Οι διαδηλωτές έσβησαν τη «Μαρφίν 2»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 19:32 Συντάκτης:

 

Οι διαδηλώσεις του Σαββάτου σε όλη τη χώρα σημαδεύτηκαν από τη μεγάλη μαζικότητα και την αστυνομική βαρβαρότητα. Στη Θεσσαλονίκη όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό «Μαρφίν» με τον εμπρησμό πολυκαταστήματος που ήταν ανοιχτό εκείνη την ώρα. Οι διαδηλωτές ήταν αυτοί που αντέδρασαν άμεσα και έσβησαν τη φωτιά σώζοντας τις υπαλλήλους και τις πελάτισσες.

____________________________

 

Εικ.: Tate Modern. Nicholas Monro Animals Running Through Fire (1970)

 

 

 

«Τη φωτιά την έσβησαν οι διαδηλωτές. Μας βοήθησαν να βγούμε, με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας κατέβηκαν κάτω να δουν αν υπάρχει κόσμος να τον βοηθήσουν να βγει» είπε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον Αντένα εργαζόμενη του καταστήματος.

 

 

 

 

 

Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης έθαψαν ή κακοποίησαν την είδηση με πρώτο και καλύτερο το MEGA που έβγαλε στον αέρα ρεπορτάζ το οποίο άφηνε να εννοηθεί ότι τη φωτιά έβαλαν διαδηλωτές και την έσβησαν οι εργαζόμενοι.

 

 

Σκηνικά σαν αυτό μαρτυρούν την κοινή γραμμή κράτους, κυβέρνησης και ΜΜΕ όταν έχουμε γεγονότα με άρωμα προβοκάτσιας. Μαρτυρούν επίσης ότι κανένας μηχανισμός του κράτους δεν μπορεί να είναι ανώτερος από τη μαζική δράση και τη συλλογική ευφυία των μαζών που επιστρέφουν στο δρόμο με μεγαλύτερη πείρα από την πρώτη φάση του 2010-2012.

 

 

Να σημειώσουμε ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη οι αστυνομικές δυνάμεις έδειξαν από το μεσημέρι ότι έχουν εντολές για άγρια επίθεση στη διαδήλωση. Στην Αθήνα η καταστολή κλιμακώθηκε μετά την απογευματινή πορεία και τα πρώτα «σπασίματα» - με τον κλασικό δηλαδή τρόπο. 

 

Σημαντική από κάθε άποψη είναι η παρακάτω ανακοίνωση:

 

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 6 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στον αναρχικό κρατούμενο Νίκο Ρωμανό που βρίσκεται στην 26η μέρα απεργίας πείνας, ζητώντας τη λήψη εκπαιδευτικών αδειών, χιλιάδες άνθρωποι πορεύτηκαν δυναμικά στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, συγκροτώντας μια ογκώδη διαδήλωση.

Λίγο πριν φτάσει η διαδήλωση στην πλατεία Αριστοτέλους, ομάδα άγνωστων ατόμων, κινούμενα στις παρυφές της πορείας, πραγματοποίησαν εμπρηστική επίθεση σε κατάστημα, εν ώρα λειτουργίας, τη στιγμή που μέσα βρίσκονταν εργαζόμενοι και άλλος κόσμος. Σύντροφοι και συντρόφισσες από τα αναρχικά/αντιεξουσιαστικά και άλλα οργανωμένα μπλοκ αντέδρασαν άμεσα και ψύχραιμα, έσβησαν την φωτιά, έσπασαν τα τζάμια του καταστήματος προκειμένου να γλιτώσουν τον εγκλωβισμένο κόσμο από ασφυξία και τους βοήθησαν να βγουν ώστε να αποτραπούν τα χειρότερα.

Ενέργειες όπως η συγκεκριμένη εμπρηστική επίθεση δεν συνάδουν με τη λογική και τις πρακτικές του κινήματος – ενός κινήματος που αγωνίζεται για ζωή και ελευθερία – και τις θεωρούμε ξεκάθαρα εχθρικές απέναντί μας. Εκτός των άλλων, λειτουργούν συκοφαντικά και επιβαρυντικά σε αγωνιστές που συλλαμβάνονται από τις δυνάμεις καταστολής.

Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣTEΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 6/12

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΥΣ 2 ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΥΡΙΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΠΕΙΝΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΑΠΟ 10/11 ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΖΟΥΚΟ

 

 

Αναρχική Συλλογικότητα Άνω Θρώσκω, Συλλογικότητα για τον Κοινωνικό Αναρχισμό Μαύρο και Κόκκινο, Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, ΕΣΕ Θεσσαλονίκης, ΕΚΧ Σχολείο, Κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ, Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Αναρχική Ομάδα Πυρανθός, Σύντροφοι-συντρόφισσες".

 

_____________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.