14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο πόλεμος μια ακόμη αιτία σύγκρουσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων στην διεθνή συνδιάσκεψη.


 

Δεν είναι καινούργιο και δεν ξαφνιάζει προφανώς τους αναγνώστες, το ότι το κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα στον κόσμο είναι διχασμένο και η επιρροή του πολύ μικρή. Τα δυο στοιχεία, ο διχασμός και η μικρή επιρροή, τροφοδοτούν το ένα το άλλο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρόσθεσε έναν ακόμη λόγο για να αναπτυχθούν σφοδρές αντιπαραθέσεις.   

Οι αναλύσεις, οι ερμηνείες και οι τελικές θέσεις περιέχουν όλες τις αποχρώσεις, από την υποστήριξη της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, μέχρι την υποστήριξη της Ουκρανίας και του Ζελένσκι ως έκφραση της άμυνας απέναντι στην εισβολή. Ενδιαμέσως υπάρχει όλη η ποικιλία των θέσεων και αποχρώσεων. Κατά τη διαπάλη αυτή επαναδιατυπώνονται επιχειρήματα και αναλύσεις σχετικά με το χαρακτήρα του πολέμου, το σύγχρονο ιμπεριαλισμό, τον πολυπολικό κόσμο, την αναζήτηση της νέας γεωπολιτικής ισορροπίας, τη σχέση της  ταξικής πάλης και των διεθνών συγκρούσεων.

 

Μπορεί αυτό να είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να επαναπροσδιοριστούν βασικές θέσεις του κομμουνιστικού κινήματος στις συνθήκες του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, ωστόσο δεν μπορεί να ξεπεράσει κάποιος με ευκολία το πόσο η αντιπαράθεση διχάζει και αποξενώνει ταξικές και επαναστατικές δυνάμεις.

 

Η πρόσφατη  Διεθνής Συνδιάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που έγινε στην Αβάνα έγινε βήμα όπου εξελίχθηκε η σχετική αντιπαράθεση.  

 

Στο τελικό ψήφισμα που υπέγραψαν 43 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και 30 Κομμουνιστικές Νεολαίες (μεταξύ αυτών και το ΚΚΕ και η ΚΝΕ) αναφέρεται:

 «Ως αποτέλεσμα της κλιμακούμενης επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού και της γεωπολιτικής ανασύνθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, αντιμετωπίζουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, την ενίσχυση και επέκταση του ΝΑΤΟ, την εμφάνιση νέων στρατιωτικών συμμαχιών, την όξυνση των εντάσεων και των πολεμικών συγκρούσεων, όπως στην Ουκρανία, την αναζωπύρωση του φασισμού σε διάφορες περιοχές του κόσμου, τον “ψυχρό πόλεμο”, την απειλή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος κ.ά. που πρέπει να απορρίψουμε...

»Είναι ντροπή και εγκληματικό για τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο να γίνονται ουρά των κυβερνήσεων των αστικών χωρών και να δουλεύουν για τα συμφέροντα της εθνικής αστικής τάξης τους, να υποστηρίζουν το ένα ή το άλλο μπλοκ αστικών χωρών. Το αμετάβλητο καθήκον μας είναι να βοηθήσουμε τους εργάτες σε όλο τον κόσμο να συνειδητοποιήσουν ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι δεν οδηγούν στη χειραφέτηση της εργασίας, αντίθετα, την υποδουλώνουν ακόμη περισσότερο. Καθώς και το ότι στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ο εργάτης δεν έχει συμμάχους στους κυρίαρχους κύκλους, παρά μόνο εχθρούς. Ότι οι φίλοι του είναι μόνο οι ίδιοι οι προλετάριοι, όποια εθνικότητα κι αν αυτοί έχουν.

 

»Τα ΚΚ που μπαίνουν κάτω από τη σημαία της εγχώριας αστικής τάξης και της αστικής τάξης του εισβολέα, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν, καταπατούν κομμουνιστικές αρχές και έχουν μεγάλες ευθύνες.

Σήμερα, αποκτά μεγαλύτερη σημασία η τοποθέτηση της Κοινής Ανακοίνωσης των 43 Κομμουνιστικών Κομμάτων και των 30 Κομμουνιστικών Νεολαιών που αναφέρει: “Το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλει να ενισχυθεί το ταξικό κριτήριο στην ανάλυση των εξελίξεων, να χαράξουμε τον δικό μας αυτοτελή δρόμο ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό, που παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ”».

Όπως σχολιάζει το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Κ.Ε. του ΚΚΕ σε σχετικό σχόλιο, μετά το τέλος συνάντησης: 

«Πέρα από αυτήν την κοινή τοποθέτηση, κατατέθηκαν και 2 ψηφίσματα:

Το ένα ήταν του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ), του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΚΚ Ουκρανίας και το οποίο δικαιολογούσε και στήριζε τη ρωσική εισβολή, αναπαράγοντας τα «αντιφασιστικά» προσχήματα που αξιοποιεί η αστική τάξη της Ρωσίας για να κρύψει τις επιδιώξεις της.

Το άλλο το κατέθεσε η Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας (και όχι το ΚΚΕ, όπως ισχυρίζεται ο Ντ. Νόβικοφ, αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ, στο δημοσίευμα της «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα»). Στο ψήφισμα αυτό, που αποκαλύπτει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου, καταδικάζονται τόσο η αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας όσο και οι στόχοι της ρωσικής αστικής τάξης και αυτό στηρίχθηκε από το ΚΚΕ.»

Το ψήφισμα το οποίο κατέθεσε το ΚΕΚΡ, το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας και του ΚΚ Ουκρανίας, το οποίο προσυπογράφουν 17 Κομμουνιστικά Κόμματα, αναφέρει, μεταξύ άλλων:   

 

«H πάλη εναντίον του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για παγκόσμια

ηγεμονία είναι το πιο σημαντικό καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων!

…Οι ενέργειές του απειλούν με νέο παγκόσμιο πόλεμο και χρήση ατομικών όπλων.

 

Πρακτικά, ο πόλεμος ως ένοπλη πάλη μεταξύ τάξεων, εθνών ή κρατών διεξάγεται από το 2014, όταν ξεκίνησε η τιμωρητική επιχείρηση των ναζί του Κιέβου εναντίον του πληθυσμού του Ντονμπάς. Άνθρωποι δολοφονήθηκαν επειδή ήθελαν να μιλούν τη μητρική τους ρωσική γλώσσα, αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τους συνεργάτες του Χίτλερ με τους Ναζί ως ήρωες, δεν συμφώνησαν να γκρεμίσουν τα σοβιετικά μνημεία και δεν ήθελαν να διακόψουν τους δεσμούς με τη Ρωσία.

 

Σήμερα, περισσότερες από πενήντα ληστρικές χώρες, οργανωμένες και

καθοδηγούμενες από το ΝΑΤΟ και υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών,

ακολουθούν μια πολιτική φασιστικής επέκτασης κατά της Ρωσίας μέσω των Ουκρανών οπαδών των συμμάχων του Χίτλερ, των Μπαντερικών.

Οι ενωμένοι πολιτικοί, χρηματοπιστωτικοί, οικονομικοί και στρατιωτικοί πόροι του

παγκόσμιου κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπινων δυνατοτήτων τους με τη μορφή μισθοφόρων, ρίχνονται στην καταστολή και τον διαμελισμό της Ρωσίας.

 

Ο στόχος, χαρακτηριστικός του μεγάλου κεφαλαίου, είναι να εξαλειφθεί ένας

ανταγωνιστής και να αναδιανεμηθούν οι σφαίρες επιρροής, κυρίως στην Ευρώπη.

Ο στόχος είναι να εδραιωθεί η παγκόσμια ηγεμονία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στον εικοστό πρώτο αιώνα με την ενεργό και ρητή χρήση του φασισμού.

 

Τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα στέκονται αλληλέγγυα στον δίκαιο

αντιφασιστικό αγώνα των εργαζομένων του Ντονμπάς, που υποστηρίζεται από τις

ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

 

Είμαστε αντίθετοι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό που χρησιμοποιεί φασιστικές

μεθόδους στην εξωτερική του πολιτική, ο οποίος, με την άμεση συμμετοχή των χωρών του ΝΑΤΟ, διεξάγει στην πραγματικότητα έναν πόλεμο για να νικήσει τη Ρωσία μέσω της μαριονέτας του αστικού-εθνικιστικού ουκρανικού καθεστώτος.

 

Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουμε να επαναληφθεί στη Ρωσία η μοίρα της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ ή της Λιβύης, πράγμα που είναι

θεμελιωδώς αντίθετο με τα συμφέροντα του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Η αντίδραση επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σκληρά και μόνιμα τη νέα της τάξη.

Η Ρωσία δεν πρέπει να χάσει αυτόν τον πόλεμο κατά του ναζισμού.

 

Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας διαμαρτυρία ενάντια στην πολιτική του

φασισμού, του αντισοβιετισμού και της ρωσοφοβίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Διαμαρτυρόμαστε για την επίθεση που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το

ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας με τα χέρια των ναζί της Ουκρανίας.

Εκφράζουμε την αποφασιστική αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και σε όλους τους εργαζόμενους της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Εκφράζουμε την αποφασιστική μας ετοιμότητα να καταπολεμήσουμε αποφασιστικά και επιθετικά την επανεμφανιζόμενη φαιά πανούκλα».

 

Το υπογράφουν Κ.Κ. Σερβίας, Σ.Κ. Λετονίας, Γερμανικό Κ.Κ., Κ.Κ. Ιταλίας, Κ.Κ. Βραζιλίας, Συριακό Κ.Κ.(ενωμένο), Κ.Κ. Ουκρανίας, Ουγγρικό Ε.Κ., Κ.Κ. Λιβάνου, Κ.Κ. Αζερμπαϊτζάν, Κ.Κ. Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κ.Ε.Κ. Ρωσίας, Κ.Κ. Μάλτας, Κ.Κ. Παλαιστίνης, Ρουμανικό Κ.Κ., Σ.Ε.Κ. Κροατίας, Νέο Κ.Κ. Βρετανίας

 

Η δήλωση αυτή καθώς και μια σχετική ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Εργατικού

Κόμματος Ρωσίας, προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ. Σε απάντησή του το Τμήμα Διεθνώς Σχέσεων του Κόμματος υπογραμμίζει:

«Η ουσία της τοποθέτησης των Κομμουνιστικών Κομμάτων και Κομμουνιστικών Νεολαιών ενάντια στην οποία στρέφεται το ΚΕΚΡ, είναι η καταδίκη και των δύο πλευρών που εμπλέκονται στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία, η ανάδειξη της ανάγκης οι λαοί να σηκώσουν το λάβαρο της δικής τους αντίστασης και πάλης, να διαχωριστούν από τον ανταγωνισμό των αστικών τους τάξεων και πολιτικών εκφραστών τους ανεξάρτητα από το προσωπείο που χρησιμοποιούν.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση καταδικάσαμε την επιθετική στάση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και της ουκρανικής κυβέρνησης ήδη από το 2014, αλλά και την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση του ΚΕΚΡ με μεροληψία παρουσιάζει ή αποσιωπά γεγονότα και θέσεις. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή μας διαφωνία με το ΚΕΚΡ είναι βαθιά ταξική, αφού το ΚΕΚΡ, και με το κοινό ψήφισμα με το ΚΚΡΟ και το ΚΚ Ουκρανίας, στηρίζει τις επιδιώξεις της καπιταλιστικής Ρωσίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το ΚΕΚΡ κατηγορεί το ΚΚΕ και άλλα ΚΚ για οπορτουνισμό, ενώ σήμερα το ίδιο συνεργάζεται σ’ αυτόν τον πόλεμο με κόμματα της Ρωσίας και της Ουκρανίας που τα αποκαλούσε “συμβιβασμένα” και “οπορτουνιστικά”.

Θεωρούμε απαιτητικό αλλά και στρατηγικά κρίσιμο ζήτημα την τοποθέτηση των ΚΚ απέναντι σ’ έναν πόλεμο, χωρίς οποιαδήποτε εθνικιστική επιρροή…

Η θέση ότι η ρωσική αστική τάξη, το κράτος της και η κυβέρνηση Πούτιν θα σώσουν τον λαό της Ουκρανίας και του Ντονμπάς από τον φασισμό είναι αβάσιμη και παραπλανητική. Αποκρύπτει το γεγονός ότι ο φασισμός είναι γέννημα του καπιταλισμού και δίνει κάλυψη στις δυνάμεις της αντεπανάστασης που συκοφαντούν την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ένωση, εκθειάζοντας μέχρι και φιλοσόφους υπερασπιστές του φασισμού, ή καταφεύγοντας σε χυδαίο αντικομμουνισμό, όπως έχει κάνει πολλές φορές ο Πρόεδρος Πούτιν.

Για ακόμα μια φορά αποδεικνύεται το ιστορικό συμπέρασμα που διαπερνά τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Τα ΚΚ που μπαίνουν κάτω από τη σημαία των αστικών τάξεων και υπηρετούν τις στρατηγικές τους επιδιώξεις αντικειμενικά στρέφονται κατά των συμφερόντων των λαών.

Σήμερα, αποκτά μεγαλύτερη σημασία η τοποθέτηση της Κοινής Ανακοίνωσης των 43 Κομμουνιστικών Κομμάτων και των 30 Κομμουνιστικών Νεολαιών που αναφέρει: “Το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επιβάλλει να ενισχυθεί το ταξικό κριτήριο στην ανάλυση των εξελίξεων, να χαράξουμε τον δικό μας αυτοτελή δρόμο ενάντια στα μονοπώλια, στις αστικές τάξεις, για την ανατροπή του καπιταλισμού, την ενίσχυση της ταξικής πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τον σοσιαλισμό, που παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ”».

 

Το Kommon παραθέτει τις διαφορετικές απόψεις, ως βάσεις δεδομένων σε ένα διάλογο ο οποίος διεξάγεται και δεν αφορά μόνο τον πόλεμο στη Ουκρανία αλλά τις πτυχές του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, τις γεωπολιτικές αντιθέσεις, τις εκφράσεις του ταξικού πολέμου και το ρόλο χωρών και κινημάτων. 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ