Ρωσία: ένα σχέδιο πραξικοπήματος κι ένα σχέδιο ειρήνης που έμειναν στα χαρτιά, της Αντωνίας Πάνου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2023 08:18 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ρωσία: ένα σχέδιο πραξικοπήματος κι ένα σχέδιο ειρήνης που έμειναν στα χαρτιά, της Αντωνίας Πάνου

 

Από το βράδυ της Παρασκευής 23.06 μέχρι και το Σάββατο 24.06 όλος ο κόσμος κράτησε την ανάσα του.

Όπως ανέφεραν σύσσωμα τα πρακτορεία ειδήσεων, εγχώρια και ξένα, ο αρχηγός της ομάδας Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, το Σάββατο 24 Ιουνίου εισήλθε στη Ρωσία με τα στρατεύματά του με σκοπό την ανατροπή της στρατιωτικής ηγεσίας, δηλώνοντας ότι εξεγέρθηκε αφού κατηγόρησε τον τακτικό ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε τους άνδρες του και ότι είναι «έτοιμος να πεθάνει» με τους 25.000 άνδρες του για να «απελευθερώσει τον ρωσικό λαό».

Στις 7.30 π.μ. του Σαββάτου ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν στο αρχηγείο του στρατού στο Ροστόφ, το νευραλγικό κέντρο των ρώσικων επιχειρήσεων στην Ουκρανία, ότι είχε τον έλεγχο πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου και ότι θα προχωρήσουν προς τη Μόσχα.

Η ρωσική εισαγγελία ανακοίνωσε έρευνα για "ένοπλη ανταρσία" κατά του κ. Πριγκόζιν. Ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε για πισώπλατο μαχαίρωμα, διέταξε προετοιμασίες άμυνας της Μόσχας και δήλωσε ότι οι προδότες θα τιμωρηθούν υποδειγματικά.

Και όμως το Σάββατο το βράδυ τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων μας πληροφόρησαν ότι ο Πριγκόζιν μετά από συνομιλίες με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο –ο οποίος είχε έρθει σε συνεννόηση με τον πρόεδρο Πούτιν– διέταξε τους άνδρες του να γυρίσουν πίσω στα στρατόπεδά τους "γιατί δεν έπρεπε να χυθεί ρώσικο αίμα" και γιατί "η συμφωνία στην οποία ήρθαν οι δυό πλευρές (Πούτιν –Πριγκόζιν) έλυνε το ζήτημα με τη μετάβαση-εξορία του Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και την παραχώρηση γενικής αμνηστίας σε όλους τους συμμετέχοντες λόγω των αγανδραθημάτων στο μέτωπο στην Ουκρανία.

 Το τι ακριβώς διεμήφθη και τι ανταλλάχτηκε στη συμφωνία αυτή ουδείς γνωρίζει. Όμως ήδη ο πρώην αρχηγός του βρετανικού Γενικού Επιτελείου Λόρδος Dannatt δήλωσε στην εκπομπή Sophy Ridge On Sunday του Sky News:

"Προφανώς εγκατέλειψε το θέατρο των επιχειρήσεων για να πάει στη Λευκορωσία, αλλά αυτό θεωρούμε είναι το τέλος του Πριγκόζιν και του Βάγκνερ Γκρούπ; Το γεγονός ότι πήγε στη Λευκορωσία είναι νομίζω ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία… Αυτό που δεν ξέρουμε, και θα ανακαλύψουμε τις επόμενες ώρες και ημέρες είναι... πόσοι από τους μαχητές του έχουν πράγματι πάει μαζί του… Εάν έχει πάει στη Λευκορωσία και έχει κρατήσει μια αποτελεσματική μαχητική δύναμη γύρω του, τότε αποτελεί και πάλι απειλή για την ουκρανική πλευρά που βρίσκεται πιο κοντά στο Κίεβο, όπου όλα αυτά ξεκίνησαν στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους…."

Αποκάλυψη του αρχικού ειρηνευτικού σχεδίου (15.04.2022) για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που μας εκπλήσσει η Ρώσικη τακτική στη διεξαγωγή του πολέμου.

Την περασμένη εβδομάδα μια αντιπροσωπεία από ηγέτες αφρικανικών χωρών επισκέφθηκαν διαδοχικά το Κίεβο και την Αγία Πετρούπολη, στην προσπάθεια να συμβάλλουν στην έναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

Η αφρικανική αντιπροσωπεία στο Κίεβο

Στις 16 Ιουνίου, στο Κίεβο, η πρόταση της αντιπροσωπείας απορρίφθηκε εν ψυχρώ από τον επικεφαλής του ουκρανικού κράτους. "Το να επιτρέψουμε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία τώρα, όταν ο κατακτητής βρίσκεται στη γη μας, σημαίνει να παγώσουμε τον πόλεμο, να παγώσουμε τον πόνο και την ταλαιπωρία", υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ένοπλες δυνάμεις του οποίου βρίσκονται εν μέσω της από καιρό υποσχόμενης από την Ουκρανική πλευρά ‘αντεπίθεσης’.