Συναίνεση, διαίρεση και αυτόματος πιλότος με 229 ΝΑΙ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2015 03:29 Συντάκτης:

 

«Δεν το πιστεύουμε, αλλά πρέπει να το ψηφίσουμε». Αυτή ήταν η γραμμή του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος μέτρησε 38 αρνήσεις από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με ΟΧΙ και ΠΑΡΩΝ. Για σοβαρή διαίρεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το νέο μνημόνιο ψήφισαν 229 βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ, τους ΑΝΕΛ και το ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η κυβέρνηση όπως όλα δείχνουν θα αποφύγει προς το παρόν σενάρια ευρύτερων κυβερνητικών σχημάτων, θα αρκεστεί σε ανασχηματισμό και το βασικό της επιχείρημα θα είναι το ηθικό πλεονέκτημα και η υπόσχεση για μια όσο γίνεται πιο δίκαιη εφαρμογή των νόμων που επιβάλλει το σημερινό ευρωπαϊκό πλαίσιο.

 

Μετέωρα είναι τα βήματα της αντιπολίτευσης της Αριστερής Πλατφόρμας, που καταψηφίζει τα μνημόνια αλλά στηρίζει την κυβέρνηση, όπως δηλώνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αντίστοιχη στάση τηρεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Πολιτικοί συντάκτες μιλούν για προσωρινή επιβίωση της κυβέρνησης και απόρριψη σχημάτων εθνικής συνεννόησης, εφόσον διατηρείται στις κρίσιμες ψηφοφορίες πάνω από το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών. Κυβερνητικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και μια κυβέρνηση μειοψηφίας σε αυτές τις συνθήκες.

 

Η κυβέρνηση και στις επόμενες ψηφοφορίες θα βασιστεί σε αυτή την πλατιά κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ θα μαίνεται ο πόλεμος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τον Τσίπρα κανείς δεν τον αμφισβητεί αυτή τη στιγμή ανοιχτά και ο ίδιος φαίνεται να αναγνωρίζει ότι θα πορευτεί προσωρινά με αυτό το ιδιότυπο σχήμα – συναίνεση στα μνημόνια απέξω και κριτική στήριξη της κυβέρνησης από μέσα.

 

Ήδη μαίνεται ένας πόλεμος φθοράς προσώπων. Οι επιτελικοί ευρωπαϊστές (Δραγασάκης, Σταθάκης) μαζί με τον Παπαδημούλη με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους ζητάνε διωγμό των διαφωνούντων. Και βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με τα κανάλια απέναντι σε όσους τόλμησαν να αρθρώσουν λόγο για ένα εναλλακτικό σχέδιο ή για προετοιμασία για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

 

Απόψε η Κωνσταντοπούλου, που αρνήθηκε να προεδρεύσει στη διαδικασία αλλά ζήτησε το λόγο, απάντησε από το βήμα της Βουλής στα ευχαριστώ του αντιπροέδρου Γ. Δραγασάκη στην Αμερική και παρουσίασε ως στήριξη της κυβέρνησης την επιλογή του ΟΧΙ στα εκβιαστικά επιβαλλόμενα μέτρα.

 

Στην ουσία το πολιτικό σύστημα πηγαίνει με τον αυτόματο πιλότο που έβαλε η συμφωνία με τους θεσμούς για την παραμονή στο ευρώ και η συναίνεση που έχει διαμορφωθεί μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Εφόσον κανένα από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θέτει θέμα μομφής, και δεν φαίνεται να επιθυμεί τώρα λύση κυβέρνησης συνεργασίας, ο Τσίπρας θα αποφασίσει αυτός πότε θα λήξει αυτό το ελαττωματικό πολιτικό σχήμα.

 

Εκτός αν κινηθεί σε άλλο μήκος κύματος η αριστερή αντιπολίτευση που για την ώρα μάλλον ζυγίζει τις επιλογές της και κοιτάζει προς τη βάση του κόμματος και τη μάχη των συσχετισμών.

 

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.