ΒΙΒΛΙΟ Τέσσερις διαλέξεις για τη ρωσική επανάσταση, Βασίλης Λιόσης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2022 09:36 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΒΙΒΛΙΟ Τέσσερις διαλέξεις για τη ρωσική επανάσταση, Βασίλης Λιόσης

 

Εκδόσεις ΚΨΜ

Φέτος είναι η 105η επέτειος από την οκτωβριανή επανάσταση και τίθεται το ερώτημα: έχει νόημα η συζήτηση για την επανάσταση του 1917; Μήπως πρόκειται για γραφικές αναζητήσεις δογματικών ονειροπόλων ή μήπως έχει αξία η πεποίθηση περί αναγκαιότητας και επικαιρότητας των επαναστάσεων στο σήμερα;

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Λιόση αναδεικνύει γνωστές και λιγότερες γνωστές πλευρές του 1917, των όσων προηγήθηκαν και των όσων ακολούθησαν. Για παράδειγμα πραγματεύεται ερωτήματα όπως τι ρόλο έπαιξε η επανάσταση του 1905, ποια ήταν η θεωρητική διαμάχη ανάμεσα στον Λένιν και τον Τρότσκι σχετικά με τον χαρακτήρα της ρωσικής επανάστασης, τι σημαίνει επανάσταση, τι εξέγερση, τι πραξικόπημα και αν ο Οκτώβρης του 1917 ήταν επανάσταση ή πραξικόπημα και πώς η ρωσική επανάσταση επέδρασε στην αστική σκέψη και πολιτική.

Τα ερωτήματα αυτά δεν προσβλέπουν σε άγονες θεωρητικές αναζητήσεις. Τίθενται πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο παρόν και το μέλλον. 

Περισσότερα εδώ.

Αναγνώστηκε 1297 φορές
Βασίλης Λιόσης

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.