ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ! ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ & ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ & ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 30 Απριλίου 2022 09:14 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ! ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ & ΑΝΤΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ & ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

του  Συντονιστικού Συμβουλίου της Πολιτικής Κίνησης για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο

Συναγωνιστές, συναγωνίστριες

Οι εργάτριες και οι  εργάτες την 1η Μάη του 1886 απεργούσαν με αίτημα την καθιέρωση του 8ώρου διεκδικώντας τον αναγκαίο χρόνο  για τον εαυτό τους με βάση τις δυνατότητες της εποχής τους.  Η  1Η Μάη θα γίνει έκτοτε η παγκόσμια ημέρα – σύμβολο της εργατικής τάξης για την χειραφέτηση της εργασίας από το κεφάλαιο.

 Από τότε έχουν περάσει 133 χρόνια και η εργατική τάξη στη χώρας μας και σε όλο τον κόσμο βιώνει την απάνθρωπη νεοφιλελεύθερη πολιτική του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

Οι εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο γίνονται μάρτυρες εκτίναξης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, της εκμετάλλευσης, των ανισοτήτων, της καταστροφής του περιβάλλοντος και του «πολιτισμού των σκουπιδιών». 

Τα στρατιωτικά μπλοκ συγκροτούνται και ενισχύουν  την πιθανότητα ενός καταστροφικού για την ανθρωπότητα  γενικευμένου παγκοσμίου πολέμου (ακόμα και πυρηνικού) με επίδικο την παγκόσμια ηγεμονία. 

Οι λαοί και πάλι είναι εκείνοι που  πληρώνουν ακριβά τις συνέπειες του πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ, Ουκρανίας-Ρωσίας. 

Κεντρικό ζήτημα για τους λαούς παγκοσμίως αποτελεί το σταμάτημα του πολέμου στην Ουκρανία και της εν δυνάμει γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου, ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού αντιπολεμικού κινήματος με πρωτοπόρο το ρόλο ενός νέου ταξικού εργατικού κινήματος

 

Ο ολοκληρωτικός καπιταλισμός μπορεί να ανατραπεί!

 

Στο σύγχρονο καπιταλισμό οι παραγωγικές δυνάμεις εκτινάσσονται σε πρωτόγνωρα επιστημονικά και τεχνολογικά ύψη. Ιδιοποιούμενες όμως ταυτόχρονα από το κεφάλαιο διαστρέφονται, με τελικό αποτέλεσμα  τα δεινά της φτώχειας, της ανεργίας, των πολέμων,  την μια κρίση μετά την άλλη σε μια νέα ανώτερη μάλιστα μορφή. 

Η συνολική αδυναμία του κεφαλαίου να ανατάξει την κερδοφορία του, η προσπάθεια του να αυξήσει με κάθε τρόπο την άντληση υπεραξίας από την μισθωτή εργασία, η όξυνση των ενδοκαπιταλιστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, το κάνει ακόμη πιο επιθετικό απέναντι στους εργαζόμενους.

Αυτή η ανάγκη του το οδηγεί στην αύξηση του εργάσιμου χρόνου, στην διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος.  Αυτή του η ανάγκη το οδηγεί στην κρατική, νομική, οικονομική και εξωοικονομική  βία. 

Η παγκόσμια πανδημία του Covid19 αποκάλυψε τα αποτελέσματα της καταστροφικής ανάπτυξης του καπιταλισμού σε βάρος της φύσης, την νεοφιλελεύθερη πολιτική διαχείρισης της υγείας, που στέλνουν στο θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, κυρίως στις φτωχές χώρες, κυρίως φτωχούς και ηλικιωμένους. 

Τα εμβόλια από επιτεύγματα της επιστήμης για την σωτηρία της ανθρωπότητας μετατρέπονται σε μέσο ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών και μέσο κερδοφορίας μέσω των πατεντών που εμποδίζουν την μαζική παραγωγή τους.

Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί τους και το συνεχές κυνήγι της κερδοφορίας έχουν οδηγήσει σε μια τεράστια ενεργειακή κρίση με τρομακτική αύξηση των τιμών τόσο της ενέργειας όσο και  όλων των αγαθών. 

Ο στασιμοπληθωρισμός τσακίζει τα εργατικά εισοδήματα, οδηγεί εκατομμύρια εργαζόμενους να μην μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, το ενοίκιο, κάνει ορατό τον κίνδυνο  παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως με τη διαχείριση της πανδημίας έτσι και τώρα με το κύμα ακρίβειας, συνεχίζει την πολιτική υπεράσπισης και προώθησης των επιχειρηματικών συμφερόντων. Το κυβερνητικό  δόγμα της ατομικής ευθύνης δεν περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και σε όλα τα κοινωνικά ζητήματα, καθώς θεωρεί, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, ότι το κράτος δεν μπορεί να παρέμβει στην αγορά και οι πολίτες πρέπει να βρουν τις καλύτερες ευκαιρίες. 

Αύξησε τον κατώτατο μισθό κάτω και από τα επίπεδα του επίσημου πληθωρισμού.

Συνεχίζει την αδιέξοδη, αντιλαϊκή και περιβαλλοντοκτόνα πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», του βίαιου κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, οδηγώντας τις τιμές του ρεύματος στα ύψη. Μοίρασε μερικά ψίχουλα για τα καύσιμα. Και παρά την αντιλαϊκή και βαθιά ταξική πολιτική της συνεχίζει ακάθεκτη να εφαρμόζει όλη την αντιδραστική της ατζέντα σε κάθε τομέα: το νέο νόμο για τον ΟΑΕΔ, τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις και την πανεπιστημιακή αστυνομία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την εκποίηση των αρχαιολογικών χώρων, του φυσικού πλούτου, μέχρι την  ενίσχυση των πολεμικών εξοπλισμών.

Η πάση θυσία εξυπηρέτηση των εγχώριων και διεθνών αφεντικών της κυβέρνησης δεν σταματάει ούτε μπροστά στον κίνδυνο του πολέμου. Αφού αποφάσισε να εμπλέξει στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας την Ελλάδα, μέσω της αποστολής στρατιωτικού υλικού και τη μετατροπή της σε μια ατελείωτη βάση του ΝΑΤΟ, με την υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει την χώρα ορμητήριο επιθέσεων και πιθανό στόχο σε ακόμη μεγαλύτερη όξυνση των ανταγωνισμών. 

Η κυβερνητική πολιτική δεν αποτελεί απλά μια πολιτική επιλογή της ΝΔ, αλλά αποτελεί την πλέον συμπυκνωμένη εφαρμογή της σύγχρονης πολιτικής του κεφαλαίου και της δομικής αδυναμίας των αστικών τάξεων, του νεοφιλελευθερισμού και του οικοδομήματος τους, της ΕΕ, να αντιμετωπίσουν την πανδημία, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αλλά και τη νέα οικονομική κρίση που κοχλάζει. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την στιγμή που έχει αποδεχτεί πλήρως το ευρωπαϊκό και αστικό πλαίσιο δεν μπορεί παρά να ακολουθεί το ίδιο μείγμα πολιτικής και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα εργατικά δικαιώματα.

 Για αυτό και η αντιπολιτευτική του γραμμή είναι αδύναμη ως ανύπαρκτη. 

 

Από τις σύγχρονες δυνατότητες να κερδίσει η εργασία!

 

Η εποχή λοιπόν άλλαξε, ο καπιταλισμός άλλαξε και αλλάζει, οι όροι και οι συνθήκες ανάπτυξης του εργατικού κινήματος και του επαναστατικού εγχειρήματος μεταβάλλονται. 

Η σημερινή εργατική τάξη είναι πιο παραγωγική και μορφωμένη και αποτελεί την πλειοψηφική παραγωγική δύναμη στον κόσμο και την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα σφραγίζονται όλες οι σύγχρονες αντιφάσεις του συστήματος, σε μια εποχή παραγωγής πρωτοφανούς πλούτου, τροφών και ενέργειας, πρωτοφανούς ανόδου της επιστημονικής γνώσης, των τεχνολογικών μέσων,  σε αυτήν ακριβώς την εποχή θερίζει η φτώχεια, διογκώνεται η ανεργία, εκτινάσσεται η εκμετάλλευση της μισθωτής εργασίας, ισοπεδώνεται το λαϊκό εισόδημα, διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, το κέρδος καθορίζει πολιτικές συμπεριφορές.

Όσο αυξάνεται η εκμετάλλευση και επιδεινώνεται η ζωή της εργατικής τάξης, τόσο τα μηνύματα της 1ης Μάη θα μένουν ζωντανά και θα αναγεννιούνται με τον δικό τους τρόπο. Αυτό μας δείχνουν οι μικρές αλλά σημαντικές απεργιακές μάχες στην Ελλάδα, το μικρό αλλά ελπιδοφόρα απεργιακό κύμα στην Αμερική,  τα αποτελέσματα στις Γαλλικές εκλογές. 

H φετινή πρωτομαγιά δεν μπορεί να είναι, όσο και αν θέλει η αστική τάξη, ένα συμβολικό, ούτε εθιμοτυπικό γεγονός. 

Τα αιτήματα της 1ης Μάης, στη σύγχρονη αναδιατύπωση τους,  είναι ζήτημα ουσίας, ζήτημα ζωής. 

Το μαζικό αλλά ακόμα αντιφατικό και ασταθές ρεύμα λαϊκής δυσαρέσκειας, αμφισβήτησης και αγωνιστικής αντιμετώπισης στην κυρίαρχη πολιτική, χρειάζεται να γίνει ρεύμα αγώνα και διεκδίκησης των εργατικών και λαϊκών αναγκών. Ώστε να αναπτυχθεί ένα νέο μαζικό, πολύμορφο εργατικό και λαϊκό κίνημα αντίστασης και διεκδικήσεων  ενάντια στην κυβέρνηση και στο σύνολο της μνημονιακής, ευρωενωσιακής, νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς πολιτικής. 

Για να επιβληθούν σημαντικές νίκες και κατακτήσεις,

για να φάνε ψωμί οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι.

 Για να επιβάλλουν ρωγμές στην αστική πολιτική που θα ανατάσσουν τη λαϊκή αυτοπεποίθηση ότι ο μαζικός αγώνας μπορεί να κερδίσει.

Για να γίνουν αυτά πράξη απαιτείται η αλλαγή της δράσης και της αντίληψης της αριστεράς μέχρι τώρα.

Χρειάζεται μέσα από την πείρα των σημερινών αγώνων να συγκροτηθεί ένα  νέο ταξικό πρόγραμμα με βάση τις δυνατότητές της εποχής μας,  όπου  σε αυτό να συγκεντρωθούν οι μέγιστες δυνάμεις ενάντια στον αντίπαλο με βασικό στόχο και κατεύθυνση την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού  και του εργατικού κινήματος ευρύτερα. Απαιτείται ο προσανατολισμός της συνδικαλιστικής δράσης στους ομίλους και τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου συγκεντρώνεται μαζικά η σύγχρονη μισθωτή εργασία. 

Ο μεταλλαγμένος εργοδοτικός συνδικαλισμός της  ΓΣΕΕ, ο συνδικαλισμός της ήττας-υποταγής, που έχει εδώ και χρόνια παραδώσει τα όπλα, όχι μόνο δεν μπορεί να απαντήσει αλλά μπαίνει και εμπόδιο στην ταξική ανασυγκρότηση. Η κατάπτυστη στάση του απέναντι στην ακρίβεια αλλά και στο ζήτημα του πολέμου είναι ενδεικτική.

Από την άλλη, η περιχαράκωση, η από τα πάνω παρέμβαση, ο κομματικοκεντρικός συνδικαλισμός, η επιμονή σε ένα πρόγραμμα άμυνας δεν μπορούν να δώσουν  έμπνευση στους αναγκαίους αγώνες.

Ταξική ανεξαρτησία από την εργοδοσία και το κράτος!

Ταξική αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης στους χώρους δουλειάς! 

Νέο σύγχρονο πρόγραμμα εργατικών δικαιωμάτων για το μισθό, το χρόνο εργασίας, την οργάνωση της εργασίας! 

Δημοκρατία στα συνδικάτα, με τον τελικό λόγο στις συνελεύσεις!

Αυτοτελής συγκρότηση των δυνάμεων που προσεγγίζουν την ενωτική ταξική ανασυγκρότηση, την ανεξάρτητη ταξική δράση, με προοπτική την χειραφέτηση της εργασίας σε μια Πανελλαδική Ταξική Συνδικαλιστική Κίνηση. 

Στήριξη της πρωτοβουλίας για μια ανεξάρτητη αγωνιστική συνδικαλιστική κίνηση. 

 

Σύγχρονο Κομμουνιστικό Πρόγραμμα και Κόμμα για μια βαθιά ταξική ανατροπή.

Αναγκαίο βήμα η συγκρότηση μιας νέας μεταβατικής κομμουνιστικής οργάνωσης

 

Θεμέλιο για την ταξική αναγέννηση του εργατικού κινήματος, των συνδικάτων, μετώπων και κομμάτων του, είναι η κατάκτηση μιας νέας στρατηγικής για την άλλη κοινωνία, για την εργατική δημοκρατία και χειραφέτηση, για τον κομμουνισμό, που θα καθοδηγεί το αναγκαίο άμεσο πρόγραμμα της τακτικής. Ένα βήμα προς αυτή την μακρόχρονη προσπάθεια είναι η συγκρότηση μια νέας μεταβατικής κομμουνιστικής οργάνωσης, με την συμβολή ρευμάτων, οργανώσεων και ανένταχτων κομμουνιστών/κομμουνιστριών πάνω σε μια προγραμματική κομμουνιστική στρατηγική και τακτική στον 21ο αιώνα.

Η αποανθρωποποίηση του ανθρώπου, ο νεοφασισμός, ο κανιβαλισμός, ο ρατσισμός, ο σεξισμός, γεννιούνται μέσα από την εκμετάλλευση, τη φετιχοποίηση και αλλοτρίωση του εμπορεύματος «εργασιακή δύναμη» εκεί στα πεδία της παραγωγής και της αγοράς.

Αλλά, μέσα από τη θέση και τις ανάγκες του, ο εργάτης της εποχής μας είναι αυτός που μπορεί καλύτερα και βαθύτερα, από όλα τα άλλα κοινωνικά στρώματα, να τη γνωρίσει για να την αντιμετωπίσει 

Η κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι εφικτή.

Το ταξικό ρεύμα εργατικής χειραφέτησης, για να ενωθεί και να ενώσει, χρειάζεται να συνδεθεί με τα κινήματα που αναδεικνύονται στην περίοδο ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση, τα αντιπολεμικά κινήματα ειρήνης, το αντιρατσιστικό αντιφασιστικό κίνημα, τα κινήματα γυναικείας χειραφέτησης. Χρειάζεται ακόμα να συνδεθεί με τα πρωτοπόρα απελευθερωτικά ρεύματα σκέψης.

Για αυτό χρειάζεται ένα κύμα Εργατικού Διαφωτισμού μέσα στον πολυ-κόσμο της σύγχρονης εργατικής τάξης και πρώτα από όλα, στην εργαζόμενη νεολαία.

Η Αριστερή Πρωτοβουλία Διαλόγου και δράσης της Αριστεράς μαζί με όλες τις μαχόμενες δυνάμεις θα συμβάλλουν με την από κοινού δράση τους στη βελτίωση –ανακούφιση της ζωής των εργαζομένων και (ταυτόχρονα) το πέρασμα σε μια δυναμική κατάσταση ουσιαστικής καλυτέρευσης της διεκδίκησης και επίτευξης στόχων. Ώστε να ζήσουμε μια νέα περίοδο ουσιαστικής ενίσχυσης των όρων διεξαγωγής της ταξικής πάλης σε βάρος της προωθούμενης αστικής λαίλαπας. Να αλλάξει θετικά η θέση στην κοινωνία της εργατικής τάξης και των αυτοαπασχολούμενων.

 

Για την επιβολή από το μαζικό κίνημα και το πολιτικό του  μέτωπο των αναγκών της εργατικής τάξης και του λαού.

 

Μόνιμη επιδίωξη μια σύγχρονη αυτοδιοικούμενη κοινωνία της ισότητας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της μη εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, της αρμονικής συμβίωσης με τη φύση, της οριστικής διεθνικής υπέρβασης της σύγχρονης βαρβαρότητας και κάθε εκμετάλλευσης. Αυτήν η κοινωνία που είναι αναγκαιότητα για την ανθρωπότητα.

Αναγκαιότητα που μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο ως πρωτότυπη συλλογική δημιουργία των εργατικών και λαϊκών δυνάμεων.

Σε μια τέτοια προσπάθεια καλούμε τους πρωτοπόρους εργάτριες/ες, αγωνίστριες/ες να συμβάλουμε και συμπορευτούμε από κοινού.

Για να γεννηθούν μέσα στους νέους αγώνες νέα τραγούδια για την ζωή που θέλουμε σαν τα τραγούδια που δημιούργησαν οι εκατοντάδες χιλιάδες απεργοί του Σικάγου το 1886.

 

Να σταματήσει ο πόλεμος

Άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας - Έξω οι βάσεις του ΝΑΤΟ - Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ - Ειρήνη στους λαούς.

5ήμερο-6ωρο-σταθερό για όλους τώρα

Αυξήσεις τώρα στους μισθούς σύμφωνα με τις ανάγκες.

Εμπρός για το Σικάγο της εποχής μας.

Για την εργατική χειραφέτηση-την ισότητα-την ελευθερία.

Για τον κομμουνισμό του 21ου αιώνα.

Διεθνιστικός αγώνας για ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ-ΕΡΓΑΣΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σύγχρονη Κομμουνιστική προοπτική  

Νέα Μεταβατική κομμουνιστική Οργάνωση

Ενωτική Ταξική Ανασυγκρότηση του Εργατικού Κινήματος 

Για έναν εργατικό διαφωτισμό και για την εργατική χειραφέτηση  

 

Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις των σωματείων για την  Εργατική Πρωτομαγιά!

 

Αθήνα Μάης 2022.

 

 

Αναγνώστηκε 829 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.