15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημήτρης Στρατούλης: «Όταν γεννιέσαι τρεις φορές» (εκδ. Τόπος), της Ελένης Μπαρμπαλιά

 

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στη δύναμη και τη θέληση για ζωή

Ο Δημήτρης Στρατούλης δεν χρειάζεται συστάσεις. Βρίσκεται από τα χρόνια της μεταπολίτευσης έως και σήμερα ενεργός στους αγώνες του εργατικού και κοινωνικού κινήματος της χώρας μας και όχι μόνο.

 Κάποιοι τον γνωρίζουμε μέσα από το συγγραφικό του έργο που έχει άμεση σχέση με το κυρίαρχο θέμα των εργασιακών σχέσεων και της ανεργίας στα χρόνια του νεοφιλελευθερισμού.

Ο μαχητικός αγωνιστικός και πολυπράγμων Δημήτρης συνομιλεί και πάλι μαζί μας μέσα από τις σελίδες ενός νέου βιβλίου του με τον τίτλο «Γεννήθηκα τρεις φορές». Η σημείωση κάτω από τον κεντρικό τίτλο σε εισάγει στο θέμα του βιβλίου που δεν είναι άλλο από τη δωρεά οργάνων ως δώρο ζωής.

Όσες και όσοι τον γνωρίζουμε μέσα από την συνεχή διακριτή παρουσία του στο αναπηρικό κίνημα δεν εκπλησσόμαστε. Γνωρίζουμε ότι ο Δημήτρης έχει δώσε μάχες για τη ζωή του, αντιμετωπίζοντας με πυγμή και θάρρος μία πολύ σοβαρή νόσο, την χρόνια νεφρική ανεπάρκεια , που στο τελικό της στάδιο πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί είτε με την μέθοδο της αιμοκάθαρσης/περιτοναϊκής κάθαρσης, είτε με μεταμόσχευση του οργάνου που πάσχει, δηλαδή των νεφρών.

Το βιβλίο διατρέχει μέσα από την ατομική αφήγηση του σοβαρού θέματος υγείας του συγγραφέα τα ζοφερά χρόνια της ανελέητης και ολομέτωπης επίθεσης που δέχτηκε η χώρα μας από τους ταγούς του νεοφιλελεύθερου αστικού συστήματος.

Για τον Στρατούλη το βιβλίο δεν μπορεί να μείνει ούτε να σταθεί στο ατομικό. Φύσει και θέσει ταγμένος στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες για να αλλάξει ο κόσμος και να πορευτεί στο δρόμο της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν μπορεί παρά να συνδέσει το ατομικό με το συλλογικό, σχέση που για κάθε αγωνιστή της αριστεράς είναι και πρέπει να είναι αμφίδρομη.

Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται μέσα από τη γλαφυρή αφήγηση της ζωής του συγγραφέα. τι είναι η νεφρική νόσος , τις μεγάλες δυσκολίες της καθημερινότητας του αιμοκαθαρόμενου πάσχοντα και την αγωνία του για την πολυπόθητη μεταμόσχευση, η οποία κατά κανόνα βελτιώνει στο έπακρο την ποιότητα ζωής του.

Ο συγγραφέας σεργιανάει στα παιδικά του χρόνια έχοντας τη μυρωδιά της τοπικής του πατρίδας του Αστακού Αιτολωακαρνανίας. Τότε που παίζει αμέριμνος, και η μάνα του η μάνα των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης εμφυτεύει στα παιδιά της τα ιδανικά της αλληλεγγύης για ένα κόσμο απαλλαγμένο από την καταπίεση και την εκμετάλλευση. Είναι η μάνα που δέχεται χωρίς συζήτηση να δώσει το νεφρό της για να δει το γυιό της δυνατό να ορμάει και πάλι στους δρόμους των κοινωνικών αγώνων.

Η πρώτη μεταμόσχευση είναι η δεύτερη γέννησή του. Τίποτα δεν είναι εύκολο. Το μόσχευμα είναι δώρο ζωής, όπως αναφέρεται εύστοχα στον υπότιτλο του βιβλίου. Το μόσχευμα θέλει διαρκή σχολαστική φροντίδα από τον ίδιο τον πάσχοντα αναφέρει ο συγγραφέας που έχει μάθει από μικρός την ένοια της ηθικής αξίας ακόμα και του πιο ευτελούς δώρου. Και εδώ εισάγεται η ένοια του σεβασμού προς την ίδια τη ζωή.

Μια δεκαετία κρατάει το πρώτο μόσχευμα, που όπως κάθε τι ζωντανό σε αυτή τη ζήση έχει και το τέλος του. Και κει αρχίζει ο αγώνας για την δεύτερη μεταμόσχευση. Το μόσχευμα αυτή τη φορά δίνεται από μία νέα γυναίκα που πεθαίνει και μέσα από τον θάνατό της δίνει ζωή.

Ο αναγνώστης αφού έχει μπει στα άδυτα της ζωής του νεφροπαθούς μπορεί να ταξιδέψει μέσα από την πολιτική πένα του Στρατούλη στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας διαχρονικά εξαιτίας των ανεπαρκών πολιτικών υγείας στο ευαίσθητο θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται στο σχετικό κεφάλαιο του βιβλίου είναι αδιάσειστα. Η Ελλάδα είναι πραγματικά ουραγός στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Η σύγκριση με χώρες ανάλογου πληθυσμού και οικονομικής ανάπτυξης δεν μπορούν να αιτιολογήσουν τον ελάχιστο αριθμό μεταμοσχεύσεων και την πολύχρονη αναμονή των νεφροπαθών που περιμένουν να μεταμοσχευτούν , ενώ πολλοί από αυτούς βρίσκονται στην αντιπέρα όχθη του Αχέροντα πριν προλάβουν το θείο αυτό δώρο. Το ειδικό κεφάλαιο που αναφέρεται στην εμπορία οργάνων ξεδιαλύνει οποιεσδήποτε συνομωσιολογικές θεωρίες προωθούνται από τον κίτρινο τύπο της χώρας μας, εις βάρος του αγώνα των συλλόγων των ασθενών για την προώθηση της ιδέας δωρεάς οργάνων και ιστών σώματος.

Το μεγαλειώδες, όμως, μήνυμα που περνάει ο συγγραφέας χωρίς να φοβάται να εκθέσει τα μύχια της προσωπικής του ζωής είναι ο διαρκής αγώνας να νικήσουμε το φόβο για την αρρώστια. Οποιαδήποτε αρρώστια όχι μόνο τη νεφροπάθεια. «Να γυρίσουμε το παιχνίδι» και «να φάμε το θηρίο, πριν μας φάει αυτό».

Η μάχη για το θηρίο της αρρώστιας γίνεται όπλο για τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες και αντίστροφα . Ο τρόμος του θανάτου ξεπερνιέται μέσα από τα αποσπάσματα της φιλοσοφίας του Επίκουρου και τα αποσπάσματα από τον Γκολεάνο που παραθέτει ο συγγραφέας.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί ότι ο Στρατούλης ανοίγει το πολιτικό του σημειωματάριο και παραθέτει λεπτομερή γεγονότα μέσα από την πολιτική του δράση στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Τα χρόνια που η χώρα φλέγεται από τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες. Η καταγραφή των γεγονότων, η παράθεση οικονομικών στοιχείων (ανεργία, κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων, περικοπή συντάξεων) και επιθέσεων στα δημοκρατικά δικαιώματα θα αποτελέσει πηγή γνώσης για τις επόμενες γενιές.

Ο Στρατούλης δεν αρκείται στο μήνυμα αισιοδοξίας για την μάχη μιας σοβαρής ασθένειας. Ο Στρατούλης έχοντας περάσει δια πυρός και σιδήρου είναι πεπεισμένος ότι αυτός ο άδικος κόσμος θα αλλάξει από τους νεότερους, όπως αναφέρει στο προτελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου «Έρχονται άλλοι νεότεροι πίσω μας, διδαγμένοι από τα δικά μας λάθη κι από αγώνες μας , θα προσπαθήσουν και θ’ αγωνιστούν με τους δικούς τους τρόπους και θα τα καταφέρουν καλύτερα»

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε πριν ένα μήνα στο κατάμεστο από συναγωνιστές συμπάσχοντες και φίλους κινηματογράφο «Τριανόν».

Η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου γίνεται την Δευτέρα 20/1/2019 στο Νέο Ηράκλειο Αττικής σε συνεργασία των εκδόσεων «Τόπος» και της Αδέσμευτης Κίνησης Ενεργών Πολιτών στο πολιτιστικό πολυκέντρο Ηρακλείου Αττικής.

Μέρος των εσόδων του βιβλίου διατίθεται για την προώθηση της καμπάνιας δωρεάς οργάνων από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Νεφροπαθών και τον Σύλλογο Μεταμοσχευθέντων εκ Νεφρού.

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ