21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ύμνοι για τους ναζί του «Δεξιού Τομέα» στην Αθήνα; NO PASARAN!

Το θράσος της Ουκρανικής πρεσβείας δεν έχει όριο!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ουκρανική Πρεσβεία επιχειρεί να υμνήσει τα εγκλήματα ακροδεξιών οργανώσεων, όπως ο «Δεξιός Τομέας». Γνωρίζοντας ότι ευθεία αναφορά στους ναζί θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων, επιχειρούν αυτή τη φορά να αποπροσανατολίσουν δια του «πολιτισμού»! Αν κάποιος ανυποψίαστος δει το τρέιλερ της ταινίας “Myth” («Μύθος») μπορεί και να μην καταλάβει περι τίνος πρόκειται. Μια φορτισμένη συναισθηματικά ιστορία ενός τραγουδιστή της όπερας που εγκαταλείπει τη ζωή του στο Παρίσι για να πολεμήσει στην πατρίδα του την Ουκρανία, χάνοντας τη ζωή του το 2016 στο πεδίο της μάχης. 

Κάποιες σύντομες ερωταπαντήσεις, αρκετές για να καταλάβουμε το θράσος των Ουκρανικών αρχών και των «πολιτιστικών ιδρυμάτων» που χρηματοδότησαν και προωθούν την ταινία.

  • Στο πλευρό ποιου πολέμησε ο Βασίλι Σλίπακ;  

Στο πλευρό του Δεξιού Τομέα. 

  • Πότε φτιάχτηκε και τι είναι ο Δεξιός Τομέας;

Το Νοέμβριο του 2013 ως συμμαχία νεοναζιστικών οργανώσεων. Λειτούργησε ως στρατιωτικός βραχίονας της ακροδεξιάς στο κίνημα  του Μαϊντάν στις αρχές του 2014 και βασίστηκε αρχικά σε χούλιγκαν φασιστικών συνδέσμων ποδοσφαιρικών ομάδων. 

  • Πού ξεχώρισε για τη δράση του ο Δεξιός Τομέας;

O Δεξιός Τομέας αξιοποιήθηκε από την πραξικοπηματική κυβέρνηση μετά το Μαϊντάν ως τάγμα εφόδου για την καταστολή όσων αντιστέκονταν στην αντιδημοκρατική εκτροπή. Το πιο ειδεχθές έγκλημα στο οποίο συμμετείχε μαζί με άλλες ακροδεξιές ομάδες ήταν η σφαγή στο Κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό, στις 2 Μαϊου του 2014, όπου πολλές δεκάδες ανθρώπων κάηκαν ζωντανοί από τις μολότωφ των ναζί ή αποτελειώθηκαν με φριχτό τρόπο από τα χτυπήματά τους. Ο κατάλογος των επιθέσεών του ενάντια σε όποιον σήκωσε το ανάστημά του ενάντια στο νέο καθεστώς είναι αναρίθμητος και περιλαμβάνει ενέδρες, μαχαιρώματα, απαγωγές, επιθέσεις σε γραφεία εργατικών σωματείων και αριστερών οργανώσεων κ.ά. σε όλη την Ουκρανία.

  • Ποιος ο ρόλος του Δεξιού Τομέα στον πόλεμο ενάντια στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς;

Οι κάτοικοι των εργατικών περιοχών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, με πρωταγωνιστικό το ρόλο των ανθρακωρύχων, πρωταγωνίστησαν στην αντιφασιστική αντίσταση. Μετά και το έγκλημα της Οδησσού, με δημοκρατικά δημοψηφίσματα και πρωτόγνωρη λαϊκή κινητοποίηση, αποφάσισαν να μην αναγνωρίσουν το καθεστώς του Κιέβου και προχώρησαν στο σχηματισμό της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ και πλήθους αντιφασιστικών πολιτοφυλακών για την οργάνωση της λαϊκής άμυνας. Με υποστήριξη και τεχνογνωσία από τις ΗΠΑ ο Ουκρανικός στρατός κήρυξε τον πόλεμο και εξαπέλυσε μια λυσσαλέα επίθεση εναντίον τους, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχοντας στοιχίσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και εγκαταστάσεις στις πόλεις και τα χωριά του Ντονμπάς. Στο πλάι του Ουκρανικού στρατού βρέθηκαν νεοναζιστικές ομάδες, χρηματοδοτούμενες από ολιγάρχες. Ο Δεξιός Τομέας ήταν ανάμεσα σ’ αυτές σε συμμαχία με το τάγμα Αζόφ, τη Μισανθρωπική Μεραρχία με το σήμα των SS κ.ά. Ακόμη και σε καθόλου φιλικά προς τις Λαϊκές Δημοκρατίες δυτικά μίντια καταγράφονται τα εγκλήματα του Δεξιού Τομέα, όπως ομηρία αμάχων, πλιάτσικο, βιασμοί και κάθε είδους βασανιστήρια αιχμαλώτων. 

  • Τι κάνει σήμερα ο Δεξιός Τομέας;

Παρά το γεγονός ότι σε επίπεδο κοινωνίας έχει περιθωριοποιηθεί, συνεχίζει να είναι πολύ χρήσιμος για τις υπηρεσίες του στο καθεστώς, τους ολιγάρχες και τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό. Πρωταγωνιστεί στον αντικομμουνισμό και το ξαναγράψιμο της ιστορίας που αποτελεί άλλωστε κυρίαρχη επιλογή του ίδιου του καθεστώτος, που απαγορεύει τις κομμουνιστικές οργανώσεις, γκρεμίζει αγάλματα για την αντιφασιστική νίκη, μετονομάζει δρόμους και πόλεις και υμνεί τον συνεργάτη των Ναζί, Στεπάν Μπαντέρα, υπεύθυνο για τις μαζικές δολοφονίες χιλιάδων κομμουνιστών, Εβραίων και Πολωνών. Εκτός από τη συμμετοχή του στις εν εξελίξει επιθέσεις ενάντια στις Λαϊκές Δημοκρατίες, ο Δεξιός Τομέας είναι πολύ ενεργός  σε μια σειρά πόλεων της Ουκρανίας και συνεχίζει τις επιθέσεις του ενάντια σε αριστερούς, δημοσιογράφους, διανοούμενους και εκδηλώσεις του εργατικού, του φεμινιστικού κινήματος και της lgbtq κοινότητας. 

Δεν ξέρουμε αν οι υπεύθυνοι του κινηματογράφου «Δαναός» γνώριζαν όλα τα παραπάνω όταν δέχθηκαν να προβληθεί η ταινία. Πάντως τώρα που το γνωρίζουν οφείλουν να τοποθετηθούν για το αν η προπαγάνδα της Ουκρανικής πρεσβείας είναι καλοδεχούμενη στον κινηματογράφο τους. Σε μια περίοδο τέτοιας ανόδου της ακροδεξιάς, η απειλή του πολέμου και του φασισμού δεν είναι ζητήματα με τα οποία μπορεί κανείς να «παίζει» δήθεν στο όνομα της τέχνης. Υπηρετούν συγκεκριμένες στρατηγικές με ολέθρια αποτελέσματα. Το αν ο συγκεκριμένος εθελοντής του Δεξιού Τομέα ήταν καλλιτέχνης της όπερας μας είναι απολύτως αδιάφορο. Το γεγονός πως ο Χίτλερ αγαπούσε την όπερα και την κλασική μουσική σημαίνει άραγε το οτιδήποτε για τα εγκλήματα του ναζισμού τον 20οαιώνα;

Στηρίζουμε την καμπάνια μποϊκοτάζ που έχει ήδη ξεκινήσει. 

Tο Σάββατο στις στις 5 μ.μ., μία ώρα πριν την έναρξη προβολής, συμμετέχουμε στην αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τον “Δαναό”, στη λεωφόρο Κηφισίας.

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ