Εκτύπωση Σελίδας

Σημαντικό βήμα ενάντια στον ιμπεριαλισμό η συγκρότηση Πανελλαδικού Αντιπολεμικού Κινηματικού Συντονισμού, του Νίκου Γουρλά

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2018 16:44 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Σημαντικό βήμα ενάντια στον ιμπεριαλισμό η συγκρότηση Πανελλαδικού Αντιπολεμικού Κινηματικού Συντονισμού, του Νίκου Γουρλά

Με μεγάλη συμμετοχή αγωνιστών από τον ευρύτερο χώρο της μαχόμενης κομουνιστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς που ξεπέρασε ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες των διοργανωτών συγκροτήθηκε μετά από πλούσια συζήτηση ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ).

 

Μετά από διεργασίες που κράτησαν πάνω από ένα μήνα, μεταξύ πολιτικών συλλογικοτήτων και οργανώσεων (Κommon, Κορδάτος, Εργατικός Αγώνας, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, Παρέμβαση, Αριστερό Ρεύμα, Κίνηση για την απελευθέρωση του λαού, Ένωση Δικαίων, Δρόμος Ανοιχτός, Αναμέτρηση, Επαναστατική Ενοποίηση, Μετάβαση, Plan-B.) συμφωνήθηκε το πλαίσιο πρότασης που προτάθηκε ως βάση για συζήτηση στην Συνέλευση.

 

Στην διαδικασία της συνέλευσης πήραν τον λόγο πάνω από 25 ομιλητές που κατέθεσαν προτάσεις τόσο για πολιτικό περιεχόμενο, την οργανωτική συγκρότηση αλλά και τις άμεσες πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν.

 

Παρεμβάσεις έκαναν ακόμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Δίκτυο Σπάρτακος, Αριστερή Αντιιμπεριαλιστική Συνεργασία, η Κόκκινη γραμμή, η Κ.Ο Ανασύνταξη και πολλοί ανέντακτοι αγωνιστές.

 

Την υποστήριξη τους στην πρωτοβουλία δήλωσαν με μηνύματα τους ο Γιάγκος Ανδρεάδης (πανεπιστημιακός, σκηνοθέτης), ο Ευτύχης Μπιτσάκης (μαρξιστής φυσικός και φιλόσοφος) ενώ μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων υπέγραψε το πλαίσιο συγκρότησης του αντιπολεμικού συντονισμού που προτάθηκε στην συνέλευση.

 

Ανοίγοντας την συνέλευση η Άλκηστης Πρέπη μεταξύ άλλων τόνισε. «Στη σημερινή συγκυρία, που ο πόλεμος φτάνει και στη γειτονιά μας, που οι ανταγωνισμοί διέρχονται μια νέα φάση κλιμάκωσης, η παρουσία όλων μας εδώ σηματοδοτεί την προσπάθεια να απαντήσουμε στο έλλειμμα που υπάρχει στο αντιπολεμικό, φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο.

 

Τα τελευταία χρόνια στο έδαφος της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, παρατηρείται η όξυνση των ανταγωνισμών και η απροκάλυπτα αυξανόμενη επιθετικότητα του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού.

 

Στο φόντο αυτής της κρίσης ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός επιτίθεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη, από την Ουκρανία μέχρι τη Συρία. Η Ελλάδα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπηρετούν τις στοχεύσεις του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και στηρίζουν ενεργητικά τον εγκληματικό άξονα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ – Ισραήλ.

 

Η επίθεση αυτή πρώτα απ’ όλα βάζει σε κίνδυνο την ειρήνη, απειλώντας για την ολοκληρωτική της ακύρωση. Είναι αυτή η επίθεση λοιπόν, αυτός ο σχεδιασμός και ο κίνδυνος κλιμάκωσής τους που πρέπει να ηττηθεί.

 

Ποιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σήμερα το χαρακτηριστικό των άλλοτε κραταιών αντιπολεμικών κινημάτων προηγούμενων δεκαετιών; Ας σκεφτούμε πως δυναμικό αντιπολεμικό κίνημα έχει να γίνει από το 2003 και τον πόλεμο στο Ιράκ… Ή ας συγκρίνουμε τις διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Κλίντον κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία με τις διαδηλώσεις ενάντια στην επίσκεψη Ομπάμα πριν 1,5 χρόνο…»

 

«Οραματιζόμαστε όχι μόνο να διακηρύξουμε αλλά με τη δράση μας να οικοδομήσουμε νέες πολιτικές σχέσεις ανάμεσα σε άτομα και συλλογικότητες, νέο πλαίσιο συντονισμού ώστε να συγκροτηθεί από την πρωτοβουλία μας άμεσα ένας Αντιπολεμικός - Αντιιμπεριαλιστικός Συντονισμός στη βάση φυσικών προσώπων όπου οι οργανωμένες δυνάμεις συμβάλλουν ισότιμα στην όλη διαδικασία χωρίς να υποβιβάζεται σε άθροισμα οργανωμένων δυνάμεων. Ένα συντονισμό που θα επιδιώξει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση για τη δημιουργία ενός ισχυρού λαϊκού αντιπολεμικού κινήματος. Και για το λόγο αυτόν το κάλεσμά μας στοχεύει σε έναν πανελλαδικό και όχι τοπικό / αθηναϊκό κ.λπ. συντονισμό.

 

Η πρώτη σοβαρή προτεραιότητα για όλους εμάς που συναντιόμαστε στον αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό αγώνα είναι να συντονιστούμε, να συνδεθούμε πιο ουσιαστικά και μόνιμα στη βάση του διεθνισμού και της αλληλεγγύης».

 

Τέλος την κεντρική τοποθέτηση – παρουσίαση του πλαισίου – πρόταση εκ μέρους του προσωρινού συντονιστικού, έκανε ο Μιχάλης Χονδροκούκης μέρος της οποίας παρουσιάζουμε.

 

«Στη περιοχή μας πυκνώνουν τα σύννεφα του πολέμου. Από την Ουκρανία ως τη Συρία, στα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Κύπρο και τη Μέση Ανατολή, σχηματίζεται ένα τόξο θερμών αντιπαραθέσεων με κύριο υπαίτιο τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλιστικό άξονα ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ. Οι ΗΠΑ δια του ΝΑΤΟ αναδιατάσσουν με απροκάλυπτη επιθετικότητα τις στρατιωτικές δυνάμεις του ευρωατλαντικού Άξονα, διαμελίζουν χώρες, επαναχαράσσουν σύνορα και ανατρέπουν κυβερνήσεις με πραξικοπήματα. Στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους αφήνουν πίσω τους χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες. Είναι ανάγκη να απευθύνουμε ένα κάλεσμα φιλίας σε όλους τους γειτονικούς λαούς για μια λαϊκή, φιλειρηνική ασπίδα ενάντια σε κάθε επιθετικότητα, αιματοχυσία και πολεμικό τυχοδιωκτισμό».

 

«Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εκφράζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής ολιγαρχίας, αναζητεί προστασία στο πλευρό των ΗΠΑ και εμπλέκει τη χώρα σε επικίνδυνα γεωπολιτικά σχέδια (υδρογονάνθρακες, ενεργειακοί δρόμοι, συμφωνίες με Ισραήλ και Αίγυπτο) προσπαθώντας να αναδειχθεί ο αποτελεσματικότερος επιστάτης του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Η μεταφόρτωση πυραύλων από τη ΝΑΤΟϊκή βάση της Σούδας στα αμερικανικά αεροπλανοφόρα που χτύπησαν τη Συρία κατέστησαν τη χώρα άμεσα συνυπεύθυνη, έστω και ως υποτελές ενεργούμενο.

 

Αυτή η πολιτική της εθελοδουλίας στον ευρωατλαντικό άξονα –στην οποία διαχρονικά δηλώνουν πίστη όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις– εγκυμονεί τον κίνδυνο να συνθλιβεί η χώρα μεταξύ σχεδιασμών και συμμαχιών που όλο αλλάζουν. Μεθοδεύεται συστηματικά η ακόμη πιο άμεση μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο των τυχοδιωκτισμών του ευρωατλαντικού Άξονα, που προβάλλεται παραπλανητικά ως «καθήκον υπεράσπισης των συμφερόντων της πατρίδας», καθώς και η καπηλεία των αισθημάτων εθνικής ταπείνωσης (λόγω μνημονίων, επιτροπείας, ενοχοποίησης του λαού για την κρίση και το χρέος) από τον εθνικισμό, την ξενοφοβία και το φασισμό. Ποτέ και πουθενά –ούτε στην εισβολή και κατοχή της βόρειας περιοχής της Κύπρου ούτε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ούτε στην Ουκρανία ούτε στη Συρία– η ΝΑΤΟϊκή πολεμική μηχανή δεν εγγυήθηκε την ειρήνη, παρά μόνο τον πόλεμο.

 

Σε ένα μήνα από σήμερα γίνεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ.

 

Ο γενικός γραμματέας του δήλωσε πρόσφατα: «Σε απάντηση των εξελισσόμενων απειλών, το ΝΑΤΟ έχει θέσει σε εφαρμογή τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής άμυνας μας σε μια γενιά. Τα πολυεθνικά μας τάγματα στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας [μιλάει για την ευρύτερη γειτονιά μας] είναι στο εξής πλήρως επιχειρησιακά και ενισχύουμε την παρουσία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

 

Τι θα κάνουμε, λοιπόν; Αυτοί προχωράνε. Εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια; Ή θα βάλουμε τα δυνατά μας να συγκροτηθεί αυτό που μας λείπει σήμερα, ένα ισχυρό λαϊκό αντιπολεμικό κίνημα; Τις ημέρες της συνόδου να γεμίσει κάθε πόλη με συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο. Οι λαοί θέλουν ειρήνη! Να το φωνάξουμε, να το γράψουμε, να καλέσουμε τον λαό να βγει στον δρόμο και να υψώσει τη φωνή του. Το “Έξω οι βάσεις και το ΝΑΤΟ” πρέπει να είναι γραμμένο σε κάθε γειτονιά. Να δουν οι από πάνω ότι οι αποκάτω κάτι κάνουν.

 

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, έναν Πανελλαδικό Αντιπολεμικό Κινηματικό Συντονισμό. Σήμερα, όσοι έχουμε μαζευτεί εδώ και συμφωνούμε με την ουσία όλων των παραπάνω, μπορούμε να ξεκινήσουμε.

 

Είμαστε λίγοι; Θα γίνουμε περισσότεροι!

 

Είμαστε αρκετοί για να ξεκινήσουμε; Ας προχωρήσουμε!

 

Μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν ιδρυτικές συνελεύσεις και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

 

Ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός –ο ΠΑΚΣ– είναι ένας συντονισμός που γίνεται στη βάση προσώπων και όχι πολιτικών οργανώσεων και κομμάτων. Βεβαίως και οι οργανωμένες δυνάμεις μπορούν και είναι κρίσιμο να βοηθούν με κάθε τρόπο το εγχείρημα, αλλά εδώ δεν πρόκειται για ομοσπονδία οργανώσεων. Δεν τίθενται ζητήματα συσχετισμών. Εφόσον αυτό που μας ενώνει είναι ξεκάθαρο, αυτό το συγκεκριμένο για το οποίο παλεύουμε είναι ομόφωνα αποδεκτό, τότε δεν υπάρχει χώρος για ανταγωνισμούς και λογικές πολιτικών μικρομάγαζων. Αυτός ο Αντιπολεμικός Συντονισμός θα επιδιώξει να υπερβεί ιδεολογικές διαφωνίες και να προωθήσει ενωτικές, κινηματικές διαδικασίες· έχουμε προσεγγίσει και θα συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε όποιο μαζικό φορέα μπορούμε: συνδικαλιστικούς φορείς, δημοτικές και τοπικές κινήσεις, συλλόγους επιστημονικούς και καλλιτεχνών, με στόχο την κοινή δράση ενάντια στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα.

 

Διότι, κατά τη γνώμη μας, όταν υπάρχει συμφωνία στην επιτακτική ανάγκη εναντίωσης στον πόλεμο, όταν υπάρχει συμφωνία ότι με τους γειτονικούς και όλους τους λαούς δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε, ότι ο κύριος υπαίτιος των πολέμων που ξεσπούν στην ευρύτερη περιοχή και περίοδο που διανύουμε είναι ο ευρωατλαντικός άξονας δια του ΝΑΤΟ και η παγκόσμια στρατηγική του, ότι πρέπει να εναντιωθούμε και σε κάθε υποδεέστερη εθνική ολιγαρχία που επιδιώκει να αρπάξει κάτι στο περιθώριο αυτής της στρατηγικής, τότε δεν επιτρέπεται μια αντιπολεμική κίνηση να μην μπορεί να υπερβεί τις όποιες ιδεολογικές διαφωνίες.

 

Μιλάμε για κινηματικό συντονισμό και όχι για τη δράση στο πλαίσιο της επιρροής ενός πολιτικού φορέα. Και φυσικά, θα επιδιώκουμε τον συντονισμό και με όποιες άλλες αντιπολεμικές κινήσεις υπάρχουν ήδη ή προκύψουν. Το αντιπολεμικό κίνημα δεν είναι μονοπώλιο κάποιου· ας προκύψουν και δέκα αντιπολεμικές κινήσεις διαφορετικών ιδεολογικο-πολιτικών αποχρώσεων. Το θέμα είναι να είμαστε όλοι σε επικοινωνία και να συντονίσουμε τη δράση μας. Ο εχθρός προχωράει. Ας προχωρήσουμε και εμείς, έστω και χώρια, αλλά ας χτυπήσουμε μαζί.

 

Σήμερα είμαστε εδώ για να αναδείξουμε μια πλατιά Συντονιστική Επιτροπή και ο καθένας καλείται να συμμετάσχει και να προσφέρει στον Συντονισμό με όποιον τρόπο μπορεί. Αυτή η Συντονιστική Επιτροπή θα βοηθήσει όπου χρειάζεται για την πραγματοποίηση κι άλλων ιδρυτικών συνελεύσεων και μετά την ίδρυση παραρτημάτων όπου κατορθωθεί ανά την Ελλάδα, θα αναλάβει την επικοινωνία και το συντονισμό της δράσης μας. Κάθε παράρτημα, με βάση τις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας στην οποία απευθύνεται, θα αναπτύσσει πρωτοβουλία στο πλαίσιο των αξόνων που συμφωνούμε σήμερα και η ανταλλαγή της εμπειρίας θα μας βοηθήσει όλους να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Οι αποφάσεις για τις όποιες εκδηλώσεις και δράσεις θα λαμβάνονται πάντα με την αρχή της συναίνεσης και το σεβασμό όλων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναγνώστηκε 3269 φορές Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου 2019 16:50
ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΛΑΣ

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΛΑΣ