Εκτύπωση Σελίδας

Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα, ομιλία στην Αντιπολεμική Λάρισας του πρέσβη στην Ελλάδα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2019 10:42 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα, ομιλία στην Αντιπολεμική Λάρισας του πρέσβη στην Ελλάδα

 

 

Με κεντρικό ομιλητή τον πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Φρέντυ Χεσούς Φερνάντες Τόρες, πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα εκδήλωση της τοπικής Αντιπολεμικής Κίνησης την Πέμπτη 14 Μαρτίου. Θέμα της εκδήλωσης οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα. Στη συνέχεια δημοσιεύουμε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ομιλία του πρεσβευτή.

Συντρόφισσες, σύντροφοι

 

Σας ευχαριστούμε γι αυτή την έκφραση λαϊκής αγάπης. 


Βρισκόμαστε εδώ γιατί αντιδρούμε στην επιθετικότητα που διαπράττεται ενάντια στο λαό μου, το λαό της Βενεζουέλας. 

Θέλουν να μας τιμωρήσουν για την απόφασή μας να είμαστε ελεύθεροι, επειδή αποδείξαμε δυναμικά ότι μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου που παράγει μια χώρα είναι πιθανή, και ότι η δημοκρατία μπορεί να ασκείται από κάθε περιοχή που ήταν κατά παράδοση αποκλεισμένη από την οικονομική ευημερία και την άσκηση της πολιτικής. 

Μας επιτίθενται γιατί είμαστε μια αληθινή επανάσταση.

Ξέρω πως όλοι σας, καθημερινά, ακούτε ένα παραμύθι επινοημένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο επικαλείται τα πιο αγνά σας συναισθήματα προκειμένου να στηρίξετε μια υποτιθέμενη απελευθέρωση ενός λαού που υποτίθεται πως βρίσκεται κάτω από το ζυγό μιας υποτιθέμενης φρικτής δικτατορίας. 

Συγχωρέστε μου την επανάληψη της λέξης υποτίθεται αλλά για να αποδομήσω αυτή τη ρητορική είναι αναγκαίο να επιτεθώ σε κάθε ένα από τα στοιχεία της γιατί είναι πολύ έξυπνα φτιαγμένη ώστε να μπερδεύει ακόμα και τους ανθρώπους με τα πιο ευγενή συναισθήματα. 

Είναι μια ρητορική που επιβεβαιώνει ένα ηθικό πλαίσιο πολύτιμο για όλους μας. Μας μιλά για ελευθερία, δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ποιός από μας δεν είναι σύμφωνος με αυτές τις αξίες; 

Είμαστε μαζεμένοι εδώ σε αυτή την αίθουσα, ακριβώς επειδή έχουμε δεσμευτεί να προωθήσουμε και να υπερασπιστούμε αυτές τις αξίες. 

Η προπαγάνδα του Τραμπ, η ρητορική που έχει επιβληθεί, επαναλαμβάνω, απευθύνεται κυρίως στους πιο ευγενείς ανθρώπους. Προσπαθεί να κερδίσει τη συμπάθεια αυτών που υπερασπίζονται προοδευτικές αξίες. Αυτό είναι το κοινό που θέλουν για συνεργό στο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διαπράξουν κατά του λαού μας. 

Η δεξιά, σε αντίθεση, δεν έχει καμία δέσμευση σε αυτές τις αξίες. Στην πραγματικότητα, τα πήγαινε πάντα πολύ καλά με πρόσωπα όπως ο Φράνκο, ο Πινοσέτ, ο Βιδέλα ή ο Ντουβαλιέ. 

Η πραγματική ιστορία είναι όμως άλλη. 

Η Βενεζουέλα έχει πάρει την κυρίαρχη απόφαση να γίνει ένας λαός ελεύθερος και έχουμε πετύχει πολύ δυναμικά αποτελέσματα επιλέγοντας το δρόμο του σοσιαλισμού με ενδογενή ανάπτυξη. 

Μεταξύ του 1998 και του 2013, η πείνα μειώθηκε στη Βενεζουέλα από το 21,10%, σε λιγότερο από 5%.

Το σχέδιο Μπάριο Αδέντρο (Μέσα από τη Γειτονιά), μία πρωτοβουλία για την άμεση παροχή ιατρικής φροντίδας σε όλες τις λαϊκές περιοχές της χώρας, και που φέραμε εις πέρας χάρη στην αλληλέγγυα βοήθεια που μας πρόσφεραν τα αδέρφια μας από την Κούβα, μας επέτρεψε να σώσουμε 1,7 εκατομμύρια ζωές που, διαφορετικά, θα είχαν χαθεί από τον αποκλεισμό και τη φτώχεια. 

Στα χρόνια της Επανάστασης έχει επενδυθεί κατά μέσο όρο το 64% των συνολικών εσόδων της χώρας στον κοινωνικό τομέα.

Πάνω από 3 εκατομμύρια βενεζουελανών έχουν συνταξιοδοτηθεί από την Επανάσταση. Στα 40 χρόνια της η δεξιά, έδωσε σύνταξη σε λιγότερους από 400 χιλιάδες ανθρώπους. 

Σήμερα, από τα 30 εκατομμύρια κατοίκους, τα 10 μορφώνονται. 

Η Κυβέρνηση έχει χαρίσει πάνω από 4 εκατομμύρια υπολογιστές με το πρόγραμμα Canaimita. 7 στους 10 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν παραλάβει τον υπολογιστή τους. 

Η Επανάσταση δημιούργησε 44 Πανεπιστήμια. Η Βενεζουέλα είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο αριθμό πανεπιστημιακών φοιτητών. 

Η Βενεζουέλα, με την εθνικοποίηση της Πεντεβέσα, αποφασίζει κυρίαρχα για το μέλλον των μεγαλύτερων αποθεμάτων του πλανήτη: 300 δισ. βαρέλια αργού πετρελαίου. 

Πάνω από δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες κατοικίες έχει παραδώσει η κυβέρνηση σε δικαιούχους, από το 2011 που μπήκε σε εφαρμογή το κοινωνικό Πρόγραμμα Μεγάλη Αποστολή Κατοικία της Βενεζουέλας. 

Σκεφτείτε για ένα λεπτό αυτό το νούμερο. Δύο εκατομμύρια, πεντακόσιες χιλιάδες κατοικίες χτίστηκαν και παραδόθηκαν, σε τιμές κοινωνικού συμφέροντος, μέσα σε 7 μόνο έτη. 

Το 2005, η Unesco κήρυξε τη Βενεζουέλα ως Περιοχή Μηδενικού Αναλφαβητισμού. 

Η Επανάσταση έχει εξασφαλίσει καθημερινή, εντελώς δωρεάν σίτιση για 4 εκ. κορίτσια και αγόρια, στα σχολεία τους. 

Η Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κατέκτησε, στα χρόνια της Επανάστασης, έναν υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (ΔΑΑ), σε επίπεδα υψηλότερα από χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και το Μεξικό. 

Στη Βενεζουέλα, μεταξύ 1999 και 2013, δημιουργήθηκαν 5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας. 

Έλεγε ο μεγάλος επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα ότι όταν το εξαιρετικό γίνεται καθημερινό τότε γινόμαστε μάρτυρες μιας επανάστασης.  

Αυτά τα στοιχεία, όλα εξαιρετικά, έχουν γίνει τόσο καθημερινά που πολλές φορές τα ξεχνάμε όταν εστιάζουμε όλη μας την προσοχή στα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχουμε συναντήσει στο σοσιαλιστικό μονοπάτι της ανάπτυξης που ελεύθερα και κυρίαρχα έχουμε επιλέξει για την πατρίδα μας. 

Επιτρέψτε μου όμως ένα ακόμα στοιχείο: μεταξύ 1998 και 2014, το 20% των πλουσιότερων της χώρας, κέρδιζε 13 φορές περισσότερα από τα έσοδα του 20% του φτωχού πληθυσμού. Το 2014 αυτή η διαφορά μειώθηκε στις 7,3 φορές. 

Θα ήταν αφελές να σκεφτούμε πως μια δημοκρατική και λαϊκή Επανάσταση δε θα δέχονταν την επίθεση των ελίτ που δεσπόζουν στον κόσμο. 

Θα αναφέρω τον Τζον Μαξγουελ Κοέτζι, κάτοχο βραβείου Νόμπελ λογοτεχνίας. Ξέρετε ότι αυτός δεν είναι ύποπτος για τσαβισμό. 

Στο βιβλίο του Ημερολόγιο μιας Κακής Χρονιάς, ο Κοέτζι, εν μέσω προβληματισμών του για την πολιτική, το κράτος, την τρομοκρατία και τη δημοκρατία, το 2007 γράφει: «το μόνο φως ελπίδας σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση, προέρχεται από τη Λατινική Αμερική, με την ανέλπιστη άνοδο στην εξουσία μιας χούφτας λαϊκών και σοσιαλιστικών κυβερνήσεων. Το σήμα συναγερμού θα πρέπει ήδη να ηχεί στην Ουάσιγκτον: ας περιμένουμε αυξημένα επίπεδα διπλωματικού εκβιασμού, οικονομικού πολέμου, και απόλυτης υπονόμευσης». 

θα έχετε δει φαντάζομαι την έκταση που έχουν πάρει οι ψευδείς ειδήσεις της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής κρίσης. 

Με αυτή την υπέροχη λέξη, ανθρωπιστική, δικαιολογείται μια καμπάνια που σκοπό έχει να νομιμοποιήσει το σφαγιασμό του λαού μου, όπως ακριβώς έγινε με παρόμοια επιχειρήματα στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Συρία. 

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη και δηλώνουμε ότι δεν υπάρχει καμιά ανθρωπιστική κρίση στη Βενεζουέλα. Δεν υπάρχει, παρά το ότι ο οικονομικός πόλεμος μας έχει προκαλέσει απώλειες της τάξης των 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Για να έχετε μια ιδέα του μεγέθους της επίθεσης που δεχόμαστε, μόνο το 2019 οι ΗΠΑ μας έχουν στερήσει 30 δισ. δολάρια σε δικά μας διυλιστήρια και τραπεζικούς λογαριασμούς. 

Η Αγγλία έχει παρακρατήσει παράνομα 1,2 δισ. δολάρια σε αποθέματα χρυσού της Βενεζουέλας και η Euroclear μας έχει παρακρατήσει άλλα 1,2 δισ. δολάρια σε ομόλογα.

Επαναλαμβάνω πως είμαστε αντιμέτωποι με μια ρητορική προπαγάνδας που εκμεταλλεύεται τη νοοτροπία μας για να προλάβει την αντίδραση της κοινής γνώμης απέναντι στον πόλεμο. 

Σκεφτείτε πρόσωπα όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν, ή ο Καντάφι και θα καταλάβετε καλύτερα γιατί το λέω αυτό. 

Συμβαίνει πάλι σήμερα. Ο Ιμπεριαλισμός, τα εργαστήρια πολέμου, σβήνουν από τη συλλογική συνείδηση το λαό της Βενεζουέλας και τα κυριότερα όπως έχει αποδειχθεί, πιστοποιημένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.

Λένε ότι θέλουν να ανατρέψουν το Μαδούρο όταν όλοι ξέρουμε ότι αυτό που θέλουν είναι το πετρέλαιο.

Και ο Μαδούρο, ένας εργάτης, ένας λαμπρός συνδικαλιστής, ένας μεγάλος αντιπρόσωπος του λαού, ένας άριστος υπουργός Εξωτερικών, και ένας Πρόεδρος που υπερασπίζεται γενναία τη Μπολιβαριανή επανάσταση, παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο σα να ήταν δικτάτορας.

Ωστόσο, αν ακούσουμε με προσοχή τα λόγια τους, μπορούμε να καταλάβουμε πως οι ΗΠΑ μιλούν ανοιχτά για τις προθέσεις τους. Λένε πως έφτασε η στιγμή να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας με τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τη Νικαράγουα.

Είναι χονδροειδές, αγενές και προφανές το πραξικόπημα που επιχειρεί ο Τραμπ. Ποτέ δεν είχαμε δει μια τόσο απροκάλυπτη πραξικοπηματική συμπεριφορά. Ο Τραμπ δε βρίσκεται πίσω από το πραξικόπημα, όχι. Βρίσκεται στις επάλξεις. Διορίζει μια μαριονέτα από την Ουάσιγκτον και τον καθοδηγεί σε κάθε του βήμα.

Θα έλεγε κανείς ότι για κάποιους φίλους, δε θα γίνουν μαθήματα τα πρόσφατα παθήματα της ιστορίας. 

Ποιός από σας μπορεί να μας πει αν σήμερα το Αφγανιστάν ή η Λιβύη είναι χώρες πιο ελεύθερες ή πιο δημοκρατικές επειδή σφαγιάσθηκαν από το ΝΑΤΟ;

Δεν έχει ανθρωπιά αυτό που κινεί τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού. Οι προθέσεις τους είναι εγκληματικές και αυτό το γεγονός το αποδεικνύει η φάρσα της υποτιθέμενης ανθρωπιστικής βοήθειας. 

Εμείς καταγγέλλουμε ότι η επιχείρηση που σκόπευαν να βάλουν σε εφαρμογή από την Κολομβία ήταν ένα είδος Δούρειου Ίππου. Πίσω από την υποτιθέμενη ανθρωπιστική βοήθεια κρυβόταν η πρόθεση εισαγωγής στρατού και όπλων στη χώρα μας. 

Κατηγορηθήκαμε ότι πυρπολήσαμε ένα φορτηγό που περιείχε φάρμακα και τρόφιμα, αλλά μέσα από τις στάχτες, το μόνο που βρέθηκε ήταν σύρματα, καρφιά και άλλα αντικείμενα που η αντιπολίτευση είχε χρησιμοποιήσει για να προκαλέσει επεισόδια. 

Αν υπήρχε κάποια αμφιβολία σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις των εγκληματιών Πενς, Πομπέο, και Μαρκο Ρούμπιο, το απάνθρωπο χτύπημα ενάντια στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας της Βενεζουέλας δείχνει ότι είναι πρόθυμοι να επιβάλουν στο λαό μας τη μεγαλύτερη δυνατή ταλαιπωρία προκειμένου να εκμεταλλευτούν το φυσικό μας πλούτο. 

Δεν πρόκειται για μια πολιτική μάχη, ούτε για διπλωματική πίεση. Η επίθεση στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η στέρηση της ηρεμίας και του δικαιώματος για ζωή σε εκατομμύρια βενεζουελανούς είναι μια εγκληματική πράξη. Είναι μια σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Το αποκορύφωμα όλης αυτής της επίθεσης, είναι ότι οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν πως δρουν υπερασπιζόμενοι το Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και ταυτόχρονα, υπόσχονται ζουμερά κέρδη στις εταιρείες πετρελαίου με την επίτευξη των εγκληματικών στόχων που έχουν θέσει.

Με το δικό μας σύνταγμα, αυτό είναι αδύνατον. 

Το σύνταγμα ορίζει ρητά ότι όλα τα φυσικά αποθέματα είναι ιδιοκτησία όλων των Βενεζουελανών. Ο μόνος τρόπος για να διαπραγματευτούμε με τον Τράμπ είναι καταπατώντας το σύνταγμα που οι ίδιοι λένε ότι υπερασπίζονται.

Μια άλλη δικαιολογία που προσπαθούν να προβάλουν είναι η υποτιθέμενη ανάγκη για «ελεύθερες», ‘δημοκρατικές» και «δίκαιες» εκλογές. Μέσα σε 20 χρόνια η Βενεζουέλα έχει πραγματοποιήσει 25 εθνικές εκλογικές διαδικασίες.

Η αντιπολίτευση έχει αναγνωρίσει τα αποτελέσματα μόνο σε δύο.

Τις δύο που έχει κερδίσει. 

Όλες τις άλλες τις έχει αντιμετωπίσει ως νοθευμένες.

Δεν έχει αμφισβητήσει όμως, ούτε και το αποτέλεσμα στις περιφέρειες και στους δήμους που έχει κερδίσει.

Η αλήθεια, συντρόφισσες και σύντροφοι, είναι ότι το εκλογικό μας σύστημα είναι απόλυτα διάφανο και ελεγχόμενο σε όλα του τα στάδια. Αυτό το γνωρίζουν και το έχουν επιβεβαιώσει διεθνείς παρατηρητές σε όλες μας τις εκλογικές διαδικασίες. Το είπε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμυ Κάρτερ και ο πρώην πρόεδρος της Ισπανίας Ροδρίγο Θαπατέρο.

Είναι ένα εκλογικό σύστημα τελειοποιημένο με βάση τις διαφορετικές απαιτήσεις της αντιπολίτευσης. Ότι έχουν ζητήσει, τους έχει δοθεί. Ακριβώς όλα όσα έχουν ζητήσει.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί τώρα ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, παρουσία διεθνών παρατηρητών.

Όπως τόσο σωστά έθεσε ο υπ. Εξωτερικών μας Χόρχε Αρρεάσα, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν καλεσμένη να παρακολουθήσει την εκλογική μας διαδικασία της 20ης Μαΐου, αλλά απάντησε πως δε θα συμμετάσχει.

Είναι προφανές ότι οι πιο αντιδραστικοί τομείς της αντιπολίτευσης ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να υπολογίζουν στη λαϊκή ψήφο.

Τρεις οργανώσεις αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν. Μια από αυτές, το κόμμα της ακροδεξιάς Λαϊκή Βούληση, είναι η οργάνωση που χρησιμοποιεί ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρώντας αυτό το νέο πείραμα σφετερισμού εξουσίας.

Δε θέλω να σας βαρύνω με τη νομική συζήτηση, που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί ως άλλο ένα στοιχείο για να χτυπήσουν τη χώρα μου, απλώς ρωτάω:

Δεν σας φαίνεται ύποπτο ότι όλος ο κόσμος μοιάζει να ξέρει τόσα για το Σύνταγμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας;

Μας γεμίζει υπερηφάνεια αυτό το ενδιαφέρον. Είναι ένα Σύνταγμα που επιτεύχθηκε μετά από πολλές δεκαετίες αγώνα, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που γνωρίζουν, πόσο μάλλον κάτι που οφείλουν να σεβαστούν.

Είναι και πάλι, η ελίτ των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασισμένη να ελέγξει το ενεργειακό πλούτο μιας άλλης χώρας του κόσμου. Καμία σχέση με δημοκρατία και ελευθερία. Είναι το πετρέλαιο.

Στην επιθετικότητα, απαντήσαμε θυμίζοντας πως οι Βενεζουελάνοι είμαστε ένας ειρηνικός λαός.

Πως είμαστε ένας λαός, ετοιμοπόλεμα ειρηνικός.

Πως είμαστε μία ειρηνική επανάσταση 

Αλλά όμως δεν είμαστε μια επανάσταση άοπλη.

Και δεν είμαστε αποικία κανενός. Καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να μας πει πότε και πώς θα εκλέξουμε τους αντιπροσώπους μας. 

Το λέμε και επιβεβαιώνουμε πάλι ότι η Μπολιβαριανή Επανάσταση ήταν πάντα σαφέστατα ευνοϊκή προς το διάλογο.

Ο μοναδικός τρόπος για να επιλύσουμε τα προβλήματά μας περνάει μέσα από το διάλογο και τις λαϊκές αποφάσεις. Ο λαός της Βενεζουέλας είναι ανεξάρτητος, ελεύθερος και κυρίαρχος, είναι αυτός που έχει την ευθύνη να αποφασίσει για τα θέματά του.

Γι’ αυτό το λόγο καλωσορίζουμε τον Μηχανισμό του Μοντεβιδέο

Είναι μία πρωτοβουλία που συμφωνήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 2019, από την Ουρουγουάη, το Μεξικό και την Κοινότητα των Κρατών της Καραϊβικής, CARICOM

Είναι μία ειρηνική και δημοκρατική λύση που προάγει το διάλογο και την ειρήνη, με απόλυτο σεβασμό των αρχών της μη παρέμβασης, της νομικής ισότητας των κρατών, της ειρηνικής επίλυσης των αντιπαραθέσεων, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Χωρίς να θέλω να μακρυγορήσω άλλο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, τον ελληνικό λαό και τις λαϊκές οργανώσεις που πάντα εκφράζουν τη συμπάθειά τους και την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Βενεζουέλας και με τη δική μας Μπολιβαριανή Επανάσταση.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι βενεζουελανοί, ειρηνικά, μέσα από το διάλογο, με την δημοκρατική και πρωταγωνιστική συμμετοχή του λαού μας, θα βρούμε τη λύση στα προβλήματά μας. 

Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε μορφής επίθεσης ενάντια στη Βενεζουέλα. 

Απαιτούμε οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη να μας επιστρέψουν τους οικονομικούς πόρους που μας έχουν στερήσει.

Απαιτούμε την παύση του πολέμου και της οικονομικής πολιορκίας ενάντια στη Βενεζουέλα. 

Αποφασίζουμε σταθερά υπέρ της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας, της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

 

 

Αναγνώστηκε 1685 φορές Τελευταία τροποποίηση Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 13:31
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ KOMMON

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ