ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

KOMMON

Μαζική και μαχητική απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης έδωσε το λαϊκό και αριστερό κίνημα με τις διαδηλώσεις για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η φετινή πορεία στην Αθήνα ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις προσδοκίες των οργανωτών, ενώ αντιστράφηκε πλήρως η εικόνα καθόδου που κυριάρχησε στα χρόνια της «αποκοίμισης» επί ΣΥΡΙΖΑ. Η τρομοκρατία της ΝΔ, των ΜΑΤ, των μίντια και της Ασφάλειας «ξύπνησε» τις πρωτοπόρες δυνάμεις. Το κυριότερο: δεν πέρασε ο φόβος, που νικήθηκε «στο δρόμο»!

Τι συμβαίνει τούτες τις μέρες στη Βολιβία; Και αν έχουμε να κάνουμε με ένα πραξικόπημα, τι θέλουν και επιδιώκουν και ενάντια σε ποιον στρέφονται οι πραξικοπηματίες; Την σαφέστερη και καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα την δίνει η ίδια η πρωταγωνίστρια του πραξικοπήματος, η αυτοανακηρυγμένη “μεταβατική πρόεδρος” της χώρας Ζανίν Άνιες όταν τολμά να τουϊτάρει τον εξής εύγλωττο διακαή πόθο της: “Ονειρεύομαι μια Βολιβία απαλλαγμένη από τις σατανικές ιθαγενικές ιεροτελεστίες, η πόλη δεν είναι για τους “Ινδιάνους”, καλύτερα αυτοί να πάνε στο Αλτιπλάνο ή στο Τσάκο”. Όπου Αλτιπλάνο είναι τα (πολύ ψηλά) βουνά και Τσάκο η άνυδρη σαβάνα…

Η 14η Νοεμβρίου κάθε έτος μετά από απόφαση του  Διεθνή Οργανισμού για τον Διαβήτη (International Diabetes FederationIDF) είναι ημέρα δράσης ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης  για τη νόσο του διαβήτη.   Από το 1991 τη μέρα αυτή τα φώτα στρέφονται στο χώρο των ανθρώπων με διαβήτη σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.  

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 08:34

Πάντα γελαστοί

 

Αποκαλυπτικό ήταν το δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Με αφορμή τις νέες προβολές του ντοκιμαντέρ Make the economy scream (8-13 Νοεμβρίου), το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Στούντιο, ο δημιουργός Άρης Χατζηστεφάνου συζητά για τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική με την Ευγενία Παλιεράκη (ιστορικός, επίκουρη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Cergy-Pontoise, η οποία έχει μόλις επιστρέψει από τη Χιλή) και τον δημοσιογράφο του Αθήνα 9.84 Κώστα Ράπτη.

Στην αυγή του 2019, η Ουάσιγκτον έβλεπε τη Λατινική Αμερική σε ρόδινες αποχρώσεις. Ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο, αρνητής της κλιματικής αλλαγής και φίλος του Ντόναλντ Τραμπ, είχε μόλις ορκιστεί πρόεδρος της Βραζιλίας. Δύο ζάπλουτοι συντηρητικοί πολιτικοί, ο Μαουρίσιο Μάκρι και ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, ηγούνταν της Αργεντινής και της Χιλής αντίστοιχα. Στη Βενεζουέλα, ο διάδοχος του Τσάβες, Νικολάς Μαδούρο, φαινόταν να μετράει μέρες και ο Χουάν Γκουαϊδό είχε ήδη αναγνωριστεί πρόεδρος από τον Τραμπ.

Το διαχρονικό επιχείρημα ενάντια στο όραμα μιας πραγματικά δίκαιης κοινωνίας είναι ότι η ανταγωνιστικότητα και η απληστία αποτελούν «φυσικά» χαρακτηριστικά του ανθρώπου, που δεν ξεριζώνονται, και άρα κάθε προσπάθεια υπέρβασής τους είναι εξ ορισμού καταδικασμένη -και μάλιστα αποπροσανατολιστική άρα επιζήμια για την εξέλιξη των κοινωνιών… Πράγματι, η συγκρουσιακή συμπεριφορά -π.χ. στο κυνήγι, την απόκρουση θηρευτών, ή την προστασία των απογόνων- είναι εγγενής και απαραίτητη για την επιβίωση σε όλα τα ζωικά είδη· όπως φυσικά και ο πρωτογενής ανταγωνισμός για διεκδίκηση τροφής, ζωτικού χώρου ή ευκαιριών για ζευγάρωμα. Η δε απληστία έχει ως γενετικό υπόβαθρο την αναγκαία συσσώρευση τροφής για τη διαχείμαση του ατόμου ή την εξασφάλιση της επιβίωσης των απογόνων του…

Αρκούν άραγε οι παραπάνω διαπιστώσεις για να δικαιολογήσουν τη διηνεκή αναπαραγωγή της κοινωνικής αδικίας;

Διεθνής τάση του κεφαλαίου και ιδιαίτερα του χρηματιστικού τα τελευταία χρόνια είναι να στρέφεται προς την κερδοφορία από την γαιοπρόσοδο και τη δημόσια περιουσία, παρά από παραγωγικές επενδύσεις.

Συνέντευξη τύπου της υπό ίδρυση Κίνησης για τον Τερματισμό της Τουρκικής Εισβολής στη Συρία, Αλληλεγγύη στους Κούρδους και τον Συριακό λαό, Ειρήνη και Ασφάλεια στην Α. Μεσόγειο.

Την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019, στις 12 πμ στον 3ο όροφο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) θα δοθεί συνέντευξη τύπου της υπό ίδρυση Κίνησης, παρουσία αντιπροσωπείας του PYD και των Κούρδων στην Αθήνα.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!!

Η κυβέρνηση επιταχύνει την είσοδο ιδιωτών εταιριών στη διαχείριση των απορριμμάτων, το πράσινο, τα ογκώδη, τον ηλεκτροφωτισμό.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ για να μην περάσει η εκχώρηση των απορριμμάτων στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Σελίδα 1 από 78

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.