Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της Ουτοπίας (110).

Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

 

Πέρα από τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα άρθρα του, έχει κεντρικό αφιέρωμα στα 150 χρόνια από την Α' Διεθνή, με τίτλο "Το ανεπανάληπτο και το ζητούμενο"!  

 

Δεν είναι ένα ιστορικό αφιέρωμα - είναι η αναμέτρηση, με σημερινή ματιά, με ιστορικά αλλά εντελώς σύγχρονα ερωτήματα του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει, μετά από δυο κείμενα του Μαρξ (την εναρκτήρια ομιλία του στη "Διεθνή Ένωση Εργατών" και το γράμμα του στους Paul και Laura Lafargue), τα άρθρα:

 

Σοφίας Τσάδαρη και Κώστα Φουρίκου: "Μορφές επαναστατικής οργάνωσης και η έννοια της πρωτοπορίας στην Ευρώπη της Α' Διεθνούς. Ρεύματα και αντιλήψεις για τη συγκρότηση του πολιτικού υποκειμένου"

 

Χριστίνας Πάλλιου και Μάνου Σκούφογλου: "Γιατί Διεθνής;"

 

Θάνου Ανδρίτσου: "Από το Λονδίνο της Πρώτης Διεθνούς και το βιομηχανικό Μάντσεστερ στις ρώσικες στέπες"

 

Γιώργου Καλαμπόκα: "Διαδρομές της πολιτικής και του κράτους, από το Μανιφέστο στη Διεθνή και την Κομμούνα: Το διακύβευμα μιας διόρθωσης"

 

Γιώργου Σαγκριώτη: "Διαμάχες και αντινομίες στην Α' Διεθνή. Η έννοια του αστικού κράτους, της πολιτικής και της μετεπαναστατικής εξουσίας"

 

Ειρήνης Γαϊτάνου και Κώστα Γούση: "«Η ύψιστη αλήθεια της Α' Διεθνούς είναι η ίδια η ύπαρξή της»: Συνείδηση, υποκειμενικότητα και η επικαιρότητα μιας απουσίας (ή ό,τι λείπει, λείπει;)"

 

Peter Hudis (συνέντευξη στον Κώστα Γούση): "Καπιταλιστική κρίση και μαρξική εναλλακτική"

 

 

Αναγνώστηκε 2560 φορές
KOMMON

Κάντε κλικ στο όνομα του αρθρογράφου για να διαβάσετε όλα τα άρθρα του.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.