Οι δημοσκοπήσεις μπορούν να κλείσουν το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 25 Ιουλίου 2015 22:24 Συντάκτης:

 

Στον ΣΚΑΪ βγήκε και έκανε δηλώσεις ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης. Αφού έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα έστειλε μήνυμα στην αριστερή αντιπολίτευση του κόμματος λέγοντας χαρακτηριστικά «Οι επιλογές είναι ή μένεις και διευκολύνεις ή φεύγεις».

 

 

O άνθρωπος που θεωρείται από τους πιο στενούς συμβούλους του πρωθυπουργού, θύμισε ότι το κόμμα κυβερνάει και δεν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, εννοώντας προφανώς ότι στην αστική πολιτική η αντιπολίτευση μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά δεν επιτρέπεται να λέει τα ίδια όταν γίνεται κυβέρνηση.

 

Μα είναι αστείος ο Φλαμπουράρης όταν δηλώνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας με «κόμματα που τα τελευταία έξι χρόνια εφάρμοσαν μια πολιτική που οδήγησε τη χώρα και τον λαό της σε αδιέξοδα». Ξέχασε φαίνεται ότι το κόμμα του δεν είναι στην αντιπολίτευση, είναι η δική τους κυβέρνηση που διακήρυξε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τα μνημόνια και έβαλε την υπογραφή της στο πλαίσιο ενός νέου, τρίτου και πολύ σκληρού μνημονίου.

 

Την ίδια ώρα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κάμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δυνατότητα αυτοδυναμίας, αντοχή της εικόνας του πρωθυπουργού και αποδοχή της συμφωνίας προκειμένου να μην βγούμε από το ευρώ. Φυσικά οι γνωρίζοντες έχουν κάθε λόγο να αμφισβητούν την εγκυρότητα και τη δυνατότητα των δημοσκοπήσεων να μετρήσουν αυτό που γίνεται τώρα στην κοινωνία.

 

Ωστόσο αυτό που παρατηρούμε είναι ότι το στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού χρησιμοποιεί τις δημοσκοπήσεις για να «συνεφέρει» όσο μεγαλύτερο κομμάτι διαφωνούντων γίνεται. Να συνέλθουν και να επανέλθουν - είπε σε άλλη αποστροφή του ο Αλ. Φλαμπουράρης. 

 

Οι άνθρωποι των γραφείων και των κομματικών μηχανισμών δεν μπορούν να πιάσουν τις διακυμάνσεις στην ψυχή του λαού. Γιατί είναι για άλλη δουλειά φτιαγμένοι. Νομίζουν ότι με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να επαναφέρουν το κόμμα εκεί που ήταν πριν την 6η Ιουλίου. 

 

Αλλά ούτε οι δημοσκοπήσεις μπορούν να πιάσουν τις διεργασίες στις εργατικές λαϊκές συνειδήσεις, και τις σύνθετες σκέψεις των ανθρώπων που ακόμα βρίσκονται σε κατάσταση σοκ από τον τρόπο που η κυβέρνηση πέρασε στη μεριά του αντιπάλου.

 

Τίποτα, καμία βεβαιότητα δεν θα μείνει όρθια στη χώρα μετά το καλοκαίρι. Ούτε η «βεβαιότητα» πως η κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε - ούτε η «βεβαιότητα» πως είναι καλύτερα να είμαστε στην Ευρωζώνη και στην Ε.Ε.

 

Και όσο καλοί και αν είναι στην επικοινωνία ο Νίκος Παππάς και το επιτελείο του, αυτό το ρήγμα δεν μπορούν να το κλείσουν. Είχε δίκιο από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης που δεν ήθελε το δημοψήφισμα. Οι δυνάμεις που απελευθερώθηκαν στις 5 Ιουλίου δεν μπορούν να χωνέψουν τη στροφή του ΣΥΡΙΖΑ και την ταχεία εγκατάσταση στο μνημονιακό κεκτημένο.

 

Ακριβώς επειδή το λαϊκό ΟΧΙ ξεπέρασε το σχεδιασμό της κυβέρνησης – που δεν είχε καμία στρατηγική για την κατάργηση των μνημονίων πέρα από το να πιέζει και να περιμένει να αλλάξουν οι συσχετισμοί μέσα στην Ε.Ε. – είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί για πολύ το κύρος του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του εκεί που το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

 

Ειδικά αν αρχίσουν στα σοβαρά οι άνθρωποι να δρουν και να επικοινωνούν μεταξύ τους.

 

 

 

 

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.