Κάτω τα χέρια απ’ το ελεύθερο Εμπρός

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 17:37 Συντάκτης: Ανοιχτή Συνέλευση Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Εμπρός
Βαθμολογήστε το άρθρο
(2 ψήφοι)
Κάτω τα χέρια απ’ το ελεύθερο Εμπρός


   Ανοιχτή Συνέλευση Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Εμπρός

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός γεννήθηκε μέσα από τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων ανθρώπων που πήραν μέρος στα κοινωνικά κινήματα της εποχής μας. Είναι ένας ανοιχτός, δημόσιος κατειλημμένος χώρος με διεθνή απήχηση, ελεύθερη πρόσβαση για πάνω από 1000 επισκέπτες την εβδομάδα και ένα
καθημερινό, πολύμορφο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές.

Στα 10 χρόνια λειτουργίας του εκατοντάδες καλλιτέχνες παρουσίασαν αφιλοκερδώς & με ελεύθερη είσοδο 400 διαφορετικά θεατρικά έργα σε περισσότερες από 2000 παραστάσεις. Έγιναν συναυλίες 450 συγκροτημάτων, εκδηλώσεις ενίσχυσης αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, κινηματικών πρωτοβουλιών και καλλιτεχνικών ομάδων, πάνω από 300 ομιλίες και διαλέξεις για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας. Εκατοντάδες συνελεύσεις, εκθέσεις, φεστιβάλ ποίησης, λογοτεχνίας, εργαστήρια, μια θάλασσα συναντήσεων και δημιουργίας, μια ανάσα ελευθερίας και έκφρασης στο κέντρο της πόλης.

Το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός χρειάζεται την υποστήριξη όλων μας. Εκφράζει τη συμπαράσταση του σε όλους τους χώρους του πολιτισμού και των κοινωνικών κινημάτων που αντιμετωπίζουν την εκστρατεία του κράτους για την επιβολή μιας κανονικότητας υποταγής, φόβου, ιδιώτευσης και μαζικής αποβλάκωσης.

Με την αντιιεραρχική και αυτοοργανωμένη δομή του, την ανοιχτή συμμετοχική διαμόρφωση του προγράμματος και την αφιλοκερδή συμμετοχή όλων, το Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός κατόρθωσε να παράξει πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό έργο ευρείας απεύθυνσης, να ενώσει και να εμψυχώσει όσες και όσους αγωνίζονται μέσω των τεχνών για ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ενάντια στην καθεστωτική κουλτούρα της εμπορευματοποίησης του πολιτισμού, ενάντια στον αποκλεισμού.

Ελπίζουμε κι επιδιώκουμε να ακολουθήσουν κι άλλες πολλές αντίστοιχες δράσεις σε γειτονιές, σχολεία, στο δημόσιο χώρο, σε εστίες κοινωνικής αδικίας και ανισότητας, καθώς και σε άλλες πόλεις ενδυναμώνοντας τον πολιτισμό και τους κοινωνικούς αγώνες με φαντασία, νόημα, πολιτισμό, πάθος για ελευθερία και συνυπευθυνότητα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να μετουσιώνουμε τις παραστατικές τέχνες και να τις μετατρέπουμε σε εργαλεία απελευθέρωσης από το κυρίαρχο καθεστώς της επιβολής, της απάθειας και της εθελοδουλίας, δημιουργώντας περιεχόμενο προσβάσιμο σε όλες και όλους.

Άλλωστε, το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας με ομόφωνη απόφαση του είχε εκφραστεί ΘΕΤΙΚΑ για το πρωτοπόρο αυτό πείραμα! Απόπειρες σφραγίσματος της Αστυνομίας κατέθεσαν καθώς ακόμη και τα δικαστήρια αθώωσαν δύο καλλιτέχνες που παραπέμφθηκαν για την χρησιμοποίηση του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ. Σε αυτές τις δίκες μάρτυρες υπεράσπισης ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου και η καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Ελένη Πορτάλιου.

Καλούμε την ΠΟΘΑ, τον ΣΕΗ, τα συνδικάτα των εργαζομένων να απαιτήσουν την άμεση επιστροφή του χώρου στην ελεύθερη καλλιτεχνική δημιουργία και όχι την παράδοση του στα αρπακτικά των εκτιμητών και των πωλητών δημόσιας περιουσίας.

Αναγνώστηκε 388 φορές

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.