για μια νέα κομμουνιστική Αριστερά

 

Σύμφωνα με την καταγγελία 19χρονης που έγινε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, οδηγήθηκε από τους 2 αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ σε ένα δωμάτιο εντός του Α.Τ. Ομόνοιας όπου τη βίασαν. Χωρίς χρονοτριβή (sic), η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε έρευνα μετά από την καταγγελία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μάλιστα, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζει ότι έχει ζητήσει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και αν αληθεύουν οι καταγγελίες θα προχωρήσουν άμεσα οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους», τονίζει ο υπουργός.

Κατά πάσα, πιθανότητα αναφέρεται στο νόμο με την έννοια της βίας, της επιβολής και της στολής. Γιατί ο νόμος με την έννοια του δίκαιου, της αντιμετώπισης της ατιμωρησίας, της διαφάνειας έχει πολλά χρόνια να επισκεφτεί το ΑΤ Ομόνοιας. Στη θέση του βρίσκεται, ένα σημείο της πόλης που εδώ και δεκαετίες, οι μετανάστες και οι φτωχοί μαθαίνουν να αποφεύγουν, οι θηλυκότητες μαθαίνουν να φοβούνται και οι υπουργοί μαθαίνουν να πέφτουν από τα σύννεφα και να καλύπτουν την εγκληματική παρουσία των ενστόλων τους.

Ότι και αν βγάλει η έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων, εμείς στεκόμαστε στο πλάι του θύματος: την πιστεύουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να δικαιωθεί.

Ξέρουμε τι έχει υπάρξει το ΑΤ Ομόνοιας εδώ και χρόνια.

- Το 1996 ξυλοκοπείται βαριά ένας νεαρός μετανάστης από δύο ενστόλους που τον οδήγησαν στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα, τον πρόγονο του Α.Τ. Ομονοίας. «Ηταν Λιβανέζος και δεν πλήρωσε ένα τηλεφώνημα που έκανε σε περίπτερο», είπαν αργότερα σε δημοσιογράφο που κάλυψε το ζήτημα..

- Το 1998 ένα μικρό παιδί από την Αλβανία εξιστόρησε σε δημοσιογράφους πώς συνελήφθη σε ένα καφενείο της Ομόνοιας και πώς ο αστυνομικός που το πήγε στο τμήμα το έδερνε μέχρι να τον σταματήσουν οι συνάδελφοί του.

- Τον Νοέμβριο του 1998, αποκαλύπτεται κύκλωμα εκμετάλλευσης νεαρών αλλοδαπών γυναικών, με κεντρικό ρόλος ενός εν ενεργεία αρχιφύλακα του τμήματος της Ομόνοιας και ενός συνταξιούχου ανθυπαστυνόμου.

- Τον Αύγουστο του 1999, ύστερα από αυτοψία, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας παραβιάζονται κατάφωρα τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, κυρίως των αλλοδαπών. Σε απάντηση, ο υπουργός έδωσε εντολή να καθαριστεί το κτίριο, να βαφούν οι τοίχοι και να εξεταστούν οι κρατούμενοι από γιατρό, ενώ από την πλευρά της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών υποστήριξε ότι έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες για την κατά το δυνατόν βελτίωση των εγκαταστάσεων και τον ευπρεπισμό των εσωτερικών χώρων.

- Οι συνθήκες και οι συμπεριφορές βελτιώθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι στα τέλη Ιανουαρίου του 2000 ένας ανθυπαστυνόμος κούρεψε έναν 16χρονο αλβανικής καταγωγής που είχε συλλάβει κατά τη διάρκεια μαθητικής κινητοποίησης. Για την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων άλλωστε, τον Μάρτιο του 2000 ένας αστυνομικός απελευθέρωσε έναν κρατούμενο Κούρδο από το Τμήμα Ομόνοιας παίρνοντάς του ένα εκατομμύριο δραχμές.

- Τον Μάιο του 2001, δύο υπάλληλοι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη συνελήφθησαν και εξευτελίστηκαν από αστυνομικούς του τμήματος της Ομόνοιας. Όχι μόνο αυτό, αλλά όταν ενεπλάκη η νομική υπηρεσία του ΔΟΛ, οι αστυνομικοί, όπως κατήγγειλαν τότε οι υπάλληλοι, τους απείλησαν ότι θα τους βάλουν ναρκωτικά στις τσέπες.

- Λίγα χρόνια αργότερα, τον Ιούνιο του 2004, ένας Αλβανός 21 ετών, τόλμησε να διαμαρτυρηθεί σε υπαλλήλους της Νομαρχίας Αθηνών επειδή δεν του ανανέωναν την άδεια παραμονής. Το παιδί συνελήφθη και κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε βάναυσα στο τμήμα της Ομόνοιας.

- Στις 5 Φλεβάρη 2006 ένας ακόμα νεκρός, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, μετανάστης από το Ιράν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας.

- Το Νοέμβριο του 2006 ένας μετανάστης από το Μάγκρεμπ πεθαίνει μετά από πολύωρη κράτηση στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Η γυναίκα με την οποία θα παντρευόταν κατήγγειλε ότι τον έπιασαν για εξακρίβωση ταυτότητας και όταν τον άφησαν είχε χτυπηθεί βάναυσα από έναν άντρα και μια γυναίκα του τμήματος της Ομόνοιας.

- Τον Ιούνιο του 2007 έρχεται στη δημοσιότητα ένα βίντεο που έδειχνε εξευτελισμό αλλοδαπών από αστυνομικούς του ΑΤ Ομονοίας. Το περιστατικό είχε λάβει χώρα ένα χρόνο πριν. Ξεσπάει τεράστιος θόρυβος. «Η πράξη είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Προσβάλλει ευθέως τον πολιτισμό μας και θίγει βάναυσα το κύρος της Αστυνομίας» δήλωσε ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας. Ο πρωθυπουργό Κ.Καραμανλής κάνει δηλώσεις αποτροπιασμού.

- Ακριβώς μία ημέρα μετά, μία 34χρονη από τη Γεωργία μαζί με τη 17χρονη κόρη της δέχονται προσβολές και αμέσως μετά ξύλο από τρεις συνοριοφύλακες του τμήματος της Ομόνοιας. Τις άρπαξαν στον δρόμο από τα μαλλιά, τις πήγαν στο τμήμα υπό καταιγισμό σεξιστικών σχολίων και όταν η μητέρα τόλμησε να διαμαρτυρηθεί, και οι δύο τους ξυλοκοπήθηκαν. Στη μήνυση υπήρχε μία φράση ενός αστυνομικού που ανέβαζε τις γυναίκες με το ασανσέρ: «Τι με κοιτάς, μωρή πατσαβούρα;».

- Στις 22 Φλεβάρη του 2008 ο σουδανός Abdukarim Yahya Idris δολοφονείται στην περιοχή της Ομόνοιας μετά από ξυλοδαρμό από τρεις αστυνομικούς της άμεσης δράσης.

- Το 2016 το ΑΤ Ομονοίας βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο καταγγελιών. Σύμφωνα με καταγγελία του «Συντονιστικού Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων–Μεταναστών/τριων», το μεσημέρι της 27/09/2016 στην περιοχή του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταμάτησαν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» (Αχαρνών), ενώ αυτή πήγαινε σε χώρο στην οδό Ασκληπιού για τη διεξαγωγή θεατρικής παράστασης. Η θεατρική ομάδα αποτελείτο από 5 παιδιά ηλικίας 12 έως 14 χρονών και δύο ενήλικες 20 και 22 ετών. Ακολούθησε η προσαγωγή όλων των μελών της θεατρικής ομάδας στο ΑΤ Ομονοίας, με την αιτιολογία ότι βρέθηκαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα – μινιατούρες, τα οποία αγοράστηκαν για τις ανάγκες της παράστασης. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου.

- Στις 30 Ιανουαρίου 2018, μια ασκούμενη δικηγόρος που θέλησε να καταγγείλει στο ΑΤ Ομονοίας περιστατικό αυθαιρεσίας σε βάρος μετανάστη, βρέθηκε τελικά η ίδια κατηγορούμενη για απείθεια και εξύβριση, σε μια υπόθεση που επίσης θα προκαλέσει μεγάλο θόρυβο.

- Στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, ομάδα ΔΙΑΣ ξεκινάει από το Α.Τ Ομόνοιας. Κάτω από τις μπότες της ψυχορράγησε ο Ζακ Κωστόπουλος/ Zackie Oh. Οι δολοφόνοι του αντιμετωπίστηκαν με τον σεβασμό που αξίζει σε νοικοκυραίους.

- Στις 8 Φλεβάρη 2019, ο Νιγηριανός Εμπουκά Μαμάν Σούμπεκ πεθαίνει μυστηριωδώς στο Α.Τ. Ομονοίας. Σύμφωνα με την αστυνομία “είχε προσαχθεί για εξακρίβωση και έχασε τις αισθήσεις του όσο βρισκόταν στην αίθουσα αναμονής. Νοσοκόμος του ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο διαπίστωσε το θάνατό του”. Σύμφωνα με γνωστούς του, ο Εμπουκά είχε προσαχθεί ξανά πριν 8 μήνες και τον είχαν χτυπήσει άσχημα οι αστυνομικοί μέσα στο ασανσέρ όπου δεν υπήρχαν κάμερες. Ο Εμπουκά ήταν 34 ετών, πατέρας 2 παιδιών και κέρδιζε τα προς το ζην σαν μικροπωλητής βραχιολιών στην περιοχή του κέντρου.

- Στις 12 Αυγούστου 2022, ο αναρχικός Αντώνης Ζήβας χτυπήθηκε από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ στις τουαλέτες του Α.Τ. Ομονοίας. Τον έβαλαν στην τουαλέτα και άρχισαν να τον χτυπούν από κοινού και οι τέσσερις άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ με μπουνιές στο κεφάλι. Μάλιστα οι άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ δεν αρκέστηκαν στον αναίτιο ξυλοδαρμό του και έστησαν κατηγορητήριο κιόλας για απείθεια και αντίσταση κατά της αρχής.

Η σύντομη αυτή αναδρομή στον βίο και τη πολιτεία του Α.Τ. μας οδηγεί σε μία σύντομη και περιεκτική πρόταση:

- Το Α.Τ. Ομόνοιας να κλείσει και να γίνει χώρος υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και μεταναστ(ρι)ών

- Το Α.Τ. Ομόνοιας να κλείσει και τα στελέχη του να βρουν ένα τρόπο να σταματήσουν να πέφτουν από τα σύννεφα.

- Το Α.Τ Ομόνοιας να κλείσει και να πάρει μαζί του και άλλα παρόμοια κολαστήρια.

- Το Α.Τ Ομόνοιας να κλείσει

- Τα Α.Τ Ομόνοιας να κλείσουν

 

Αναγνώστηκε 453 φορές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.