Το Πολυτεχνείο της κυβέρνησης Τσίπρα ΙΙ, της Ειρήνης Κοσμά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016 19:02 Συντάκτης:

 

Η επίσκεψη, πέρα από τους όποιους συμβολισμούς προκύπτουν από την ημερομηνία που επιλέχθηκε για την πραγματοποίησή της, στις 15 και 16 Νοεμβρίου, γίνεται σε περίοδο ανάφλεξης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική

 

Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Αθήνα, αναμένεται να δώσει το στίγμα της φετινής επετείου του Πολυτεχνείου, της μοναδικής κατά την οποία οι ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης κορυφώνονται με πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

 

Η επίσκεψη, πέρα από τους όποιους συμβολισμούς προκύπτουν από την ημερομηνία που επιλέχθηκε για την πραγματοποίησή της, στις 15 και 16 Νοεμβρίου, γίνεται σε περίοδο ανάφλεξης της κρίσης στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Η παρουσία των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων ενισχύεται διαρκώς σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και η Λιβύη, ενώ εντείνονται και οι πιέσεις για περαιτέρω εμπλοκή των συμμαχικών τους δυνάμεων σε πολεμικές αποστολές και επιχειρήσεις. 

 

Είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα, λίγα μόλις 24ωρα πριν την επίσημη ανακοίνωση της επίσκεψης Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο την Τρίτη, του νέου αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Δήλωσε από το πολεμικό πλοίο «USS Mount Whitney» στον Πειραιά ότι η βάση της Σούδας συνιστά «απτό» παράδειγμα της πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Αθήνα.

 

Αποφάσεις για το Αιγαίο
Στο μεταξύ, η σύσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες, έχει στόχο τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για το Αιγαίο, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Ευρώπη. Στην ατζέντα περιλαμβάνεται ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στα ανατολικά, «ταχεία κίνησή» τους στην Ευρώπη και επέκταση των επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ.

 

Ειδικά για το Αιγαίο, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου υπογράμμισε ότι η υπουργική σύνοδος θα εξετάσει το μέλλον της ναυτικής αποστολής. Δηλαδή της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που ενεπλάκη με πρόσχημα το Προσφυγικό, ενώ κάποια από τα πλοία της έχουν ήδη κινηθεί προς τη Συρία.

 

Στην προηγούμενη Σύνοδο στη Βαρσοβία, τον περασμένο Ιούλιο, ανώτατος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, μιλώντας για το μέλλον της αποστολής στο Αιγαίο, άφηνε ανοιχτό να αποφασιστεί στις Βρυξέλλες συνέχισή της ως κομμάτι της ευρύτερης επιχείρησης Sea Guardian στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο.

 

Θερμή ανακοίνωση
Με βάση τους διαφαινόμενους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, δικαιολογημένη μπορεί να θεωρηθεί η θερμή ανακοίνωση με την οποία γνωστοποίησε ο Λευκός Οίκος, και επισήμως, την επίσκεψη του αμερικανού προέδου. Τονίζεται ότι η επίσκεψη του Μπ. Ομπάμα πραγματοποιείται προκειμένου να επιβεβαιωθεί «η στήριξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες να επανέλθει η ελληνική οικονομία στο μονοπάτι της βιωσιμότητας και της ευημερίας».

 

«Στο λίκνο της δημοκρατίας», όπως αναφέρεται, «ο πρόεδρος θα επιβεβαιώσει και την αντοχή των δημοκρατικών αξιών, οι οποίες έχουν συμβάλει τόσο πολύ στην εδραίωση της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο».

 

Τέλος, προστίθεται ότι ο Μπ. Ομπάμα θα εκφράσει την εκτίμηση των ΗΠΑ για την «αξιοσημείωτη γενναιοδωρία που έδειξαν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός σε πρόσφυγες και μετανάστες». Μετά την Αθήνα, ο αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Βερολίνο.

 

«Κουτσή πάπια»
Στην πραγματικότητα, ο Μπ. Ομπάμα θα φτάσει στην Αθήνα παραμονές του Πολυτεχνείου, διανύοντας το τελευταίο δίμηνο της προεδρίας του, γνωστό και σαν προεδρία της «κουτσής πάπιας» (lame duck).

 

Μία εβδομάδα νωρίτερα θα έχει ήδη γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της αναμέτρησης ανάμεσα σε Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ. Κάτι που σημαίνει ότι οι όποιες υποσχέσεις για στήριξη στο ζήτημα του χρέους θα είναι κυρίως επικοινωνιακού χαρακτήρα, καθώς θα ακουστούν από τα χείλη ενός περίπου προέδρου. Για τον ίδιο λόγο και οι όποιες πιέσεις προς το Βερολίνο, για το ίδιο ζήτημα ή για το Προσφυγικό δεν μπορούν παρά να έχουν περιορισμένα αποτελέσματα.

 

Από την πλευρά της η δεύτερη κυβέρνηση του Α. Τσίπρα, με αφορμή την επίσκεψη και επικαλούμενη λόγους ασφάλειας, θα έχει όλη την άνεση να αναπτύξει όλα τα μέσα καταστολής που διαθέτει για την αποτροπή επεισοδίων. Σε πολιτικό επίπεδο, θα επιβεβαιώνει τη βαθιά σύνδεσή της με τους υπερατλαντικούς συμμάχους και την μεγαλύτερη απομάκρυνσή της από τις πλέον μάχιμες κοινωνικές ομάδες στη νεολαία και στον κόσμο της εργασίας.    

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.