ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια σύγκριση της εποχής, μια σκέψη:  ο αιώνας που κάνει τον καινούργιο ενηλικιώνεται χωρίς να δείχνει τα σημάδια του, το τι θέλει να κάνει. Δεν αποτυπώνει κάτι στο πνεύμα του, στην τέχνη, στη ζωή των ανθρώπων. Δεν ξέρει ακόμα τι πνοή να φυσήσει, και κυρίως προς τα που.

Μικρά πράγματα περνιούνται για σπουδαία, και τα μεγάλα δεν βρίσκουν θέση στην αγορά, το ίδιο η πολιτική, οι άνθρωποι, οι σχέσεις.  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019 15:40 Συντάκτης:

 «Τον Απρίλιο του 1945, στο Στάργκαρντ, στο Μεκλεμβούργο, ένας έμπορος χάρτου αποφάσισε να πυροβολήσει τη γυναίκα του, τη δεκατετράχρονη κόρη του και να αυτοπυροβοληθεί. Είχε ακούσει από πελάτες για το γάμο και την αυτοκτονία του Χίτλερ.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 07:29 Συντάκτης:

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι κατασκεύασαν μια θεά που ονόμασαν Μποναντέα, δηλαδή καλή θεά. Ήταν η θεά της αγνότητας, αλλά από μια περίεργη αντιστροφή των πραγμάτων ο ναός της έγινε κέντρο ακολασίας. Με αυτό το όνομα ο Ρόμπερτ Μούζιλ βάφτισε μια ηρωίδα του βιβλίου του “Ο άνθρωπος χωρίς ιδιότητες”, στο οποίο βάζει στο μικροσκόπιο τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, δίνοντας έμφαση στην αντιστροφή εννοιών και πραγμάτων.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 23:14 Συντάκτης:

 

 

Κυριακή που είναι τα χαρτιά όλα παίχτηκαν, οι υποσχέσεις δόθηκαν, οι μπλόφες έγιναν, η σοβαρότητα συχνά υπονομεύθηκε, η πραγματικότητα βγήκε για άλλη μια φορά ζημιωμένη, οι εργαζόμενοι για μια ακόμη φορά προσκλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα σε εκείνους που δεν τους εκφράζουν, και εκείνοι που τους εκφράζουν δεν στάθηκαν ικανοί να τους πείσουν για την αλήθεια τους. Όλα δηλαδή σχεδόν όπως πάντα. Γεγονός που σημαίνει πως η εποχή της πολιτικής κρίσης την οποία γνωρίσαμε στα χρόνια από το 2010 μέχρι το 2015 έχει κλείσει με μια σχετική σταθεροποίηση, με ανακατάταξη του σκηνικού, με τη διαμόρφωση  νέων πόλων (οι οποίοι όλο και περισσότερο μοιάζουν με τους παλιούς), αλλά που επαναφέρει το παιχνίδι στο ελεγχόμενο πλαίσιο του παρελθόντος, έστω προσωρινά, έστω με πολλά εύθραυστα σημεία, έστω με πιθανότητες να ξανακυλήσουν σε μια βαθύτερη κρίση στο εγγύς μέλλον.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 25 Μαΐου 2019 17:54 Συντάκτης:

Είναι ένας καιρός που δεν βολεύει.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 18 Μαΐου 2019 16:00 Συντάκτης:
Σελίδα 1 από 30

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.