14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ποιος έρωτας θα μας ενώσει; Του Θανάση Σκαμνάκη

Raiford Rogers Modern Ballet -

 

Μιλάγαμε για κατακερματισμούς, μέχρι θρυμματισμού. Κι εμείς, οι ευρύτεροι εμείς, καταλαβαινόμαστε τώρα, πιστοί στην άποψη του Μαρξ πως ο αλλοτριωμένος άνθρωπος δεν μπορεί να κατακτήσει την ενότητά του σε αυτό το καπιταλιστικό σύμπαν, συνεισφέρουμε ποικιλοτρόπως στον πολλαπλασιασμό των κομματιών.

 

Όχι καθένας κι ένα αξίωμα σαν το πουλί μες στο κλουβί του, που έγραφε ο Σεφέρης, αλλά καθένας και μια αλήθεια, σαν το θηρίο στη φάκα του.

 

Οι καιροί, λοιπόν, πολλαπλασιάζουν τους μονολόγους και διαιρούν επικοινωνίες.

 

Κυρίως περιπλέκονται οι ερωτικές ενσωματώσεις. Πληθαίνουν οι εκκλήσεις για έναν τρόπο συνεννόησης, ερωτικής συνεύρεσης με συναισθηματική σημασία, αλλά κυρίως με απελευθερωτική διάθεση. Τι απάντηση παίρνουν;

 

Ασταθείς ιδέες και σπασμωδικές, αποσπασματικές περιπτύξεις, κυρίως των αισθημάτων, αλλά και των σωμάτων. Θελήσεις που δεν προσδιορίζονται: «δεν ξέρω κι εγώ τι έχω και τι θέλω».

 

Τόσα πολλά να ξέρουμε και την ίδια στιγμή τόσα πολλά να αγνοούμε, και να μη γίνονται, να μην τα κάνουμε, κίνητρα για μελέτη και φροντίδα, αλλά να χρησιμοποιούνται ως επίδειξη της απουσίας μας, της απόστασης που δημιουργούμε! Που δεν θέλουμε αλλά και που θέλουμε. Διαρκείς αμφιθυμίες. Μα πώς μπορείς να ερωτευτείς πατώντας στην αμφιβολία;

 

Ναυαγισμένα αισθήματα, δεν ξέρουν πώς να πλεύσουν, σαν να μην έχουν αισθανθεί ποτέ την ασφαλή ανταπόδοση, να μην έχουν πιστέψει μια ιδέα που τροφοδοτεί την προσδοκία! Και που αξίζει να κοπιάσεις και να θυσιάσεις γι’ αυτήν.

 

Σαν πολιτική ομάδα της Αριστεράς που υπόσχεται τα πάντα, αλλά δεν επενδύει σε τίποτα. Που φοβάται τη θάλασσα γιατί έχει φουρτούνες, αλλά σχεδιάζει αδιάκοπα μακρινά ταξίδια. Που δεν τολμά να μιλήσει για να μην πάρει απάντηση. Ή που μιλάει πολύ, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, για να μην ακούει την απάντηση!

 

Κομματιασμένα αισθήματα, ιδέες, προτάσεις, άνθρωποι και ομάδες. Και συνεπώς, προσχήματα, νευρώσεις, αδυναμία στην δοτικότητα και δύναμη στις εξαρτήσεις.

 

Είμαστε σε έναν καιρό που δεν ευνοεί τις ενώσεις. Στον έρωτα ή στην Αριστερά (την άλλη μορφή του).

 

τραγούδια που ζούνε λαθραία…

 Δε βρίσκει κανείς να στεριώσει

 ποιος έρωτας θα μας ενώσει;

 

που εγραφε ο Άλκης Αλκαίος.

 

 Αλλά στον έρωτα, σε κάθε του μορφή, δεν έλειψαν ποτέ οι πείσμονες!

 

Κι έτσι πάντα θα αναζητούνται (και θα ανευρίσκονται) οι εραστές που φλογίζονται, ακόμα κι αν τους απειλούν οι συμβατικότητες του γάμου ή οι διαδοχικές διαψεύσεις. Και πάντα, μετά από κάθε διάψευση και κάθε συμβατικότητα, θα ξαναξεκινούν για μια φλόγα.

 

Αναζητώντας ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά.

 

Γιατί να γίνεται αλλιώς;

 

 

 

 

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ