Εκτύπωση Σελίδας

Αλληλεγγύη στον ισπανό ράπερ Χασέλ, της Αγγελικής Βατικιώτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 20:10 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(1 ψήφος)
Αλληλεγγύη στον ισπανό ράπερ Χασέλ, της Αγγελικής Βατικιώτη

 

Την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου συνελήφθη ο Ισπανός ράπερ Πάμπλο Χασέλ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, το δικαστήριο είχε κρίνει αξιόποινο το «έγκλημα» του ράπερ να εκφράζεται δημόσια κάνοντας κριτική στη μοναρχία, τη θρησκεία και το κράτος. Για τη δημόσια επίθεση που εξαπέλυε στην «Αγία Τριάδα» μέσα από τους στίχους του και από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν εννέα μήνες φυλάκισης.

 

Ήταν μάλιστα η δεύτερη φορά που παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη για «εγκλήματα έκφρασης», με πρώτη το 2014 με την ποινή του να αναστέλλεται το 2019 υπό τον όρο να μην τελέσει το ίδιο αδίκημα για τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ίδιος επέλεξε να πάει στη φυλακή «με το κεφάλι ψηλά», όπως έγραψε στον προσωπικό του λογαρισμό στο Twitter. Αντί να παρουσιαστεί στο αστυνομικό τμήμα για να οδηγηθεί από εκεί στη φυλακή, επέλεξε να προσφύγει στο Πανεπιστήμιο της Λιέιδα (150 χλμ από τη Βαρκελώνη) μαζί με υποστηρικτές του. Έδειξε έτσι γιατί είναι ανάγκη το πανεπιστήμιο να αποτελεί άσυλο ακόμη και σήμερα, που τυπικά δεν έχουμε δικτατορία, Η αστυνομία απτόητη, οργάνωσε επιχείρηση, εισέβαλε πάνοπλη στο πανεπιστήμιο και τον συνέλαβε.

 

Κατά τη σύλληψή του δε ο Χασέλ φώναξε «Θα νικήσουμε, θάνατος στο φασιστικό κράτος».

 

Ακολούθησαν διαμαρτυρίες στους δρόμους της Ισπανίας από χιλιάδες διαδηλωτές απαιτώντας την απελευθέρωση του Πάμπλο Χασέλ.

 

Η είδηση θα μπορούσε να μας έρχεται από κάποιο μακρινή χώρα με απολυταρχικό καθεστώς που κυβερνάται από αδίστακτους τυράννους που καταπατούν τις ελευθερίες των πολιτών και πρωτίστως την ελευθερία έκφρασης. Κακά τα νέα. Η είδηση είναι πραγματικότητα για την κοντινή μας Ισπανία, χώρα της Δύσης, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Και αν είναι πολλά τα στοιχεία της είδησης που μας ξενίζουν, ας θυμηθούμε το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα οπτικοακουστικά που ενσωματώνει σχετική οδηγία της Ε.Ε., το οποίο συνάντησε ευρεία εναντίωση από τον εγχώριο καλλιτεχνικό κόσμο, αποσύρθηκε προσωρινά για να το φέρει ξανά στη Βουλή η ΝΔ και να ψηφιστεί στις 17 Φεβρουαρίου.

 

Για την εισβολή της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο για τη σύλληψη του καλλιτέχνη, θα τονίσουμε απλώς ότι εκεί είχαν τουλάχιστον την τύχη να μην είναι μόνιμη η εντεταλμένη παρουσία αστυνομικών εντός των πανεπιστημιακών χώρων.

 

Παρακάτω, ακούμε τις αποδείξεις για την επικινδυνότητα του καλλιτέχνη…

 

«Κομμουνιστής για πολλά πράγματα

Προπάντος γιατί αφού πληροφορήθηκα

Συνειδητοποίησα ότι ο σοσιαλισμός είναι ο μοναδικός τρόπος

Βιώσιμος για μια αλλαγή μεγάλης κλίμακας

Δε θα σταματήσουμε να θυμόμαστε τα κατορθώματα του σοσιασλισμού

Ότι υπήρχαν πολλοί

Που βοηθούσαν τους πολλούς»

 

Και συνεχίζει μνημονεύοντας διάφορους κομμουνιστές (όπως το Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν) και τη μάχη τους ενάντια στα δεινά αυτού του κόσμου. Έχει μάλιστα το θράσος να τελειώνει το βίντεο του τραγουδιού του με ομιλία του Τσε. Για την απελευθέρωση του Χασέλ έχουν υπογράψει εκατοντάδες καλλιτέχνες της Ισπανίας όπως ο Πέδρο Αλμοδοβάρ, ο Χαβιέ Μπαρδέμ, κ.α.

 

Ευτυχώς ο κόσμος γλύτωσε από έναν ακόμα τρομοκράτη. Η βαθιά διεφθαρμένη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας που κολυμπάει στο κλεμμένο χρήμα, ανέχθηκε τον δικτάτορα Φράνκο αλλά όχι έναν κομμουνιστή ράπερ, μπορεί και απόψε να γείρει το κεφάλι της ήσυχο.

 

Αναγνώστηκε 480 φορές
Αγγελική Βατικιώτη

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.