Εκτύπωση Σελίδας

Κυκλοφόρησε το τρίτο τεύχος των Τετραδίων Μαρξισμού

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 10:30 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Κυκλοφόρησε πρόσφατα το τρίτο τεύχος της περιοδικής έκδοσης Τετράδια Μαρξισμού. Το ανοιξιάτικο τεύχος περιέχει το πρώτο μέρος του αφιερώματος «100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση: Διαβάζοντας το παρελθόν, ανιχνεύοντας το μέλλον». Φιλοξενούνται άρθρα που ψηλαφούν πλευρές του ιστορικού επαναστατικού εγχειρήματος του 20ου αιώνα. Ορισμένοι τίτλοι είναι οι ακόλουθοι: «Το πρώτο μέρος του χρονολογίου της επανάστασης», «Η ρωσική κοινωνία προς την επανάσταση του 1905», «Η ιντελιγκέντσια και η εργατική τάξη το 1917», «Η εμπειρία του Οκτώβρη και η σχέση μεταρρύθμισης-επανάστασης στο σύγχρονο καπιταλισμό», «Ζήτω οι μπολσεβίκοι! Κάτω οι κομμουνιστές!», «Ορισμένα ζητήματα στρατηγικής και τακτικής υπό το φως της Οκτωβριανής Επανάστασης», «Πώς “επαναλαμβάνεται” το 1917;», «Οκτώβρης του 1917: Ένα παγκόσμιο Συμβάν», «H αντιπαράθεση Λένιν-Τρότσκι για το χαρακτήρα της Ρωσικής Επανάστασης».

 

Στη θεματική της πολιτικής θεωρίας περιέχεται η συνέχεια του άρθρου των Bruno και Guglielmo Carchedi για τις «Αντιφάσεις της ευρωπαϊκής ενοποίησης» και το κείμενο «Η ηγεμονία στον Γκράμσι». Με το ζήτημα «Μαρξισμός και θρησκεία: Θεωρία και πολιτική» καταπιάνεται το περιοδικό το τεύχος του στην ενότητα της φιλοσοφίας, ενώ πλούσια είναι κι η αρθρογραφία για τον πολιτισμό («Εμάς η δουλειά μας είναι να νιώθουμε…», «Προσχέδιο Μανιφέστου») και τη βιβλιοκριτική. Στη θεματική, αυτή, περιέχονται τα κείμενα: «Λένιν: Ένας επαναστάτης που “αρνείται” να γίνει μακρινή ανάμνηση», «Οι τρεις λόγοι για να μελετήσουμε τον Μπουχάριν», «Μια σημαντική συμβολή στην ανάλυση της κριτικής παιδαγωγικής», «Δουλεύοντας σαν αποξενωμένα και αλλοτριωμένα αυτόματα».

 

Τέλος στα Σχόλια του τεύχους προσεγγίζονται θέματα της διεθνούς και εγχώριας επικαιρότητας: «Εκλογή Τραμπ: Μια αντιδραστική τομή με πολυσήμαντες συνέπειες», «Περί “σοβαρής Χρυσής Αυγής” και άλλων δαιμονίων», «Φιντέλ Κάστρο: Ο θάνατος ενός μεγάλου επαναστάτη», «Ελευσίνα – Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021», «Ποινολόγιο ανέργων: Η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει…», «Τι είναι ηθικό πλεονέκτημα… και πώς το χάνουμε».

 

Τα Τετράδια Μαρξισμού είναι μία περιοδική, θεωρητική και πολιτική επιθεώρηση, από τις εκδόσεις ΚΨΜ και πωλείται σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία.

Αναγνώστηκε 1580 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟ KOMMON