8 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 07 Μαρτίου 2020 21:57 Συντάκτης:

8 Μάρτη: Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

Ημέρα μνήμης  της απεργίας των εργατριών κλωστουφαντουργών στη Νέα Υόρκη του 1857, ημέρα μνήμης  των ιστορικών αγώνων των γυναικών για ορατότητα, ισότητα και ελευθερία, μνήμης  της μεγαλειώδους  συμβολής  των γυναικών στα μεγάλα λαϊκά και επαναστατικά κινήματα των προηγούμενων χρόνων. Ωστόσο παρά τις μεγάλες κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος, ιδιαίτερα στο Δυτικό κόσμο, ο αγώνας ενάντια στην πολλαπλή καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες από την σύγχρονη πατριαρχία και τον καπιταλισμό μένει ανεκπλήρωτος.

Ζούμε σε μια εποχή που το σύστημα ανασυγκροτεί αντιδραστικά τους όρους εργασίας, ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί κάθε πλευρά της κοινωνικής δραστηριότητας του ανθρώπου, η ψαλίδα των ανισοτήτων μεγαλώνει, ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, η φτώχεια κι η εκμετάλλευση βαθαίνουν, ο γενικευμένος  πολεμικός κίνδυνος αυξάνει. Σ’ αυτήν την εποχή των ακραίων ανταγωνισμών όπου  νεοσυντηρητικά, ακροδεξιά, νεοφασιστικά ρεύματα δυναμώνουν στο στόχαστρο βρίσκεται η σύγχρονη γυναίκα.

Η γυναίκα είναι πρώτη στη φτώχεια, την ανεργία, την ελαστική εργασία. Η γυναίκα που παρά την μαζική έξοδό της στην παραγωγή  συνεχίζει να αμείβεται λιγότερο από τον άνδρα και να προσφέρει σε αόρατη απλήρωτη εργασία σε ποσοστό πάνω από 75%.

Η έμφυλη βία παραμένει φαινόμενο καθημερινό. Σ ΄ όλο τον κόσμο πάνω από το 50% των δολοφονιών γυναικών διαπράχθηκαν από πρώην  ή νυν συντρόφους ή μέλη της οικογένειας τους . Η ενδοοικογενειακή βία στην Ευρώπη έχει καταστεί για τις γυναίκες μέχρι 44 ετών η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο καπιταλισμός της εποχής μας συνοδεύεται από μία ιστορική οπισθοδρόμηση της θέσης της γυναίκας, των όρων που ζει κι εργάζεται, φέρνει ένα σύγχρονο σκοταδισμό, την ένταση του σεξισμού κι όλων των αντιδραστικών ιδεολογημάτων.

Αυτές είναι κι οι αιτίες που τα γυναικεία κινήματα σ’  όλον τον κόσμο από τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική μέχρι το Πακιστάν και την Ιαπωνία αναζωπυρώνονται.

Στη σύγχρονη εποχή ο αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση δε μπορεί παρά να είναι οργανικά δεμένος με την πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για κατακτήσεις και ρήγματα απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου. Γι’ αυτό και απαιτούνται αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση, την μαζικοποίηση και τον πολιτικό-ιδεολογικό εξοπλισμό του σύγχρονου γυναικείου κινήματος. Ο φεμινισμός της εποχής μας δε μπορεί παρά να τροφοδοτεί και να τροφοδοτείται από μία σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική, από την προοπτική μίας κοινωνίας απαλλαγμένης από την εκμετάλλευση και κάθε είδους καταπίεση.

Όλες και όλοι στις διαδηλώσεις για την 8η Μάρτη. Στην Αθήνα στην πλατεία Κλαθμώνος στις 12μμ

Πολιτική Κίνηση για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.