Ελλάδα – Τουρκία, νέα και επικίνδυνη γεωπολιτική πραγματικότητα, του Αλέκου Αναγνωστάκη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο, 05 Αυγούστου 2023 09:31 Συντάκτης:
Βαθμολογήστε το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ελλάδα – Τουρκία, νέα και επικίνδυνη  γεωπολιτική πραγματικότητα, του Αλέκου Αναγνωστάκη

 

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Πρώτο, με ήδη ψηφισμένη τροπολογία στη Βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ ανοίγει στα «γεμάτα» το ζήτημα της διεύρυνσης και περαιτέρω ισχυροποίησης της αμερικάνικης στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα με πρόσθετες βάσεις «ιδιαίτερα στα ελληνικά νησιά»!

Με την στρατηγικής σημασίας αυτή κίνηση οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ισχυροποίηση του στρατιωτικού μετώπου απέναντι στη Ρωσία και την Κριμαία, στο άμεσο έλεγχο των στενών προς τη Μαύρη Θάλασσα, στην ισχυροποίηση του επιδιαιτητικού και εγγυητικού ρόλου των ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην ορμητική και ηγεμονική παρουσία - «επιστροφή» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

 Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στο νέο δόγμα πως «δεν ανήκουμε απλά στη Δύση, είμαστε Δύση» με τη σιωπή της έχει ήδη αποδεχθεί την εξέλιξη αυτή.

Στο κάτω – κάτω όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός «η εθνική κυριαρχία είναι «σχετική έννοια»!

Απ' την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, σιωπή, καμιά  ανακοίνωση. Ο Γ. Μαντζουράνης όμως, μέλος της ΚΕ, εξέφρασε την πάγια θέση του κόμματος, πως «εάν πρόκειται στη νέα αυτή εξέλιξη να υπάρχουν ανταλλάγματα για την ελληνική πλευρά, δηλαδή αποτελεσματική προστασία απέναντι στις τουρκικές διεκδικήσεις, τότε δεν θα μπορεί κανείς να είναι επικριτικός ή αρνητικός, αλλά ας περιμένουμε».

Η ανιστορική άποψη πως οι ΗΠΑ θα προφυλάσσουν την Ελλάδα από τη Τουρκία σε όλη της την επικινδυνότητα!

Δεύτερο,  ο Ερντογάν σαν ικανός σχοινοβάτης και καλός ηθοποιός αλλάζει ρόλους σχοινοβατώντας ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το ΝΑΤΟ αλλά και τη Ρωσία προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της τούρκικης άρχουσας τάξης,

Στρέφεται λοιπόν κατά 180 μοίρες στις σχέσεις της Τουρκίας  με τις ΗΠΑ και τη Δύση και στα πλαίσια αυτά αλλάζει το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Έτσι η περίοδος κατά την οποία ακόμη και ο διάλογος μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Ταγίπ Ερντογάν είχε διακοπεί με πρωτοβουλία και δημόσιες δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού και με ευθεία την κατηγορία προς τον Μητσοτάκη πως «άλλα του λέει κατ’ ιδίαν και άλλα δημόσια», φαίνεται να  έχει περάσει.

Ήδη από τις 5 Ιούλη  οι υπουργοί άμυνας των δυο χωρών είχαν ιδιαίτερη τηλεφωνική επικοινωνία και τετ α τετ επαφή πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Δένδιας και Γκιουλέρ συμφώνησαν να συνεχιστεί «η επικοινωνία Ελλάδας-Τουρκίας για τη διευθέτηση συνάντησης για δραστηριότητες «Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης». Συμφωνήθηκε επίσης να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης μεταξύ τους τηλεφωνικής επικοινωνίας, ενώ «εξετάσθηκε και η δυνατότητα πραγματοποίησης εκατέρωθεν επισκέψεων».

Μετά μάλιστα τη συνάντηση του Έλληνα και του Τούρκου πρωθυπουργού  στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, είχαμε το «πρωτοφανές» γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου αλλά και η τουρκική προεδρία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση  περί συγκεκριμένων βημάτων προκειμένου «το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε στις διμερείς σχέσεις τους τελευταίους μήνες να έχει συνέχεια και συνέπεια».

Συμφώνησαν μάλιστα  η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη.

Οι διαμηνύσεις του Ερντογάν ότι «θα έρθει ένα βράδυ ξαφνικά», ενθυμούμενος «ένδοξες μέρες» του οθωμανικού και νεοτουρκικού παρελθόντος, πετάχτηκαν στους κάδους ανακύκλωσης.

 

Εξελίξεις εντός ενός κρίσιμου τριγώνου γεωπολιτικών ανταγωνισμών

Οι εξελίξεις αυτές δεν συμβαίνουν όμως «κάπου και ως συνήθως». Συμβαίνουν εδώ, στην περιοχή του Αιγαίου και της Μεσογείου των 20 και πάνω μεγάλων λιμανιών μέσω των οποίων διακινούνται πάνω από 800 εκατ. τόνοι εμπορευμάτων μέσω της διώρυγας του Σουέζ, (598 εκατ. τόνοι διακινούνται με μέσα ναυτιλίας μικρών σχετικά αποστάσεων).