Μια πολύ βολική για την Ουκρανία έκρηξη στο φράγμα του Δνείπερου, του Λεωνίδα Βατικιώτη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 10:40 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(16 ψήφοι)
Μια πολύ βολική για την Ουκρανία έκρηξη στο φράγμα του Δνείπερου, του Λεωνίδα Βατικιώτη

 

Πόσες πιθανότητες έχει ο ελληνικός στρατός να βομβαρδίσει το φράγμα του Μαραθώνα ή του Μόρνου; Οι πιθανότητες να έχει ανατινάξει ο ρωσικός στρατός το φράγμα της Νέας Κάχοβκα στον ποταμό Δνείπερο είναι ακόμη λιγότερες!

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πιεσκόβ, κατηγόρησε την Ουκρανία ως υπαίτια της ανατίναξης, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θέλει να καλύψει τις αποτυχίες της στην πολυαναμενόμενη εαρινή αντεπίθεση που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να αξιολογηθεί μέχρι σήμερα η επιτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης δεδομένου ότι όπως συνέβη και το φθινόπωρο απαιτούνται πολλές ημέρες ως και εβδομάδες για να κριθεί με ασφάλεια η επιτυχία της.

 

Ο πιο ασφαλής τρόπος να μάθουμε: Ποιος κερδίζει;

Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η Ρωσία μόνο πλήγματα και ζημιές καταγράφει από την ανατίναξη του φράγματος στο Ντονμπάς κι άλλοι τόσοι λόγοι για τους οποίους η Ουκρανία μόνο οφέλη και πλεονεκτήματα δρέπει από την καταστροφή του, που αποτελεί κορυφαίο έγκλημα πολέμου, όπως κάθε πλήγμα σε πολιτικές υποδομές.

 

 

Πρώτο, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Η Ρωσία είχε υπό τον έλεγχό της το φράγμα της Νέας Κάχοβκα, εξασφαλίζοντας από τον δρόμο που υπήρχε επάνω στο φράγμα τον ανεφοδιασμό όχι μόνο του στρατού της αλλά και των Ρώσων του Ντονμπάς. Δε χρειάζεται να έχεις εντρυφήσει στην τέχνη του πολέμου για να καταλάβεις ότι ένας στρατός δεν ανατινάζει τις γραμμές ανεφοδιασμού του, εκτός κι αν υποχωρεί. Η Ρωσία όμως δεν υποχωρούσε, αλλά προέλαυνε…

Δεύτερο, ο ρώσος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ είχε ενημερώσει από τις 21 Οκτωβρίου 2022 τον γενικό γραμματέα του και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού για τα σχέδια των Ουκρανών είτε να τοποθετήσουν θαλάσσιες νάρκες στον ποταμό Δνείπερο ή να ξεκινήσουν μαζική πυραυλικά επίθεση στο υδροηλεκτρικό φράγμα. Στην επιστολή μάλιστα αναφέρεται ότι για να περιοριστούν οι καταστροφές η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει εκκένωση του πληθυσμού στην δεξιά πλευρά του ποταμού.

ΤρίτοΤρίτο, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post σε ρεπορτάζ της από την πρώτη γραμμή του πολέμου στις 29 Δεκεμβρίου 2022 περιέγραφε την σημασία του δρόμου επάνω στο φράγμα για τον ρωσικό ανεφοδιασμό και, το σημαντικότερο ανέφερε ότι ήδη είχαν πραγματοποιηθεί δοκιμαστικές επιθέσεις στο φράγμα με αμερικανικούς πυραύλους M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rockets Systems). Χαρακτηρίστηκαν μάλιστα επιτυχείς… Το ρεπορτάζ δηλαδή επιβεβαίωνε ότι το φράγμα και ο δρόμος ήταν όχι μόνο εχθρικό έδαφος για την Ουκρανία αλλά και πιθανός στόχος επίθεσης εκ μέρους του στρατού της!