ΤΑ ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ, Η μικρή Ελένη, της Κατερίνας Θανοπούλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 14 Απριλίου 2020 12:02 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
O πίνακας είναι του Παναγιώτη Σιάγκρη. Ιδιωτική συλλογή (Sit down please)-2013 1.00x1.20 O πίνακας είναι του Παναγιώτη Σιάγκρη. Ιδιωτική συλλογή (Sit down please)-2013 1.00x1.20Ήταν κρύο το δάπεδο. Ακούμπησε τα πέλματα με αργούς ρυθμούς σαν να χόρευε λικνιστικούς χορούς της Ανατολής. Γύρω οι τοίχοι λευκοί, στιβαροί κάλυπταν και στέκονταν όρια στο κλουβί.
Ακούγονταν φωνές έξω. Δεν μπορούσε να βγει. Ο φόβος είχε αρπάξει τον αέρα.


Μέτρησε 1,2,3..
Κλείσε τα μάτια σου
τον ήλιο κοίτα κι αποχαιρέτησε.

Κάθησε πάνω στους αστραγάλους, θνητός, γυμνός και μόνος. Έτοιμος να πετάξει ή έτοιμος να ταφεί. Οι ανάσες βούλιαζαν στον πηχτό αέρα, καθώς οι μνήμες ενσαρκώθηκαν σε σκιές και οράματα πλημμυρίζοντας το χώρο. Έκοβες τη σιωπή με το μαχαίρι.
Κράτησα το βάρος του απόγονου
κρεμασμένη στην συκιά
μαγεμένη από τη γλύκα των σύκων
επανέλαβα ...
Μέτρησε 4,5,6...
Κλείσε τα μάτια σου
τον ήλιο κοίτα κι αποχαιρέτησε.

Σηκώθηκε ζυγιάζοντας τη σκιά πίσω απ΄το μισό της σελήνης. Στριφογύρισε ξανά και ξανά αντιμέτωπος εαυτού. Άπλωσε τα χέρια μπροστά. Ένα ένα πάλευε να τα γραπώσει... Τα πρόσωπα- μνήμες ήταν εκεί σε αέναους κύκλους τραγουδώντας.
Κράτησα το βάρος των επιλογών
κρεμασμένη στα σχοινιά των δακρύων
μαγεμένη απ΄την αλμύρα του συναισθήματος
πόνεσα...
Μέτρησε 7,8,9...
Κλείσε τα μάτια σου
τον ήλιο κοίτα κι αποχαιρέτησε

Λίγο πιο πάνω ανέβαινε κάθε φορά, χάνοντας βάρος. Θνητός, γυμνός γεμίζοντας αργά αργά τους θύλακες της μοναξιάς με τις ανάσες της επίγνωσης. Προτίμησε να πετάξει...
Κράτησα την άχνα της ζωής
τινάζοντας τις σκόνες των ενοχών
γερμένη στα μπράτσα της συμπόρευσης
πέταξα...
Μέτρησε 10...
Φτου και βγες
Ξελευθερία για όλους...
Κλείσε τα μάτια σου
τον ήλιο κοίτα κι αποχαιρέτησε.


Η Κατερίνα Θανοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα Αρκά και μητέρα Κρητικιά, είναι μαθηματικός ειδικής εκπαίδευσης με σπουδές σε διάφορους τομείς (Ειδική Εκπαίδευση, Διαπολιτισμική και Εξ Αποστάσεως) και ποιήτρια.
Συμμετείχε στην συλλογική έκδοση «Το Θέατρο και οι τεχνικές του ως μοχλός ανάπτυξης του εκπαιδευτικού», καθώς και σε επιμέλειες και εικονογραφήσεις βιβλίων. Ανέπτυξε δράση σε τομείς του πολιτισμού, του θεάτρου, της εκπαίδευσης και της αυτοδιοίκησης, όπου και διατέλεσε αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Αττικής από το 2014 έως το 2016.
Η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο «Λαβύρινθος Μνήμη» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2015 από τις εκδ. Άπαρσις και βρίσκεται στη 2η έκδοση. Τον Νοέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε, από τον ίδιο εκδοτικό οίκο, η 2η ποιητική της συλλογή με τίτλο «Άπνοια Μνήμη», που βρίσκεται, επίσης, στην δεύτερη έκδοση.
Συμμετείχε στις ανθολογίες ποιημάτων «Όταν σου λέω ποίηση να βγαίνεις», εκδόσεις Όταν, 2019 και «20 Σύγχρονοι Έλληνες Ποιητές», εκδόσεις Δρόμων, 2019.

 

Αναγνώστηκε 1167 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.