Πως ερμηνεύεται η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας? Της Αντωνίας Πάνου *

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 17:08 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει μια ομιλία στη διάρκεια μιας συνέλευσης του ΑΚΡ, του κόμματός του, Στην Μεγάλη τούρκικη Εθνοσυνέλευση, στην ΄Αγκυρα στις 12 Ιανουαρίου 2022 ADEM ALTAN / AFP Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνει μια ομιλία στη διάρκεια μιας συνέλευσης του ΑΚΡ, του κόμματός του, Στην Μεγάλη τούρκικη Εθνοσυνέλευση, στην ΄Αγκυρα στις 12 Ιανουαρίου 2022 ADEM ALTAN / AFP

                                                     

 

Στις 20 Νοέμβρη –ημέρα Κυριακή, η Τουρκία εξαπέλυσε την επιχείρηση «Γαμψό ξίφος», μια σειρά αεροπορικών επιδρομών και πληγμάτων του πυροβολικού, εναντίον θέσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της ένοπλης πτέρυγας του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) Κούρδων  στη Συρία, προπύργιο των οποίων, η πόλη  Κομπάνι, έγινε στόχος. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί αυτά τα δύο κινήματα ότι υποστήριξαν την επίθεση μιας γυναίκας ‘καμικάζι’ που σκότωσε 6 άτομα και τραυμάτισε 81 στις 13 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Οι οργανώσεις των κούρδων αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή. 

Η ανελέητη ένοπλη σύγκρουση που είχε ξαναρχίσει στις κουρδικές πόλεις μεταξύ μαχητών PKK και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας, από το καλοκαίρι του 2015 έως την άνοιξη του 2016, είχεκαταστροφικές συνέπειες στην κοινή γνώμη και αποδυνάμωσε σημαντικά το κουρδικό κίνημα, το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται καταστολή από την Άγκυρα.

Η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων ανταρτών του Κόμματος Εργάτες του Κουρδιστάν, το PKK, σε πόλεμο με το Τουρκικό κράτος από το 1984, κατέρρευσε το 2015. Το HDP (φιλοκουρδικό τουρκικό κόμμα )το οποίο είχε αδιαμφισβήτητη κυριαρχία επί της κουρδικής νοτιοανατολικής Τουρκίας,  δεν συνήλθε ποτέ μετά την κατάρρευση. Με έξι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του χαρισματικού ηγέτη του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, επτά δημάρχων και πολλών χιλιάδων ακτιβιστών μέσα στη φυλακή , το HDP δεν είναι παρά μια σκιά του εαυτού του και  κατηγορείται από τον κυβερνώντα συνασπισμό ότι είναι «η πολιτική βιτρίνα» του PKK.

Στην πραγματικότητα όμως μέχρι τώρα,   δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μια εβδομάδα χωρίς στρατιωτικές επιχειρήσεις –χαμηλής έντασης– από τις ομάδες του PKK που αντιτίθενται στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Και αφορμής δοθείσης…

Αναμιγνύονται σε αυτές τις πρωτοβουλίες του Ερντογάν, η Ρωσία ή η Αμερική;

‘Ισως δεν θα μπορούσαμε να απαντήσουμε τελείως ξεκάθαρα τουλάχιστον για την Αμερική καθώς τόσο στα νότια –νοτιοανατολικά του όρια οι Κούρδοι YPG υποστηρίζονται απ΄την Αμερική και την Ευρώπη , στα δε δυτικά του –στη Μεσόγειο η δική μας χώρα είναι σαφώς αμερικανόδουλη όπως και το Ισραήλ και η Αίγυπτος- μέχρις ώρας.   

Oι Αμερικάνοι υποστηρίζουν το YPG διατυμπανίζοντας  ότι αυτές οι δυνάμεις υπήρξαν καθοριστικές στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους  στη Συρία, στην πραγματικότητα γιατί οι Κούρδοι –στην απελπισία τους– τους δίνουν τη δυνατότητα να είναι εγκατεστημένοι με στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.