Γιώργος Ράγκος δημοτική κίνηση «ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ– αγώνας, ρήξη, ανατροπή στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ. «Θέλουμε να δυναμώσουμε την αριστερά της ρήξης και ανατροπής»

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 13:42 Συντάκτης:

 

 

Ποια είναι η πολιτική ταυτότητα και η διαδικασία συγκρότησης του;

Μέλη από αριστερές συλλογικότητες και ανένταχτοι αριστεροί που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτοι αριστεροί εκτός ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αγωνιστές των κινημάτων, κρατώντας τη θετική εμπειρία αλλά και διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος, συγκροτήσαμε, μέσα από συλλογικές διαδικασίες, τη δημοτική κίνηση «ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ– αγώνας, ρήξη, ανατροπή στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ».

Είμαστε ένα ανοικτό αμεσοδημοκρατικό δημοτικό σχήμα με  απεύθυνση σε όλες και όλους τις αγωνίστριες και τους αγωνιστές που μαζί δώσαμε, και θα συνεχίσουμε να δίνουμε, πολύμορφους αγώνες στις γειτονιές του Ηρακλείου, στους εργατικούς χώρους και στα σχολεία.

Συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές γιατί πιστεύουμε ότι αυτές αποτελούν μία σημαντική, κεντρική και τοπική, πολιτική μάχη.

Θέλουμε να δυναμώσουμε την «αριστερά της ρήξης και ανατροπής» και να γίνουμε η φωνή των αγώνων και των κινημάτων μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Λειτουργούμε με την αρχή της αιρετότητας και ανακλητότητας και τη δυνατότητα της εναλλαγής των εκπροσώπων μας στο δημοτικό συμβούλιο. Στο ψηφοδέλτιο μας μετέχουν αγωνίστριες και αγωνιστές από το εργατικό, φοιτητικό, αντιφασιστικό, αντιρατσιστικό, γυναικείο και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα, αγωνιστές από την αντικαπιταλιστική, ριζοσπαστική και αντιδιαχειριστική αριστερά.

Πως κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης για την Τοπική αυτοδιοίκηση;

 

Και με το νόμο «Κλεισθένη» του ΣΥΡΙΖΑ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει υπόδουλη της κληρονομιάς των μνημονίων, των περικοπών, της επιτήρησης και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Αυτό  σημαίνει κατάργηση κάθε έννοια αυτοτέλειας και αυτοδιοίκησης.

Ο συνεχόμενος περιορισμός της χρηματοδότησης των Δήμων, που στα μνημονιακά χρόνια έφτασε στο 60%, και ο ασφυκτικός δημοσιονομικός έλεγχος, του «ισοσκελισμένου προϋπολογισμού» και του ανώτατου όριου δαπανών, καταργεί κάθε δυνατότητα κοινωνικής πολιτικής, εκτινάσσει τη δημοτική φορολογία, υποβαθμίζει και ιδιωτικοποιεί κάθε κοινωνική υπηρεσία, ανοίγει τον δρόμο για απολύσεις εργαζομένων και την καθιέρωση των ελαστικών μορφών εργασίας βάζοντας στο «πάγκο του χασάπη» τις δαπάνες για συντήρηση και ανάπτυξη των κοινωνικών υπηρεσιών, των σχολείων, των χώρων πράσινου, της καθαριότητας.

Παράλληλα, η θέσπιση της απλής αναλογικής συνοδεύτηκε με την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Δημάρχου και την «θεσμοποίηση» της συνδιαλλαγής και των παζαριών ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις της διαχείρισης.

 

Ποια περιθώρια παρέμβασης υπάρχουν για ένα σχήμα με τα πολιτικά χαρακτηριστικά που περιγράψατε;

 

Τα περιθώρια είναι και μεγάλα και υπαρκτά. Απευθυνόμαστε στη πλειοψηφία του κόσμου που ζει στο Ηράκλειο και ξέρουμε ότι έχει εμπειρίες από οικονομικές και πολιτικές μάχες ενάντια σε όλα όσα καταστρέφουν τη ζωή του. Μάχες ενάντια στις συνέπειες των μνημονίων, μάχες σε σχολές και σχολεία ενάντια στην αντιδραστική μεταρρύθμιση του Γαβρόγλου στην εκπαίδευση, μάχες ενάντια στους φασίστες και το ρατσισμό, μάχες ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση. Τους ζητάμε να ψηφίσουν και να στηρίξουν τους αγώνες τους. Θέλουμε να ψηφίσουν, να στηρίξουν, να συμμετέχουν στην ΚΟΚΚΙΝΗ ΡΩΓΜΗ, να παλέψουμε μαζί και να γίνουμε οι πρωταγωνιστές της ιστορίας.

 

Ποια μπορεί να είναι η συμβολή των αυτοδιοικητικών σχημάτων στην υπόθεση της ανασυγκρότησης και αντεπίθεσης της αριστεράς;

 

Ο ρόλος των δημοτικών σχημάτων στην ανάδειξη και ενίσχυση της «δικιάς μας» αριστεράς είναι σημαντικός και αυτό θα πρέπει να φανεί και στα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών. Η ενίσχυση τους θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα ότι η «αριστερά της ρήξης και ανατροπής» είναι παρούσα και γειωμένη στις τοπικές κοινωνίες. Συνδέεται με το μαχόμενο δυναμικό σ’ αυτές, παλεύει και διεκδικεί έξω από τα όρια που βάζουν κυβερνήσεις και ΕΕ, προβάλει την εναλλακτική του αντικαπιταλισμού όχι με αφηρημένο τρόπο αλλά σε σύνδεση με τους αγώνες και τα αιτήματα αυτού του κόσμου.

Ταυτόχρονα, τα σχήματα θα πρέπει να είναι ανοικτά σε όλες και όλους που τοποθετούν τον εαυτό τους σε αυτή τη «μεριά του οδοφράγματος», να λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά αλλά όχι διαλυτικά, να κυριαρχεί η πολιτική αλλά και η πράξη. Να ενώνουν δυνάμεις, να προωθούν τη κοινή δράση σε τοπικό επίπεδο, να είναι χώρος πολιτικού διαλόγου και ζύμωσης. Με αυτές τις διαδικασίες η αντικαπιταλιστική αριστερά θα βγει δυναμωμένη, πιο πραγματική και πιο χρήσιμη. Φυσικά, αυτά τα δημοτικά σχήματα, τα οποία στηρίζει και συμμετέχει η αντικαπιταλιστική αριστερά, έχουν και τα όρια τους. Δεν μπορούν να «πάρουν πάνω τους» όλη την υπόθεση του «τι αριστερά χρειαζόμαστε». Τα κόμματα και οι οργανώσεις πρέπει να έχουν το πρώτο ρόλο και την ευθύνη γι’ αυτό.         

 

    Το  Ηράκλειο Αττικής θεωρείται  δήμος που κατοικείται από εύπορα κοινωνικά στρώματα. Εσείς υποστηρίζετε πως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ποια ιεραρχείτε ως σπουδαιότερα;

 

Σίγουρα υπάρχουν εύπορες οικογένειες που κατοικούν στο Ηράκλειο αλλά αυτές αποτελούν μία μικρή μειοψηφία στο σύνολο του πληθυσμού του. Κάποιοι μιλάνε και για μικροαστική περιοχή αλλά ούτε αυτό είναι σωστό. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού αποτελείται από εργάτριες και εργάτες που δουλεύουν είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα και βιώνουν καθημερινά όλες τις συνέπειες των μνημονίων και της κυβερνητικής πολιτικής. Το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα του 2015 ήταν πλειοψηφικό και γενικά είναι μία περιοχή με πλούσια αριστερή και αντιφασιστική παράδοση.

Τα προβλήματα στο Ηράκλειο δεν διαφέρουν από αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι σε άλλες περιοχές δηλαδή, τις συνέπειες των μνημονίων και της κυβερνητικής πολιτικής στις δουλειές τους και στις γειτονιές τους. 

 

 

 

Οι δικές σας προτάσεις και προτεραιότητες;

 

Για μας, η ελπίδα βρίσκεται στην ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος «από τα κάτω», με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, για να μπορέσει να παρέμβει στη τοπική κοινωνία και παράλληλα να συνδεθεί με την συνολική πάλη ενάντια στα συμφέροντα που υπηρέτησαν και υπηρετούν κυβερνήσεις και Δήμαρχοι βάζοντας μπροστά τις ανάγκες μας και αμφισβητώντας στη πράξη τα όρια της διαχείρισης που βάζει ο νόμος Κλεισθένης και η πολιτική των κυβερνήσεων και ΕΕ.

Για μας δεν υπάρχει ο ψεύτικος διαχωρισμός τοπικών και κεντρικών θεμάτων. Δεν μπορείς να διεκδικήσεις οτιδήποτε σε τοπικό επίπεδο αν δεν έρθεις σε ρήξη με την κεντρική πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που, σαν αποτέλεσμα και της κάθετης μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων, οδηγεί σε αύξηση της δημοτικής φορολογίας, σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μαράζωμα των κοινωνικών υπηρεσιών, σε ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ενδεικτικά, παλεύουμε και απαιτούμε:

–       Μόνο κρατική χρηματοδότηση του Δήμου και όχι από ΕΣΠΑ και ΣΔΙΤ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που να καλύπτουν δωρεάν όλες τις ανάγκες όλων των κατοίκων του Ηρακλείου είτε ντόπιων είτε μεταναστών. Για να μην φορτώνονται, για παράδειγμα, οι εργατικές οικογένειες, και κυρίως οι γυναίκες της εργατικής τάξης, τα βάρη από την ανεπάρκεια και υπολειτουργία των βρεφικών και παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ, των παιδικών χαρών. Ολοήμερα σχολεία, βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά με κατάργηση των τροφείων.

–       Να καταργηθούν τα χαράτσια των δημοτικών τελών, του ΦΗΧ, των προστίμων, του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά και τους ανέργους (το Ηράκλειο είναι ο δήμος με τα μεγαλύτερα δημοτικά τέλη στο λεκανοπέδιο) και να αυξηθούν για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στο Ηράκλειο. Ούτε ένα ευρώ για το χρέος, για τους σκανδαλώδεις πολεμικούς εξοπλισμούς, για τους τραπεζίτες. Όχι στα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών. Όχι σπατάλες σε προεκλογικά έργα βιτρίνας για να θησαυρίζουν οι εργολάβοι.

–       Να διώξουμε τις εταιρείες που, με την αρωγή των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., έχουν πέσει πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό να αρπάξουν τη διαχείριση των απορριμμάτων που θα τους φέρει τεράστια κέρδη, χρεώνοντας τον λογαριασμό στους κατοίκους και καταστρέφοντας το περιβάλλον. Η καθαριότητα και η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να ανήκει μόνο στον Δήμο με μαζικές προσλήψεις προσωπικού, σύγχρονα απορριμματοφόρα και μηχανήματα, με προτεραιότητα στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

–       Επέκταση της Δημοτικής Συγκοινωνίας για όλες τις γειτονιές και για όλες τις ώρες, δημιουργία ποδηλατοδρόμων για ασφαλή διέλευση των ποδηλάτων και επέκταση των ΜΜΜ με δωρεάν μεταφορά εργαζόμενων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών.

–       Ηράκλειο πόλη αντιφασιστική, αντιρατσιστική, ελεύθερη και ζωντανή για κάθε ντόπιο και μετανάστη.

–       Προστασία του περιβάλλοντος, υπεράσπιση των δημόσιων χώρων. Να δοθεί το Πάρκο Φιξ στους δημότες.

 

Θα πρέπει να τονίσουμε τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα διατάξεων του «Κλεισθένη» που, εξαιτίας του τεράστιου οικονομικού κόστους, καθιστά πολύ δύσκολη τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές σχημάτων που δεν έχουν χορηγούς, πλούσιους υποψηφίους ή δεν εξυπηρετούν συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, είναι υποχρεωτικό κάθε συνδυασμός να καταθέσει πλήρες ψηφοδέλτιο (33 + 1 για το Ηράκλειο) και με παράβολα 50 € για κάθε υποψήφια/ο και 200 € για την/τον επικεφαλής αυτού. Στο Ηράκλειο, τα παράβολα συμμετοχής φτάνουν τα 1.850 €. Επιπλέον, και για πρώτη φορά, ο κάθε συνδυασμός θα πρέπει να τυπώσει με τα δικά του έξοδα τα ψηφοδέλτια. Με το καλημέρα, δηλαδή, απαιτούνται περίπου 3.000 €. Η δημοκρατία ποτέ δεν ήταν τόσο ακριβή!

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.