Καμιά ανοχή στην ακροδεξιά, μέτωπο της Αριστεράς εναντίον του εκφασισμού, των: Σπ. Αλεξίου, Π. Γαλάνη, Ηλ. Καλαϊτζοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 21:58 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καμιά ανοχή στην ακροδεξιά, μέτωπο της Αριστεράς εναντίον του εκφασισμού, των: Σπ. Αλεξίου, Π. Γαλάνη, Ηλ. Καλαϊτζοπούλου

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που ο ακροδεξιός εθνικισμός βρίσκεται σε παροξυσμό.

 

Η βαθιά οικονομική κρίση υπερσυσσώρευσης που φτωχοποιεί τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, μεγιστοποιεί την ανεργία και απομυζεί την εργατική τάξη, φαίνεται να πιστώνεται πολιτικά στην αστικοποιημένη σοσιαλδημοκρατία. Οι ακροδεξιοί εθνικιστές προβάλλουν ως αντισυστημική επιλογή. Η κρίση πολιτικής εκπροσώπησης του νεοφιλελευθερισμού οδηγεί τμήματα του συστήματος και του κεφαλαίου στην ενίσχυση της ακροδεξιάς διεθνώς, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται στα εκλογικά αποτελέσματα σε ΗΠΑ, Αυστρία, Ιταλία, Βραζιλία κα.

 

Στη χώρα μας η άκρα Δεξιά, που εκκολάφτηκε από τα συστημική Μέσα Ενημέρωσης και νομιμοποιήθηκε από τα κόμματα εξουσίας, βρήκε εκ νέου πάτημα στα εθνικιστικά συλλαλητήρια για να εμφανιστεί δυναμικά στην πολιτικό προσκήνιο. Ταυτόχρονα, τα κόμματα εξουσίας υπέστησαν ακροδεξιές μετατοπίσεις και η εθνικιστική ατζέντα μπήκε στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Η φασιστική νεοναζιστική Χρυσή Αυγή επιβεβαιώνει δημοσκοπικά τα ποσοστά της και δείχνει τάσεις ανόδου παρά την εις βάρος της εξέλιξη της δίκης των μελών της. Ακόμα πιο ανησυχητικά είναι τα φαινόμενα εκφασισμού της κοινωνίας που εκφράζονται στην καθημερινότητα και έρχονται στην επιφάνεια με τραγικά περιστατικά όπως η δολοφονία του Ζ. Κωστόπουλου ή η ηρωοποίηση του φασίστα Κατσίφα.

 

Το προσφυγικό ζήτημα, που δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αξιοποιήθηκε επίσης από τις δυνάμεις της άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη, πόσο μάλλον στη χώρα μας για την ανάπτυξη ρατσιστικών αντανακλαστικών και την εμπέδωση του επιταχυνόμενου εκφασισμού μερίδων της κοινωνίας.

 

Στην εποχή της κρίσης, της φτωχοποίησης, της μετανάστευσης, της ανεργίας, της υποτίμησης των εργασιακών δικαιωμάτων, της κατάργησης των κοινωνικών παροχών και της έντασης των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων, η Αριστερά πρέπει να προτάξει την αλληλεγγύη, τον αγώνα για τα δικαιώματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Η αναγκαιότητα για το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο της ρήξης οφείλει να υπηρετηθεί και σε κατεύθυνση αντιρατσιστική, αντιεθνικιστική, αντιφασιστική για την ειρήνη και φιλία των λαών. Ο ταξικός πατριωτισμός πρέπει να συνδυάζεται με τον ταξικό διεθνισμό και δεν έχει σχέση με την πατριδοκαπηλία και τον φασισμό του κεφαλαίου.

 

Οι δυνάμεις της Αριστεράς οφείλουν να αναγνωρίσουν τον κίνδυνο της ακροδεξιάς ανόδου και να απομονώσουν τις πολιτικές ενέργειες που την ενισχύουν. Οι δυνάμεις που «χαϊδεύουν τα ακροδεξιά ακροατήρια» είναι καταδικασμένες να ενσωματώσουν την πολιτική τους λογική σε αυτά και να απολέσουν την αριστερή τους ταυτότητα. Από την άποψη αυτή αποτελεί βαρύ πολιτικό ατόπημα η συμμετοχή στελεχών της Αριστεράς σε εκπομπές φασιστικών καναλιών. Το πολυσυζητημένο περιστατικό με τον επικεφαλής της ΛΑΕ Π. Λαφαζάνη είναι χαρακτηριστικό. Καμιά δικαιολογία όπως «αποκλεισμός» από τα άλλα κανάλια ή δήθεν «παρέμβασης» δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια τέτοια ενέργεια που νομιμοποιεί φασιστικά ΜΜΕ. Το περιστατικό αυτό πρέπει να γίνει παράδειγμα προς αποφυγή, η συμμετοχή σε ανοιχτές ή καλυμμένες τηλεοπτικές φασιστικές «Ζούγκλες» είναι ξένες προς την ηθική αλλά και τις ανάγκες της Αριστεράς. Ενισχύει τον αντίπαλο και, αντίστροφα, αποδυναμώνει την Αριστερά, δυσκολεύει την ανάγκη συσπείρωσης και κοινής δράσης.

Αναγνώστηκε 1997 φορές Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 22:32
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.