Κ-σχέδιο για τα γεγονότα σε Λέσβο και Χίο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 21:07 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κ-σχέδιο για τα γεγονότα σε Λέσβο και Χίο

Ανακοίνωση της Πολιτικής Κίνησης για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Σκηνικό πολέμου έχει στηθεί στα νησιά της Χίου και της Λέσβου, με δυνάμεις των ΜΑΤ που έχουν αποβιβαστεί εκεί για την “αποκατάσταση της τάξης και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης” να κάνουν αλόγιστη χρήση βίας και χημικών σε βάρος κατοίκων της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν στη δημιουργία νέων κλειστών δομών.

Στα δυο νησιά πραγματοποιήθηκε σήμερα γενική απεργία και αλλεπάλληλες διαδηλώσεις. Η απάντηση της κυβέρνησης, του υπουργείου της δημόσιας αταξίας και προσβολής του πολίτη και των αποβατικών αστυνομικών δυνάμεων ήταν να μετατρέψουν τις περιοχές σε εκτεταμένο πεδίο μάχης, με τραυματίες, συλλήψεις, πρόκληση πυρκαγιάς στο δάσος από τις αστυνομικές βολές!

 

Η Χίος και η Λέσβος έχουν από το 2015 υποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος προσφυγικών ροών από χώρες της Μέσης Ανατολής. Όλα αυτά τα χρόνια χιλιάδες άνθρωποι προκειμένου να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την πείνα και τη δυστυχία έρχονται στη χώρα μας μέσω Τουρκίας και βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φτώχεια και τη δυστυχία της Μόριας και την πολιτική των κλειστών συνόρων που ακολουθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η ΕΕ, η οποία δεν τους επιτρέπει να ταξιδέψουν προς άλλες χώρες της Δύσης.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ πίστευε ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, δηλαδή ενός ζητήματος κοινωνικού, θα ήταν όσο εύκολη την παρουσίαζε στα προεκλογικά της λόγια και υπόθεση λίγων μόνο μηνών. Σήμερα ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με συσσωρευμένη κοινωνική οργή αφού οι κάτοικοι των νησιών δεν μπορούν να αντέξουν νέες κλειστές δομές, που θα μετατρέψουν συνολικά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου σε αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Οι ανύπαρκτες εγκαταστάσεις και υποδομές και τα κονδύλια της ΕΕ που γίνονται βορά στα χέρια των καλοθελητών των ΜΚΟ, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τόσο βαθύ κοινωνικό ζήτημα, ειδικά από τη στιγμή που η πολεμική εξέλιξη στη Συρία δημιουργεί δεκάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες, ενώ η απειλή νέων πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής εγκυμονεί κινδύνους μεγαλύτερων και συνεχιζόμενων προσφυγικών ρευμάτων.

 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και της κυβερνητικής αδυναμίας να ανταποκριθεί, αποτελεί η περίπτωση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων στη Μόρια, όπου οι υποδομές είναι κατάλληλες για τη φιλοξενία 2.300 ατόμων και αυτήν τη στιγμή εκεί βρίσκονται περίπου 9.000.

 

Τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να αντέξουν νέες δομές, διότι αυτό καθιστά απάνθρωπη τη διαβίωση τόσο των ίδιων των προσφύγων και μεταναστών όσο και των κατοίκων της περιοχής. Κάτι που αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι κάτοικοι λέγοντας ότι δεν θέλουν άλλες αποθήκες ψυχών όσο και οι πρόσφυγες που επιθυμούν να φύγουν και να ταξιδέψουν προς τη Δύση.

 

Τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ είναι σαφή και γι’ αυτό επιστρατεύει τη βία και την καταστολή απέναντι στη λαϊκή αγανάκτηση. Το γεγονός ότι ανάμεσα στους κατοίκους που διαμαρτύρονται, έχουν παρεισφρήσει φασιστικές και ακροδεξιές φωνές, τις οποίες και πρέπει να καταδικάσουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι κάτοικοι, δεν μπορεί να αναιρέσει την ουσία του προβλήματος. Μόνη διέξοδος για την αποφόρτιση των κλειστών δομών και την ανακούφιση προσφύγων και κατοίκων είναι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους επιθυμούν να φύγουν.

 

Αναγνώστηκε 1116 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.