Εκτύπωση Σελίδας

Ζωγράφου: Έκκληση για ενωτική πορεία και δράση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Κυριακή, 03 Μαρτίου 2019 21:44 Συντάκτης:

 

Εμείς που υπογράφουμε αυτή τη δήλωση πολίτες του Ζωγράφου μεταξύ των οποίων πολλοί υπήρξαμε ιδρυτικά μέλη του Κινήματος στην Πόλη του Ζωγράφου και αποστασιοποιηθήκαμε γιατί αναζητούμε και παλεύουμε ακόμα για μία από τις καταστατικές αρχές και διακηρύξεις του: την ενωτική συσπείρωση των μαχόμενων ριζοσπαστικών δυνάμεων στη γειτονιά μας. Και σήμερα όπως και το 2006, που το Κίνημα στην Πόλη ιδρύθηκε, η ανάγκη της περιόδου εξυπηρετείται από την προσήλωση στους τοπικούς αγώνες και την ενωτική συμπόρευση, στη βάση αρχών και θέσεων, όλων των αγωνιζόμενων δυνάμεων στη γειτονιά.

Εμείς που υπογράφουμε αυτή την έκκληση κινούμαστε με ανάμικτα στοιχεία ανησυχίας και ελπίδας και διαπιστώνουμε ότι:

Οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές θα είναι μια πρόκληση τόσο για τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος στου Ζωγράφου όσο και για το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στο Δήμο.

Η αναμέτρηση αυτή περιλαμβάνει εντός της μια σύγκρουση που θα χαρακτηρίζεται από κεντρικά πολιτικά ερωτήματα και διακυβεύματα, χωρίς φυσικά να αγνοούμε την αυτοτέλεια όλων των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες στην καθημερινότητά τους. Προβλήματα τα οποία έχουν ένα ειδικό βάρος για την ποιότητα ζωής κατοίκων και δημοτών μιας πόλης και για τα οποία η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει δείξει συστηματική αδιαφορία.

Από την πλευρά του κυρίαρχου μπλοκ στόχος θα είναι, μέσα και από τις εκλογές, η εμπέδωση και εξάπλωση των μνημονιακών και «μεταμνημονιακών» πολιτικών στις τοπικές κοινωνίες, πράγμα που σημαίνει: συνέχιση και ολοκλήρωση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, πλήρη εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων, λειτουργία όλων των κοινωνικών παροχών των δήμων με ανταποδοτικά κριτήρια, παραχώρηση μιας σειράς υπηρεσιών των δήμων σε επιχειρήσεις. Οι Δήμοι να λειτουργούν όλο και περισσότερο ως επιχειρησιακές μονάδες, που θα χρεώνουν αδρά τους δημότες για τις “υπηρεσίες” που παρέχουν. Αντιμετωπίζοντας τους κατοίκους ως πελάτες που βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Όλα τα παραπάνω τα έχουμε ήδη δει να γίνονται πραγματικότητα με την εκχώρηση χιλιάδων ακινήτων του δημοσίου στο υπερταμείο, μεταξύ των οποίων και 26 ακίνητα του Δήμου που συνδέονται άμεσα με το δημόσιο συμφέρον.
Το βασικό δίλημμα της πολιτικής παρέμβασης των μαχόμενων δυνάμεων της γειτονιάς για το επόμενο διάστημα θα είναι αν η αγανάκτηση και η αμφισβήτηση που προκύπτει από την πολιτική αυτή θα στραφεί εναντίον του κυρίαρχου μπλοκ με αντικαπιταλιστικό πρόσημο ή αν θα κερδηθεί από τις δυνάμεις της δεξιάς και ακροδεξιάς αντιπολίτευσης και μια ενσωμάτωση και εμπέδωση της κατάστασης.

Πιστεύουμε ότι απαιτούνται διεργασίες που θα θέσουν σοβαρές παρακαταθήκες για την παρέμβαση των δυνάμεων του κινήματος για την επόμενη μέρα.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για να ανασυγκροτηθεί το μαζικό κίνημα και να δώσει νικηφόρες μάχες, είναι αναγκαία ή όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των αγωνιστικών κινηματικών δυνάμεων στην πόλη μας. Ένα τέτοιο σχέδιο περιλαμβάνει πρώτα από όλα τη δημιουργία ενός μετώπου πάλης στη γειτονιά, όπου θα συγκεντρώνονται οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική.

Οι συνεργασίες θα πρέπει να διερευνηθούν στη βάση ενός προγράμματος, το οποίο θα συγκρούεται με τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη, νόμους που ολοκληρώνουν την επίθεση κεντρικού και τοπικού κράτους στους εργαζόμενους, συνταξιούχους, φοιτητές, ανέργους και σε όλες τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και με το κεντρικό πολιτικό υπόβαθρο αυτών των νόμων, το χρέος, τα μνημόνια, την Ε.Ε..

Να βρούμε τον κοινό βηματισμό για να διεκδικήσουμε δημοκρατικές ελευθερίες, δημόσιες δωρεάν παροχές και ποιοτικές δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και εγκαταστάσεις, μόρφωση, αθλητισμό, πολιτισμό για όλους κόντρα σε λογικές ιδιωτικοποίησης και αποδοτικότητας, σταθερή και μόνιμη εργασία με δικαιώματα για όλους ενάντια στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας και τα ΕΣΠΑ.

Να βρεθούμε μαζί οι μαχόμενες δυνάμεις στη βάση ενός προγράμματος που θα θέτει ψηλά την ανάγκη τσακίσματος του φασισμού και του ρατσισμού από τις γειτονιές μας και τη δημιουργία γειτονιών φιλικών στους μετανάστες, τα ΛΟΑΤΚΙ+ υποκείμενα ενάντια στο ρατσισμό και το σεξισμό, στους αναπήρους κ.α. Ένα πρόγραμμα που θα θέτει τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες πάνω από τα κέρδη του κεφαλαίου και θα εξειδικεύεται γύρω από κρίσιμα μέτωπα της τοπικής κοινωνίας. Από αυτή τη σκοπιά θα συγκρούεται με τη δημοτική αρχή, τον Καλλικράτη και τον Κλεισθένη, την κυβέρνηση, την Ε.Ε., το χρέος, τα μνημόνια.

Ο αντίπαλος παρ’ όλο που θα δώσει τη μάχη των δημοτικών εκλογών με ένα πλήθος διαφορετικών ψηφοδελτίων, γνωρίζουμε ότι θα συσπειρωθεί μετά γύρω από μια και ενιαία δημοτική αρχή με την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. To έργο το έχουμε ξαναδεί. Την επόμενη μέρα των εκλογών όλοι μαζί θα ψηφίζουν στον δημοτικό συμβούλιο τις πολιτικές που θα τσακίζουν τις ζωές μας εν μέσω δήθεν κοκκορομαχιών στο δημοτικό συμβούλιο για τα μάτια του κόσμου.

Να μην τους αφήσουμε ανενόχλητοι να περάσουν το μήνυμα της εθνικής συναίνεσης. Να ζωντανέψει το δημοτικό συμβούλιο, του οποίου εντέχνως έχει απαξιωθεί η λειτουργία του, με την ενωτική μαχητική παρουσία όλων των μαχόμενων δυνάμεων.

Να μην τους αφήσουμε εν μέσω θερινών διακοπών και ραστώνης να υπογράφουν κατάπτυστες συμφωνίες με τους Ζωγραφαίους και να γυρίζουν την πλάτη στα αιτήματα στα αιτήματα του μαζικού μαχητικού κινήματος που έδωσε νικηφόρες μάχες στη γειτονιά μας στο μακρινό και πρόσφατο παρελθόν για τη Βίλα για τους υπαίθριους χώρους, για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.

Να μην μείνουν για άλλη μια φορά βρέφη και μικρά παιδιά χωρίς παιδικό σταθμό. Να μην βλέπουμε κάθε προεκλογική περίοδο έργα στους δρόμους και λακκούβες στους κεντρικούς δρόμους να ανοίγουν τον επόμενο χρόνο. Να μας βρουν μπροστά τους όταν ο ανάπηρος κυκλοφορεί στο μέσο του δρόμου γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση στα κατειλημμένα πεζοδρόμια από τραπεζοκαθίσματα. Οι δημοτικές υπηρεσίες να είναι στελεχωμένες με μόνιμο προσωπικό για να μπορέσουν να παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες.

Πιστεύουμε ότι στην σημερινή εποχή χρειάζονται να γίνουν υπερβάσεις για να συσπειρωθούν δυνάμεις σε μια νέα ανώτερη σύνθεση. Χρειάζεται ο κόσμος των κινημάτων, όλες οι συλλογικότητες, σχήματα και παρατάξεις της πόλης που αντιστάθηκαν στην μνημονιακή πολιτική, όλοι με την προσφορά τους μέχρι τώρα, να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε τα όρια μας. Μια τέτοια προσπάθεια μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης και συσπείρωσης ανθρώπων που αγωνίζονται ή θέλουν να αγωνιστούν στη γειτονιά μας με συλλογικές διαδικασίες
.
Αυτή την ενότητα περιμένει ο κόσμος για να εμπνευστεί. Η ενότητα δεν είναι απλά πρόσθεση. Είναι πολλαπλασιασμός. Η ελπίδα και οι νίκες δεν μπορούν να έρθουν ως δια μαγείας. Το νέο μαζικό κίνημα δεν θα έρθει μόνο του να μας βρει.
Δεν είναι εποχή για ενδοαριστερούς «εμφύλιους», για εγωισμούς και για καταγραφές.

Προτείνουμε μια κοινή, ανοιχτή στο λαό, συνάντηση όλων των μαχόμενων αγωνιστικών δυνάμεων στου Ζωγράφου.
«Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ' τον κόσμο. Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.

Κώστας Κωστόπουλος, ιδρυτικό μέλος ΚσΠ, πρώην δημοτικός σύμβουλος με το ΚσΠ
Λάμπρος Αντωνιάδης ιδρυτικό μέλος ΚσΠ πρώην υποψήφιος με το ΚσΠ
Ελένη Μπαρμπαλιά, ιδρυτικό μέλος με το ΚσΠ πρώην δημοτική σύμβουλος με το ΚσΠ
Βαγγελιώ Ιντζεγιάννη ιδρυτικό μέλος πρώην υποψήφια με το ΚσΠ
Φανή Μπούμπουλη, ιδρυτικό μέλος ΚσΠ, πρώην υποψήφια με το ΚσΠ
Χρήστος Τουλιάτος, ιδρυτικό μέλος ΚσΠ, πρώην υποψήφιος με το ΚσΠ
Βίκτορας Λεβής πρώην υποψήφιος με το ΚσΠ
Αλέξανδρος Βακαλόπουλος πρώην υποψήφιος με το ΚσΠ
Δημήτρης Χαλβατζιδάκης πρώην υποψήφιος με το ΚσΠ

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ KOMMON