ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι άδειες πόλεις και τα γεμάτα χωριά - μια φορά το χρόνο τέτοια δόξα, μετά ξανά στην ερήμωση - οι γεμάτες παραλίες (αν και λιγότερο γεμάτες από άλλες φορές) έχουν, σχεδόν κατά τα καθιερωμένα, ένα πύρινο φόντο που σιγά σιγά αφαιρεί όσα στρέμματα δάσους έμειναν έξω (;) από τα επενδυτικά σχέδια της “ανάπτυξης”, νυν και πρώην, υποκλέπτοντας σταδιακά στρέμματα ανάσας και κυβικά μέτρα ζωής. Αυτός είναι ο αίθριος Αύγουστος των ημερών μας, ο μήνας των καρπών, της θάλασσας, των πυρκαγιών, ο σύγχρονος άγιος προστάτης των διακοπών και ο πανηγυριώτης. Όλα μαζί. Κι επειδή δεν μπορούσε να υπολείπεται του Ιουλίου, και ως μήνας και ως αυτοκράτορας, τον έκαναν κι αυτόν με 31 μέρες!

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 17 Αυγούστου 2019 19:19 Συντάκτης:

Τ’ αστέρια παραμένουν στη θέση τους, είτε εσύ ίπτασαι στη σκέψη και τη θέα τους, είτε βρίσκεσαι καθηλωμένος στο έδαφος. Θέλουν να πουν πως θα βρίσκονται πάντα εκεί, σαν στερεωμένα στο διάστημα κι αθάνατα - αλλά κι εδώ η αθανασία είναι σχετική, θέμα εντύπωσης, μισή αλήθεια, καθώς κάποια που φέγγουν μπορεί να έχουν ήδη πεθάνει από καιρό, απλώς δεν έφτασε σ’ εμάς το νέο - για να υποδέχονται τις δικές μας επιθυμίες και φαντασίες, τις προσδοκίες, τις πτήσεις και τις πτώσεις.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019 19:52 Συντάκτης:

Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου πλάκωσε πολλούς. Κυρίως από μας. Οξύμωρο; Τραγική ειρωνεία; Η εκδίκηση της πραγματικότητας; Αποκάλυψη της αυταπάτης; Ένα τείχος που χώριζε έπεσε κι εμείς λυπούμαστε γιατί έπεσε. Η αλήθεια είναι πως λυπούμαστε γιατί η κατάρρευση του τείχους συμβόλιζε για μας την οριστική (μαζί με την υποστολή της κόκκινης σημαίας από το Κρεμλίνο) ματαίωση της προσδοκίας πως ο λεγόμενος σοσιαλιστικός κόσμος, η πρώτη σοσιαλιστική απόπειρα στον κόσμο (όπως πιο ψύχραιμα και ώριμα το ονομάσαμε μετά), θα εύρισκε τις δυνάμεις να υπερβεί τον εαυτό της, τη στρέβλωση που υπέστη επί πολλές δεκαετίες, ώστε να ξαναπάρει το σοσιαλιστικό, εργατικό της δρόμο. Αυτά εμείς. Πολλοί εμείς σε όλες τις πλευρές του πλανήτη.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 18:19 Συντάκτης:

Τα γνωστά όλα. Η επέτειος, οι ανακοινώσεις, οι απολογισμοί, οι τιμές. Και δια της τιμής η περιθωριοποποίηση.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 19:10 Συντάκτης:

Η πανσέληνος του Ιουλίου δεν βγήκε δοξαστική. Σαν να ξαστόχησε ο μήνας και έκρινε πως πρέπει να διστάσει κι εκείνη. Αμφέβαλε ως φαίνεται για τη δόξα της και την κυριαρχία της στην ομορφιά, καθώς η ομορφιά δεν είναι θέμα μοναχικής ωραιότητας αλλά θέμα συνόλου. Πως να λάμψει ένα φεγγάρι κόκκινο, πορτοκαλί και ασημένιο σε θερμοκρασίες Απριλίου κι ανάμεσα σε μαυριδερές κουρτίνες τ’ ουρανού που επικυρώνουν τον όλο καιρό και τις συνθήκες;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019 19:18 Συντάκτης:
Σελίδα 1 από 32

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.