Καίνε τα δάση, καίνε τις ζωές μας, του Βασίλη Λιόση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 08:45 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(6 ψήφοι)
Καίνε τα δάση, καίνε τις ζωές μας, του Βασίλη Λιόση

 

1. Είναι δεκαετίες τώρα που παρακολουθούμε τις δασικές εκτάσεις της Ελλάδας να φλέγονται και παρόλα αυτά κανένα επιτελικό σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί. Απολύτως κανένα γιατί αν είχε εκπονηθεί δεν θα βλέπαμε τόσα χρόνια αυτή τη θλιβερή καταστροφή.


2. Ειδικά η πολύπαθη Αττική κοντεύει να μείνει γυμνή με τους τρεις κύριους ορεινούς όγκους της (Πεντέλη, Υμηττός, Πάρνηθα) να καίγονται και να ξανακαίγονται. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Αθήνα είναι η πόλη με τη μικρότερη κάλυψη πρασίνου στην Ευρώπη. Έχει υπολογιστεί ότι με ακέραια τα δάση της Αττικής η θερμοκρασία του νομού θα ήταν 4-5 βαθμούς χαμηλότερη.


3. Όχι μόνο δεν υπήρξε ένας σοβαρός κεντρικός σχεδιασμός αλλά ψηφίστηκαν στο παρελθόν δασοκτόνοι νόμοι, οι οικοπεδοφάγοι σε προηγούμενες δεκαετίες οργίασαν, χτίστηκαν πλήθος σπιτιών μέσα σε δασικές εκτάσεις, ζώνες πυρόσβεσης δημιουργούνται όταν το θυμηθούν, τα δάση είναι γεμάτα εύφλεκτα υλικά, η πυροσβεστική δεν επανδρώνεται.


4. Ας θυμηθούμε, ακόμη, ότι δεν είναι πολύ μακριά ο καιρός που οι εποχικοί πυροσβέστες δάρθηκαν από τις δυνάμεις καταστολής. Γιατί; Γιατί ζήταγαν δουλειά και να προστατεύουν τα δάση. Επομένως ας αφήσουν τα υποκριτικά και δακρύβρεχτα περί ηρώων πυροσβεστών (τα ίδια ακούσαμε και για τους γιατρούς που τους έχουν εξοντώσει).


5. Επιπλέον να μην ξεχάσουμε πως με την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία (δηλαδή στο ΝΑΤΟ) τασσόμενη τάχα μου με τη σωστή πλευρά της ιστορίας, στερείται σήμερα τη σημαντική βοήθεια των ρωσικών πυροσβεστικών αεροσκαφών.


6. Ήταν χθες και σήμερα δύσκολες οι συνθήκες λόγω ισχυρών ανέμων; Έτσι, είναι αλλά βαρεθήκαμε να ακούμε για τον στρατηγό άνεμο, για το φλεγόμενο πουλί που μετέφερε τη φωτιά, για μυστικούς πράκτορες της Τουρκίας που βάζουν φωτιές, για τις εύφλεκτες πευκοβελόνες και τις υψηλές θερμοκρασίες. Δεν θέλουμε έκθεση ιδεών αλλά έργα. Όσο για την ανάληψη ευθυνών ούτε κουβέντα. Στην Ιαπωνία, τουλάχιστον, από ντροπή κάνουν και κάνα χαρακίρι.


7. Όλες οι κυβερνήσεις που επικαλέστηκαν αντικειμενικά προβλήματα και αδυναμία κατάσβεσης των πυρκαγιών εξαιτίας αυτών των αντικειμενικών προβλημάτων, την ίδια στιγμή αποδείχτηκαν απολύτως ικανές να ψηφίζουν νόμους φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου, να εφαρμόζουν μνημόνια που μας τσάκισαν, να ιδιωτικοποιούν την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση και με απόλυτη αποτελεσματικότητα να δέρνουν διαδηλωτές και απεργούς την ίδια ώρα που αποφυλακίζουν καθάρματα.


8. Οι πρόσφατες φωτιές ανέδειξαν ολόκληρη την μπουρδολογία για την αριστεία και το επιτελικό κράτος. Ο κόσμος δεν αντέχει να συνεχιστεί άλλο αυτό το θέατρο παραλόγου που ωστόσο έχει τη δική του λογική. Δεν είναι μόνο ζήτημα ανικανότητας διαχείρισης αλλά κυρίως έχουμε να κάνουμε με την άσκηση μιας πολιτικής που εξυπηρετεί τους λίγους κι εκλεκτούς.


9. Τέλος, ας μην ξεχνάμε πως το φαινόμενο των εκτεταμένων πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Αυτό δεν «ελαφραίνει» τις ευθύνες της κυβέρνησης. Είναι ένα σοβαρό σημάδι για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και για έναν καπιταλισμό που αδυνατεί ή δεν θέλει να απαντήσει στα προβλήματα της ανθρωπότητας. Η κυβέρνηση είναι μέρος αυτού του προβλήματος…


10. Ο άτυχος άνθρωπος που αυτοκτόνησε βλέποντας το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά ανέδειξε με τραγικό τρόπο την εφαρμοζόμενη πολιτική τούτης της κυβέρνησης. Της χειρότερης μεταπολιτευτικά κυβέρνησης που κονιορτοποιεί τα εισοδήματα των εργαζομένων, που έχει επιβάλλει καθεστώς μονοφωνίας στα ΜΜΕ, που αναθεωρεί ξεδιάντροπα την ιστορία. Και τώρα καίει τα δάση και τις ζωές μας…

 

 

 

Αναγνώστηκε 1033 φορές Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2022 10:00
Βασίλης Λιόσης

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.