18.5 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα μνημόνια που θα σκίζονταν έγιναν… κομμένα επιδόματα ανεργίας και τζάμπα λεφτά στο κεφάλαιο, της Πένη Γαλάνη

 

Στοχεύοντας στη δήθεν «στήριξη των ανέργων» και  στην «ενίσχυση των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται ουσιαστικά να ανοίξει νέους επικίνδυνους

 

 

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά αλλά και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ., ένα πράγμα είναι σίγουρο: εργαζόμενοι και άνεργοι θα περάσουν έναν ακόμη πιο βαρύ χειμώνα.

 

Με πρόσφατη ανακοίνωση της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου και της κυβέρνησης, έγινε γνωστό ότι το επίδομα ανεργίας πλέον θα μετατραπεί σε επίδομα… εργοδοσίας. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι το ποσό που μέχρι τώρα δινόταν για επιδότηση της ανεργίας –στο μόλις 12% των εγγεγραμμένων του ΟΑΕΔ- θα δίνεται πλέον σε επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν τον/ην εκάστοτε άνεργο/η. Η κάθε επιχείρηση θα πληρώνει μόνο την χρηματική διαφορά και τις αντίστοιχες εισφορές.

 

Παρόλο που αυτό το μέτρο αναφέρεται ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά για 10.000 επιδοτούμενους από τον ΟΑΕΔ ανέργους, ανοίγει ξεκάθαρα το δρόμο για την πλήρη κατάργηση του επιδόματος ανεργίας δίνοντας τις εισφορές των εργαζομένων «δώρο» στις επιχειρήσεις!

 

Στοχεύοντας στη δήθεν «στήριξη των ανέργων» και  στην «ενίσχυση των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έρχεται ουσιαστικά να ανοίξει νέους επικίνδυνους δρόμους για ένα από τα πιο ευάλωτα κομμάτια της κοινωνίας. Πατώντας πάνω στην εξαθλίωση και την απελπισία των ανθρώπων χωρίς δουλειά- και δη των μακροχρόνια ανέργων- πετάει τη γνωστή καραμέλα «καλύτερα να δουλεύεις, παρά να κάθεσαι σπίτι σου». Είναι όμως ολοφάνερο, ότι η πολιτική που εφαρμόζεται έρχεται να βυθίσει κι άλλο στην ανέχεια και την απελπισία τον κόσμο της ανεργίας και να ενισχύσει τους έχοντες και κατέχοντες.

 

 

Απ’ ό,τι φαίνεται, το πεδίο στα πάλαι ποτέ κατοχυρωμένα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα αλλάζει άρδην και κάθε ψήγμα κοινωνικού κράτους γίνεται πια ένα περιττό βαρίδι. Κι όλα αυτά, “δια να πάταξουμε τη διαπλοκή”, βεβαίως βεβαίως!..

 

 

Όπως αναφέρετσι και σε σχετική ανακοίνωση της κίνησης “Ενεργοί άνεργοι”: “… η επιχείρηση θα καταβάλει μόνο τη χρηματική διαφορά και τις ανάλογες εισφορές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί για 10.000 ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι και επιδοτούμενοι από τον ΟΑΕΔ, από τους συνολικά περίπου 120.000 επιδοτούμενους. Αυτό το μέτρο έρχεται να επιδεινώσει την ήδη ζοφερή εικόνα που ζούμε όπου το πενιχρό επίδομα ανεργίας το λαμβάνει μόνο ένα 10% από τους πάνω από 1.000.000 των επίσημα εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ!

 

Με άλλα λόγια…, ανοίγουν το δρόμο για την κατάργηση του επιδόματος ανεργίας!”

 

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Ράνια Αντωνοπούλου, η επιχείρηση θα υποχρεώνεται να κρατήσει τον προσλαμβανόμενο άνεργο μετά το τέλος της 12μηνης επιδοτούμενης  απασχόλησης μόνο για ακόμα 3 μήνες! Έτσι, στις μορφές τωρινές μορφές της “ελαστικής” εργασίας και της ημιαπασχόλησης, προστίθεται και η νέα, επιδοτούμενοι άνεργοι. Όλα αυτά, όπως διαβεβαιώνει το υπουργείο, και όπως διαβεβαιώναν όλες οι πολιτικές ηγεσίες ως τώρα του υπουργείου, είναι για καταπαολεμηθεί η ανεργία και να ενισχυθούν οι  μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

 

Φυσικά η ανεργία μειώνεται στις στατιστικές κατά ελάχιστα δέκατα της μονάδας, με αυτές και άλλες παρόμοιες αλχημείες, και παραμένει σταθερή, αν δεν  αυξάνεται, στην πραγματικότητα. Και φυσικά όλες οι δεξιές πολιτικές θέλουν να υονομεύσουν έως εξαφανίσεως τα δικαιώματα των ανέργων, όπως μαρτυρά και η πρόσφατη δήλωση του Σ. Θεοδωράκη (ΠΟΤΑΜΙ) πως επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός από τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.

 

Οι “Ενεργοί άνεργοι” στην ανακοίνωσή τους καταλήγουν: “Προς όλους τους «καλοθελητές»,  δηλώνουμε ότι δε θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα αναφαίρετα δικαιώματά μας για επίδομα, περίθαλψη και πάνω απ’ όλα μόνιμη και σταθερή δουλειά! Τίποτα δε θεωρείται δεδομένο, τίποτα δε μας χαρίστηκε.

 

Ως Ενεργοί Άνεργοι θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα για την οργάνωση και την αντίσταση των ανέργων, τον αγώνα για δουλειά και δικαιώματα. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με όλους τους φορείς, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις επιτροπές γειτονιών, τις λαϊκές συνελεύσεις καθώς και όλες τις συλλογικότητες ανέργων, εργαζομένων και νεολαίας για την άμεση ανακούφιση των ανέργων, για ζωή με αξιοπρέπεια!”

(Περισσότερες πληροφορίες στα ακόλουθα άρθρα:

http://www.pandiera.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%AE-%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/                                                                                                               

http://www.902.gr/eidisi/politiki/106681/doro-stoys-ergodotes-kai-epidoma-anergias)

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ