Επικοινωνία / καινοτομία / μουσεία

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2015 08:53 Συντάκτης:

 

Παράγουν καινοτομία τα μουσεία; Kόκκινη Βιέννη, 1923-1934. Πριν έρθει ο μαύρος φασισμός. Otto Neurath. Επικεφαλής ενός νέου μουσείου - του Gesellschafts und Wirtschaftsmuseum in Wien (Μουσείο Κοινωνίας και Οικονομίας στη Βιέννη).

 

Ποιοι συμμετέχουν στη διοίκηση του μουσείου: Ο Δήμος, τα Συνδικάτα, Λέσχες Εργαζομένων. Στην ηγεσία κορυφαίες προσωπικότητες του σοσιαλδημοκρατικού κινήματος.

 

Σκοπός του μουσείου είναι να ενημερώνει την εργατική τάξη για τις νέες εξελίξεις στο ζήτημα της κατοικίας, για προγράμματα του Δήμου, για τον τρόπο ζωής, ζητήματα της καθημερινότητας, παρέχοντας γενικότερη κοινωνική και οικονομική πληροφορία.

 

 

 

Το μουσείο είναι ανοικτό τη νύχτα και είναι ανοικτό σε όλους, για να μπορεί ο εργατικός πληθυσμός της πόλης να το επισκεφθεί τις ώρες που δεν εργάζεται.

 

Για πρώτη φορά χρησιμοποιείται τεχνητός φωτισμός, μικροπροβολείς στις προθήκες, για να είναι τα εκθέματα ορατά και ευανάγνωστα.

 

Αλλά η τελειότερη καινοτομία του Neurath στην επικοινωνία - για να καταλαβαίνουν όλοι τι παρουσιάζει το μουσείο - είναι το Isotype, ένα συμβολικό σύστημα αναπαράστασης πληροφορίας και ποσοτικών δεδομένων με εύκολα αναγνωρίσιμες εικόνες.

 

 

Μαζί με τον Neurath εργάστηκαν ο εικονογράφος Gerd Arntz και η σχεδιάστρια Marie Reidemeister. Το Isotype ήταν ένα κορυφαίο γραφιστικό πρότζεκτ για την οπτικοποίηση στατιστικών δεδομένων. Η γραφιστική και η οπτική επικοινωνία οφείλει πολλά στο έργο αυτής της γενιάς.

 

Το βασικότερο συμπέρασμα όμως ήταν ότι αυτό που οδήγησε στην εκπληκτική νέα γλώσσα και στην καινοτομία ήταν ο σκοπός του μουσείου: να ενημερώσει την εργατική τάξη, να της δώσει χρήσιμη κοινωνική πληροφορία, να εξηγήσει, να ερμηνεύσει τα νέα δεδομένα, να κοινωνικοποιήσει την πληροφορία και την επιστημονική γνώση. Και ήταν ένα μουσείο δημόσιο, ανοιχτό στο κοινό, ακόμα και τη νύχτα, τις ώρες που οι άνθρωποι γυρνούσαν από τη δουλειά τους.

 

Η Michelle Henning (2007) υπογραμμίζει ότι η νέα τεχνολογία της εποχής, οι μικροί αυτοί προβολείς πάνω από τις προθήκες, όταν ο τεχνητός φωτισμός έμπαινε για πρώτη φορά στη σκηνή, ήρθε στο μουσείο όχι για να δείξει τον εαυτό της, αλλά για να βοηθήσει τους επισκέπτες του μουσείου να διαβάσουν τις αφίσες και τα ταμπλό του μουσείου. 

 

Π.

 

 

 

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.