Τα ...ομιλούντα hashtag των υποψηφίων της Κεντροαριστεράς, του Γιώργου Λαουτάρη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2017 08:36 Συντάκτης:

Κάτι περισσότερο από μια λέξη - κλειδί και κάτι λιγότερο από κεντρικό σύνθημα, το hashtag στην πολιτική επικοινωνία τείνει να γίνει εκ των ων ουκ άνευ συστατικό μιας καμπάνιας.

 

Η εκλογή επικεφαλής για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς την Κυριακή 12 Νοεμβρίου είναι ένας αγώνας σπριντ για τα επιτελεία των 10 υποψηφίων, οι περισσότεροι από τους οποίους λάνσαραν στα κοινωνικά δίκτυα τα hashtag που τους εκφράζουν.

Η επιλογή hashtag για μια καμπάνια μπορεί να μη λέει τίποτα, μπορεί και να λέει και πολλά.

Το hashtag συμπυκνώνει σε μια λέξη ή σύντομη φράση τη φιλοσοφία της καμπάνιας. Σκοπό έχει να κάνει τους άλλους να ταυτιστούν με αυτό και να το υιοθετήσουν. Επιχειρεί να ανοίξει μια νέα συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα. Θέτει ως στόχο (τουλάχιστον στο twitter) να επηρεάσει ένα ευρύτερο ακροατήριο, ώσπου να μπει στον κατάλογο των trending topics.

Σε συμβολικό επίπεδο, η χρήση του hashtag δηλώνει την κατάφαση αυτού που το χρησιμοποιεί στα νέα μέσα και τη σύγχρονη εποχή της ψηφιακής επικοινωνίας, γι’ αυτό και το βλέπουμε να αποτυπώνεται στις αφίσες και τα γραφικά. Είναι ένα σύμβολο που εντυπωσιάζει τις παλαιότερες γενιές και κάνει τις νεότερες να αισθάνονται οικεία.

 

Φώφη Γεννηματά και Γιώργος Καμίνης επέλεξαν ρήματα σε πρώτο πληθυντικό, με hashtag που θυμίζουν τα παραδοσιακά πολιτικά συνθήματα. Ο Γιώργος Καμίνης χρησιμοποιεί κατά κόρον το #vazoumemprosta και δευτερευόντως λάνσαρε το #Kaminis_enonei. Η Φώφη Γεννηματά πιο συντηρητικά αλλά με σιγουριά υιοθέτησε το #tolmame.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επενδύει στο προσωπικό του προφίλ, θέλει να δώσει έμφαση στη χρήση του μικρού του ονόματος με το οποίο αρκετοί τον προσφωνούν και υιοθέτησε το #KaiToraStavros, μια επιλογή που θυμίζει αρκετά την πετυχημένη καμπάνια του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ομάδα του οποίου χρησιμοποιούσε το #metonKyriako.

Κάπως πιο συντηρητικά και άτολμα κινήθηκε σε αυτό το επίπεδο ο νεότερος υποψήφιος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος χρησιμοποιεί τα #mazi και #nikos, που δεν εκφράζουν κάτι διακριτό, πέρα από μια αναφορά στην ενότητα της παράταξης.

Η ομάδα του Γιάννη Ραγκούση επέλεξε μια κάπως παλιομοδίτικη λέξη της πολιτικής επικοινωνίας για να τονίσει ότι ο συγκεκριμένος υποψήφιος αλλάζει τη θεματολογία της συζήτησης και χρησιμοποιεί το #agendaRagkousi.

Η ομάδα του Γιάννη Μανιάτη κινήθηκε μάλλον διερευνητικά στο συγκεκριμένο τομέα, δείχνοντας άγνοια για τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού και χρησιμοποιεί hashtag με ελληνικούς χαρακτήρες και σε κεφαλαία κάπως πληθωρικά, αλλά τα #ΜΑΝΙΑΤΗΣ #ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ #ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι τα πιο συχνά.

Ο Κωνσταντίνος Γάτσιος επίσης αρνήθηκε τα greeklish και λάνσαρε μια φράση που προφανώς τον εκφράζει σε μορφή hashtag, #ΠαραγωγικήΕλλάδα.

Ο Απόστολος Πόντας διάλεξε να παίξει σε δύο ταμπλό, υιοθετώντας το καθαρά χιουμοριστικό #Pontas4President (ίσως για να προκαλέσει και το τρολάρισμα) αλλά και τα πιο σοβαρά αλλά κάπως άχρωμα #NeoiDromoiPolitikis και #GiaToAvrio.

Εκτός του παιχνιδιού των hashtag έμεινε μόνο ο Δημήτρης Τζιώτης.

Σίγουρα δεν κρίνεις ένα πολιτικό πρόγραμμα από την επιλογή του hashtag. Κρίνεις όμως αυτό που ο υποψήφιος θέλει να προβάλλει. Και καμιά φορά αυτό ίσως είναι πιο σημαντικό…

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.