Άνοιξε ο δρόμος για την κατάργηση του αρθρου 16

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 00:09 Συντάκτης:

Το πρώτο επί πληρωμή προπτυχιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι γεγονός. Στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου θα λειτουργεί από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, αγγλόφωνο προπτυχιακό τμήμα αξίας 6.000 ανά έτος, με στόχο του Υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσουν και άλλα τέτοια τμήματα. Δε χωρά πλέον αμφιβολία πως η στόχευση της κυβέρνησης -που ποτέ δεν έκρυψε - είναι η επιβολή διδάκτρων στα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Η ταυτόχρονη παρουσία προγραμμάτων με δίδακτρα και χωρίς, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση των δωρεάν οδηγεί σε γνώση πολλών ταχυτήτων που ορίζεται με ταξικά κριτήρια και τελικά σε ιδιωτικοποίηση.

Όπως έχει φανεί και από την «αγορά» μεταπτυχιακών όπου συνυπήρχαν τα δωρεάν με τα επί πληρωμή μεταπτυχιακά προγράμματα, πλέον η τάση είναι τα προγράμματα χωρίς δίδακτρα να υποβαθμίζονται και σύντομα να μην υπάρχουν δωρεάν. Αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της όξυνσης των ταξικών φραγμών στη γνώση, άλλωστε, αφού τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών πολύ υψηλού κόστους ειδικά προσαρμοσμένα για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας – που υπόσχονται δηλαδή γρήγορη και υψηλών αποδοχών απορρόφηση, εφόσον κάποιος έχει εκ των προτέρων την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσει μια θέση σε αυτά.

Η Νέα Δημοκρατία ανέκαθεν επιχειρούσε την κατάργηση του Άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους, χωρίς να ξεχνάμε φυσικά ότι η συζήτηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα άνοιξε ήδη από την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όταν και ψηφίστηκε, πριν από ένα χρόνο. Το 2006-2007 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε ξανά αποπειραθεί να αναθεωρήσει το άρθρο 16, αναγκάστηκε να υποχωρήσει όμως υπό την πίεση του μεγάλου φοιτητικού κινήματος και των μαζικών κινητοποιήσεων που ανέτρεψαν τα σχέδιά της.

Η δημόσια και δωρεάν παιδεία είναι λαϊκή κατάκτηση και αναφαίρετο δικαίωμα ώστε κάθε νέος/α, ανεξαρτήτου καταγωγής και οικονομικής δυνατότητας να έχει ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Ήταν διαρκώς στο στόχαστρο των κυβερνήσεων να μετατρέψουν την εκπαίδευση σε άλλη μια «αγορά» και διακύβευμα του λαού και της νεολαίας να υπερασπιστεί πως η παιδεία θα παραμείνει δημόσια και δωρεάν, και μάλιστα με αύξηση της χρηματοδότησης ώστε να διασφαλιστεί η βέλτιστη ποιότητα.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΣΤΑ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΡΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ - ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!

 

Νέοι/νέες Σύγχρονου Κομμουνιστικού Σχεδίου

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.