19.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέατρο: Ο Αδαής και ο Παράφρων, μια αναγκαία άσκηση ελευθερίας

 

 

Το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ο Αδαής και ο Παράφρων», σε σκηνοθεσία Γιάννου Περλέγκα, ανεβαίνει ξανά μετά την περυσινή επιτυχία της Πειραματικής, για 9 παραστάσεις, από τις 8 Σεπτεμβρίου στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

 

 

Στην τέχνη, όπως και στην πολιτική, υπάρχουν αυτοί που παίρνουν τον εαυτό τους πολύ στα σοβαρά, φτιάχνουν την εικόνα τους και την υπηρετούν, την αναπαράγουν ολοένα. Γίνονται τελικά μηχανήματα, μηχανές και εξαρτήματα σε έναν μηχανισμό που τους κλείνει μέσα του, του οποίου η δημοσιότητα είναι ο βασικός μοχλός κίνησης.

 

Στην παράσταση αυτή βλέπουμε αυτόν τον μηχανισμό σε όλο το γελοίο του μεγαλείο. Έχουμε την παραίτηση μιας ντίβας του λυρικού τραγουδιού, την άρνησή της να συνεχίσει να είναι μια «μηχανή κολορατούρας». Εχουμε τον πατέρα της ντίβας, που ζει μέσα από την επιτυχία της κόρης του και μετατρέπεται σε ένα τέρας που ζει για να διαβάζει κριτικές στις εφημερίδες και χαλαρώνει ακούγοντας νεκροτομές από έναν νεαρό δόκτορα που του συμπαραστέκεται.

 

Νέοι διδάκτορες, αθλητές, καλλιτέχνες, παιδιά καταπιεσμένα από τους γονείς τους, παιδιά καταπιεσμένα από τα πρότυπα που επικρατούν και από το οικογενειακό πνεύμα που τους ζητά να διακριθούν, θα βρουν στην παράσταση χώρο να αναπνεύσουν. «Είναι μια άσκηση ελευθερίας» μας έλεγε για την προετοιμασία της παράστασης ο Γιάννος Περλέγκας σε αυτή την ιστοσελίδα τον περασμένο χειμώνα.

 

Η τέχνη μπορεί να απελευθερώνει, να φέρνει κοινό, θεατές, καλλιτέχνες μπροστά στην απόφαση να ζήσουν τη ζωή πιο απλά και πιο ωραία. Ο Περλέγκας και η ομάδα διαβάζει το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ όχι από τη σκοπιά εκείνων που επιζητούν την πρόκληση, την ένταση της φόρμας, αλλά από τη σκοπιά της αναζήτησης ενός προσωπικού και συλλογικού δρόμου προς τη χαρά και την ελευθερία.

 

Ο σκηνοθέτης εξηγεί πολύ περισσότερα σε αυτή την πολύ ωραία συνέντευξη στην Εφη Μαρίνου και στην Εφημερίδα των Συντακτών κι ανακοινώνει επίσης την επερχόμενη συνεργασία του με τον κορυφαίο του ελληνικού θεάτρου Βασίλη Παπαβασιλείου.

 

Π.Φ.

 

 

 

Ημέρες παραστάσεων: 8-11 & 13-17 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα 21:00

 

Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας: 210 3418579 Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

 

 

 

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ