ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

KOMMON

 

Αναγκάζονται να παραδεχθούν οι συντάκτες των κυβερνητικών ανακοινώσεων ότι οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν δείξει υπευθυνότητα τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα από την πρώτη στιγμή.

 

Το Kommon στο πλαίσιο της (όσο γίνεται πιο) αντικειμενικής ενημέρωσης για την κατάσταση που επικρατεί και τα μέτρα που παίρνονται στον κόσμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει περίληψη της απόφασης του ΠΓ του ΚΚ Κούβας η οποία δημοσιεύτηκε στην Granma την Τετάρτη, 25 Μάρτη.

 

Στην προεπαναστατική Αβάνα, οι αγγλικές μυστικές υπηρεσίες στρατολογούν ως πράκτορα το Βρετανό Ουέρμολντ. Ο κύριος Ουέρμολντ, ένας φιλήσυχος έμπορος ηλεκτρικών σκουπών, αν και αρχικά απρόθυμος, πιέζεται από τις οικονομικές ανάγκες αυτού και της σπάταλης αγαπημένης κόρης του, και δέχεται την πρόταση.

Στόχος αυτής της μικρής παρουσίασης είναι να φωτιστούν κάποια σημεία της εξέλιξης του ιού, όχι γενικά, αλλά προσαρμοσμένα στα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στη χώρα µας (Dong, Du, & Gardner, 2020). Να τονίσω ότι όλα τα στοιχεία που θα αναφερθούν παρακάτω προέρχονται από το επιστημονικό πεδίο της µη γραμμικής βελτιστοποίησης που υπηρετώ επιστημονικά. Θα προσπαθήσω να σταθώ µόνο στη μαθηματική πλευρά του θέµατος.

 

Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα, αν θέλει να είναι κυρίαρχη χώρα, πρέπει να ελέγξει τα σύνορά της. Αλλά αυτό απαιτεί και ανεξάρτητη πολιτική απέναντι στην ΕΕ. Απαιτεί επίσης ανεξάρτητη πολιτική μετανάστευσης που δεν θα τιμωρεί, ούτε θα καταδιώκει τους δυστυχισμένους που συνωστίζονται στα σύνορα, όπου τους έστειλε ο Ερντογάν.

Η εμφάνιση του κορωνοϊού στη χώρα μας και η συζήτηση για την εξάπλωσή του φέρνει στο προσκήνιο τις βαθιές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας μετά από δέκα χρόνια μνημονιακών πολιτικών. Ο κορωνοϊός θα δημιουργήσει τεράστιες πιέσεις στο βαριά τραυματισμένο υγειονομικό μας σύστημα, και πιθανόν να ωθήσει την οικονομία σε νέα ύφεση, επιδεινώνοντας δραματικά τις συνθήκες κοινωνικής διαβίωσης. Η ανάγκη για αποφασιστικά οικονομικά μέτρα, που θα συναρθρώνονται με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, είναι άμεση.

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020 17:59

Χαρταετοί… του Θανάση Σκαμνάκη

Χρειάζεσαι κόλλες χρωματιστές πολύ λεπτές, σαν τσιγαρόχαρτο, να μη βαραίνουν, όχι αυτές τις χοντρές που γυαλίζουν, είναι ανθεκτικές μεν αλλά και πιο βαριές, ασήκωτες. Καλαμιές έχεις κοντά στη γειτονιά, ψάξε ένα δυο καλάμια να είναι χοντρά και προ πάντων ίσια. Αλεύρι έχει ούτως ή άλλως η μάνα σου για την αλευρόκολλα. Κι επειδή οι κόλλες χαρτί είναι ακριβές, φέρε και μια εφημερίδα παλιά, θα χρειαστεί. Φυσικά και σπάγγο.

Εντυπωσιάζει πραγματικά η ευκολία με την οποία τα κυβερνητικά παπαγαλάκια των Μέσων Μαζικής «ενημέρωσης» που ως πριν λίγες μέρες έσπερναν τον πανικό και την υστερία για τον «εξωτικό ιό της Κίνας», τώρα που η επιδημία έφτασε και εδώ αναπαράγουν αυτούσιες και ασχολίαστες τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις «όλα καλά, η χώρα μας είναι θωρακισμένη».

Εισαγωγή

Σε αυτό το πολεμικό και ανενδοίαστα επικεντρωμένο στο Ηνωμένο Βασίλειο άρθρο, εκδηλώνω την πεποίθηση ότι ποτέ στο παρελθόν οι ανάπηροι στην Αγγλία δεν χρειάζονταν τόσο ισχυρές και τόσο εστιασμένες σπουδές στην αναπηρία όσο τώρα και ότι δυστυχώς η χώρα έχει αποτύχει ως προς αυτό. Για να εξηγήσω αυτό το επιχείρημα, θα διαιρέσω την ιστορία μας σε δύο ξεχωριστές φάσεις: την πρώτη μεταξύ των ετών 1970 και 1997, η οποία χαρακτηριζόταν από «αναπηρική πολιτική, ακτιβισμό και υπερηφάνεια» και τη δεύτερη από το 1997 μέχρι σήμερα, την οποία εγώ χαρακτηρίζω ως διάστημα «αναπηρικής επιχειρηματικότητας, διαχείρισης και ειδικών επικλήσεων». Θα ολοκληρώσω εξετάζοντας το μέλλον, στην ενότητα που αποκαλώ Φάση 3. Αυτό το πλαίσιο αποτίει φόρο τιμής στον αείμνηστο Vic Finkelstein και στο πλαίσιο που χρησιμοποίησε στο πρωτοποριακό άρθρο του «Συμπεριφορές και Ανάπηροι» (Finkelstein, 1980).

 Ευτυχώς έχουμε τις Μάγδες Φύσσα αυτού του κόσμου…

Σελίδα 1 από 81

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.