Θεατρικό έργο «Η Κλωστή: ρίζα αποσύνθεση αφετηρία 1922 – 2022», του Άγγελου Μαγνήσαλη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2022 10:24 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θεατρικό έργο «Η Κλωστή: ρίζα αποσύνθεση αφετηρία 1922 – 2022», του Άγγελου Μαγνήσαλη

Του Άγγελου Μαγνήσαλη, από την Θεατρική Ομάδα Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στον Ιάννη Ξενάκη (1922 – 2001)

«Ένας άνθρωπος που έζησε σκισμένος στα δύο. Ένας άνθρωπος χωρίς χρόνο και τόπο, η ιστορία του οποίου μνημονεύεται τόσο συχνά που κοντεύει να μείνει ξεχασμένος. Ίσως, μάλιστα, εμείς οι ίδιοι να είμαστε αυτός ο άνθρωπος. Τη στιγμή αυτής της συνειδητοποίησης το μέσα μας δένει με το πριν και το μετά μας. Αυτή είναι η θέση μας, να είμαστε μόνοι και ενωμένοι, ξένοι αλλά και γνώριμοι με αυτό το παρελθόν. Και αυτός ο παρελθοντικός χρόνος που σμίγει με το τώρα δημιουργεί πολλές φορές μια γλυκιά νοσταλγία ή ένα αίσθημα αδικίας.

Και ύστερα, κάτι μετακινείται μέσα μας. Ξαφνικά (;) ξεσπά ταραχή και δημιουργείται ένα παράλογο κενό, ένα χάσμα. Ο πυρήνας αποσυντίθεται, αποσυνδέεται, καταρρέει. Η εύθραυστη ύπαρξη μουδιάζει, τρέμει, ανατριχιάζει. Μέσα στην εντροπία ξυπνά η βιαιότητα που κατοικεί ήδη μέσα μας, στην κανονικότητά μας και μας αποξενώνει από τον ίδιο μας τον εαυτό. Ένα βίωμα διάφανο και αλαφιασμένο. Πόνος, απώλεια, απόγνωση όλα μέσα στο χάος.

Κι όμως μέσα στο συμπαγές σκοτάδι, στην παύση της ζωής κάποια στιγμή γλιστράει –επιτέλους– το φως του Ανθρώπου που προχωράει και συνεχίζει, που αφήνει την κλωστή να τρέχει και να θυμάται. Στο χείλος της φυγής επιπλέει ένα ανθάκι.»

Θεατρική Ομάδα Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης
Οκτώβριος 2022

100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και με το ιστορικό παρελθόν να συνυφαίνεται με τη σύγχρονη δημιουργία, η Θεατρική Ομάδα Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης παρουσιάζει το θεατρικό έργο «Η Κλωστή: ρίζα αποσύνθεση αφετηρία 1922 – 2022», σε κείμενο και σκηνοθεσία Άγγελου Μαγνήσαλη.

Με το βλέμμα στραμμένο στον Άνθρωπο, μια ομάδα νέων δημιουργών επιδιώκει να προσεγγίσει με διαφορετική οπτική την τραγωδία του ’22 και, μέσα από τον λόγο, τη μουσική και την κίνηση, να τονίσει τη σημασία των αντιθέσεων και των αισθήσεων στην ανάδειξη ενός κοινού βιώματος, που ισορροπεί στην κλωστή τού χρόνου.

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν στις 14, 15, 16 και 21, 22 Οκτωβρίου και ώρα 20:15 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Προτύπου Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης (Λέσβου 4, Νέα Σμύρνη).
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 6930457615 – 6940701054 – 6946355135 ή ηλεκτρονικά
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Συντελεστές
Κείμενο – Επιλογή Μουσικής: Άγγελος Μαγνήσαλης
Σκηνοθεσία: Άγγελος Μαγνήσαλης, Μαρία Διακόνου
Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Μαγνήσαλης, Δημήτρης Μπαλάτος, Παντελής Καντιάνης
Ήχος: Δημήτρης Μπαλάτος
Φωτισμός: Δημήτρης Μπαλάτος, Ολυμπία Ζαμπετάκη
Κοστούμια: Μαρία Διακόνου
Χορογραφία Ζεϊμπέκικου: Δημήτρης Βασσάλος, Παντελής Καντιάνης, Δημήτρης Μπαλάτος, Ανδρέας Τσουβαλάς
Χορογραφία Σύγχρονου / Καταστροφή: Ελισσάβετ Καλογιαννίδου
Σύλληψη βίντεο: Άγγελος Μαγνήσαλης
Δημιουργία βίντεο: Νίκος Χριστόπουλος
Φωτογραφίες: Νίκος Χριστόπουλος
Γραφιστικά: Δέσποινα Ζαμπετάκη

Παίζουν με αλφαβητική σειρά
Αριστένια Αντωνοπούλου, Δημήτρης Βασσάλος, Γιάννης Δημουλάς, Δέσποινα Ζαμπετάκη, Ελισσάβετ Καλογιαννίδου, Παντελής Καντιάνης, Δημήτρης Μπαλάτος, Αναστασία Νικολάου, Ρωμανός Πετρίδης, Στέφανος Πλουμής, Πέρσα Πολάκη, Ανδρέας Τσουβαλάς, Χριστίνα Χριστοπούλου και τα παιδιά: Κατερίνα Καντιάνη, Μαρία Κόλλια, Νικόλαος Κόλλιας, Παναγιώτα Κόλλια, Γιώργος Τζελέπης.

Χορεύουν
Ζεϊμπέκικο: Γιάννης Δημουλάς, Δημήτρης Διαμαντής
Σύγχρονος Χορός / Καταστροφή: Αριστένια Αντωνοπούλου, Ελισσάβετ Καλογιαννίδου, Ελεάννα Κουλουριώτη, Δημήτρης Μπαλάτος, Ρωμανός Πετρίδης, Στέφανος Πλουμής, Μαρουλίτα Στεφανάκη, Μαριλίζα Φουρτουνίδου

 

 

Αναγνώστηκε 692 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.