ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

KOMMON

Το βράδυ της Παρασκευής ομάδα γνωστών νεοφασιστών, από εκείνους που πρωταγωνιστούν στα επεισόδια και τις νεοφασιστικές επιθέσεις στη Καλλιθέα, έκαναν φραστική επίθεση εναντίον του Νίκου Κατσίφη, μέλους του Κομμουνιστικού Σχεδίου, του Αντιφασιστικού Συντονισμού Καλλιθέας, της Εργατικής Λέσχης και του Συνδικάτου Οικοδόμων, δηλαδή συλλογικοτήτων και φορέων που κινητοποιούνται κατά του φασισμού στη γειτονιά και στη χώρα.

Η ομάδα των νεοφασιστών επί πολύ ώρα παρακολουθούσε με μηχανές τον Ν. Κατσίφη απειλώντας, “θα σε σφάξουμε παλιοκομμούνι” και βρίζοντας, ακολουθώντας τον ακόμα κι όταν εκείνος έστριψε στην οδό Θησέως που ήταν γεμάτη κόσμο κι όταν εκείνος μπήκε σε καφετέρια έμειναν έξω για κάποιο διάστημα συνεχίζοντας να βρίζουν και να απειλούν.

Ανάλογες ενέργειες δείχνουν το θράσος των εγκληματικών αυτών ομάδων του νεοφασισμού και υπογραμμίζουν εμφαντικά την ανάγκη απομόνωσης και μαζικής καταδίκης τους.

Και στις εκλογές της Κυριακής και στην καθημερινή δράση.    

Αθήνα 5 Ιουλίου 2019

Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 14:51

Σχόλιο για μια αφίσα

Στον κόσμο της Αριστεράς προκάλεσε αναστάτωση αφίσα που κυκλοφόρησε με την υπογραφή ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με μεγάλα γράμματα) , ΝΑΡ, νΚΑ (με μικρά και από κάτω) και αποκαλεί τη ΛΑΕ και το ΚΚΕ δυνάμεις “του νόμου και της τάξης” εικονίζοντας τον μεν Παν. Λαφαζάνη εν μέσω εθνικιστικών συμβόλων τον δε Δημ. Κουτσούμπα εν μέσω αρχιερέων και αντιπαραθέτοντας τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ως τις μόνες συνεπείς, εικονίζοντας μια αντάρτισσα του Δημοκρατικού Στρατού (μέλος του ΚΚΕ μέχρι το θάνατό της) και καλώντας σε “αντάρτικη ψήφο” (η ψήφος δεν είναι μια πράξη εντός του αστικου πλαισίου και το αντάρτικο δεν είναι η ανώτερη μορφή της ταξικής πάλης;)

 

 Η επένδυση της Deutsche Telekom (D.T.) στον ΟΤΕ κακοφόρμισε: Αποεπενδύσεις - ακριβά τιμολόγια - 7.000 απολύσεις! 

Απεργία διαρκείας μέχρι τη νίκη!

 

- Να διωχθεί η διοίκηση των ΜΑΤ.

- Να παραιτηθούν Παπακώστα – Γεροβασίλη.

- Να καταδικαστούν οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής.

- Ενωτικός, μαζικός και μαχητικός αντιφασιστικός αγώνας. 

 

Ιδιαίτερα διαφωτιστική η ανακοίνωση που πριν λίγα λεπτά εξέδωσε η πρεβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα για τον περίφημο αγωγό EastMed. Αναφέρει τα εξής:

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019 12:10

Αντίο, σύντροφε Ανέστη

Με ανείπωτη θλίψη πληροφορηθήκαμε το θάνατο του μαρξιστή διανοούμενου και ασυμβίβαστου αγωνιστή Ανέστη Ταρπάγκου. Ο Ανέστης Ταρπάγκος στρατεύθηκε από τα νεανικά του χρόνια στις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού, του ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά, του ΝΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΛΑΕ, ενώ τις ανησυχίες του για την κομμουνιστική Αριστερά και την πορεία της ταξικής πάλης μοιράστηκε και με το Κομμουνιστικό Σχέδιο.

Ο Ανέστης Ταρπάγκος ήταν μια σπάνια και αξιοθαύμαστη περίπτωση στρατευμένου διανοούμενου που έθεσε το μυαλό του και τη ζωή του στην υπόθεση της αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Μελετούσε σε βάθος και με αξιοθαύμαστη συνέπεια τις εξελίξεις στην παραγωγική διαδικασία και το σύγχρονο καπιταλισμό, επιδιώκοντας να βαθύνει τη συλλογική μας γνώση για την αστική τάξη. Στην προσωπική του ζωή κράτησε μια αταλάντευτη και μαχητική στάση υπέρ των μισθωτών, και υπέστη απολύσεις και διώξεις γι’ αυτό, με πολύ μεγάλο προσωπικό και οικονομικό κόστος για τον ίδιο και την οικογένειά του.

Το παράδειγμα του θα μείνει ζωντανό στη μνήμη όσων των γνώρισαν προσωπικά ή μέσα από τα γραπτά του…

 

Ο αντισημιτισμός δεν είναι ρατσισμός εναντίον των Ιουδαισμού - μια θρησκεία που ο Παλαιστινιακός λαός σέβεται όπως και κάθε άλλη, είναι αντίθετος στον ρατσισμό από τους Σιωνιστές Εβραίους και άλλους Εβραίους.

Τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, οι εκδόσεις Καστανιώτη και το Polis Art Café παρουσιάζουν το νέο μυθιστόρημα του Δημήτρη Γράψα, Η γυναίκα του πρωινού τρένου.

Άλλο ένα περιστατικό φασιστικής επίθεσης σε βάρος αγωνιστή ήρθε να προστεθεί στα κρούσματα του τελευταίου διαστήματος.

Χθες πλήθος φίλων, συντρόφων και συναγωνιστών ήμασταν εκεί για την τελευταία πορεία με τον Τάσο στο νεκροταφείο Περιστερίου υπό την μελωδία της Τρίτης Διεθνούς. Ήμασταν όλοι εκεί, τιμώντας με τον πιο κατάλληλο τρόπο έναν άνθρωπο που αν κάτι τον χαρακτήριζε περισσότερο ήταν ότι πάντα ήταν εκεί, στις μεγάλες και μικρές μάχες και τα ραντεβού της ζωής και της ταξικής πάλης.

 

Από τα μαθητικά του χρόνια, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τις μεγάλες μάχες της μεταπολίτευσης μέχρι την συνέπειά του στις σημερινές δύσκολες ημέρες, πάντα με αστείρευτη επαναστατική αισιοδοξία, ιδιαίτερη αγάπη για την νεολαία, πολιτική οξυδέρκεια και μετωπική λογική. Όσοι και όσες πήραν τον λόγο για το τελευταίο αντίο στον Τάσο, δεν προσπάθησαν να στρογγυλέψουν λέξεις, φράσεις και γεγονότα. Η απλή εξιστόρηση όσων θυμούνταν από αυτόν, ήταν αρκετή για να θυμηθούν όσοι τον γνώριζαν και να μάθουν όσοι λίγοι δεν ήξεραν τόσα γι αυτόν, πόσο σπάνιος άνθρωπος και σύντροφος ήταν.

Δεν υπήρχε χώρος για δάκρυα, και παρότι η συγκίνηση ήταν διάχυτη σε όλους, σκέπαζε τα πάντα η επαναστατική αισιοδοξία να συνεχίσουμε τους αγώνες του Τάσου και ένας περίεργος φθινοπωρινός ήλιος που έκαιγε όσο τα φλογερά μάτια του συντρόφου μας. Ήταν πολλοί οι χώροι και οι οργανώσεις που θέλησαν να τον αποχαιρετήσουν, παλιοί σύντροφοι, νέοι σύντροφοι και πάνω απ όλα συναγωνιστές που έβλεπαν ότι μιλώντας για τον Τάσο, μιλάνε για το χθες, το σήμερα και το αύριο της κομμουνιστικής προοπτικής και του λαικού κινήματος.

Έτσι τον λόγο πήραν, σύντροφοι από την Κομμουνιστική Οργάνωση Μαχητής, την οργάνωση που ξεκίνησε την δράση του ο Τάσος, την Πολιτική Κίνηση για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Νέο Αριστερό Ρεύμα, η ΛΑΕ, το ΣΕΚ, η ΟΚΔΕ Εργατική Πάλη, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, η ΑΡΑΝ, η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ Ομάδα Κομμουνιστών Κομμουνιστριών, η ΟΚΔΕ Σπάρτακος, το ΚΚΕ (μ-λ) και η Αριστερή Κίνηση Περιστερίου. Κι όσοι δεν μίλησαν χθες, φρόντισαν με δημόσιες ανακοινώσεις τους να αποχαιρετήσουν τον σύντροφο Τάσο, όπως το ΕΕΚ, η ΜΕΤΑΒΑΣΗ, η ΑΡΑΣ, η ΑΡΙΣ, η Κομμουνιστική Επαναστατική Δράση ΚΕΔ, η Πολιτική Οργάνωση Κόκκινο Νήμα και η Πανελλαδική Ανεξάρτητη Ταξική Εργατική Κίνηση. μΕπίσης, μεταξύ πολλών άλλων, στην κηδεία παρεβρέθηκαν οι Θ. Τσιριγώτης και Δ. Φατούρος από το μ-λ ΚΚΕ. 

Στη συνέχεια δημοσιεύουμε τα λόγια του συντρόφου Κώστα Μάρκου με τα οποία ως Πολιτική Κίνηση για ένα Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο αποχαιρετήσαμε τον Τάσο.

Συντρόφισσα του Τάσου και δική μας, αγαπητή Ιωάννα,

αγαπητοί Κώστα και Αθηνά, Βάλια και Νίκο, οικογένεια του Τάσου και δική μας,

συντρόφισσες και σύντροφοι της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Μαχητής, Μπάμπη και Φώτη και Μαρία και Γιώργο και παιδιά του «ξανθού», Ζάχο και Τασία και όλοι οι άλλοι,

συντρόφισσες και σύντροφοι της ΕΑΣ, του ΝΑΡ, της Μαχόμενης Αριστεράς, του ΜΕΡΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πορεύτηκε και πορευτήκατε και πορευτήκαμε μαζί του έστω και μέχρι ένα σημείο,

σύντροφοι και συντρόφισσες της ΛΑΕ που είστε εδώ αλλά και του ΚΚΕ που μας ακούτε,

φίλοι και φίλες, δικοί του και δικοί μας,

όλοι γνωρίζουμε ότι αποχαιρετούμε σήμερα έναν σπάνιο σύντροφο, έναν σπάνιο άνθρωπο.

Ο Τάσος ο Κατιντσάρος, από τη στιγμή που πέρασε την πύλη του Πολυτεχνείου, 17 χρονών, δεν βγήκε ποτέ από τον αγώνα, ήταν ένα διαρκές Πολυτεχνείο.

Ο Τάσος ήταν και είναι το κομμένο στη μέση τσιγάρο των κομμουνιστικών ιδεών που γυρίζει από στόμα σε στόμα, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, από διαδήλωση σε διαδήλωση, πάντα στην πρώτη τη γραμμή, ακόμη κι αγκαζέ με την επάρατο.

Ο Τάσος ήταν και είναι αυτός που άκουγε τη γνώμη καθενός στη δίκοπη ζωή, τη δική του και τη δική μας. Ήταν και είναι το πουλί κι ο κυνηγός, κυρίως το πουλί και το πέταγμά του.

Ο Τάσος δεν φοβόταν. Ήταν τολμηρός. Ήταν όμως και περίσκεψη, αλλά κυρίως αυτό που λέμε ιστορική αισιοδοξία, μια αισιοδοξία με φλογερά μαύρα μάτια.

Ειδικά τώρα που τη χρειαζόμαστε γιατί αποτελεί είδος προς εξαφάνιση.

Ο Τάσος ήταν υπέρ των συμβιβασμών στην Αριστερά χάριν του μετώπου για να φάει ψωμί ο εργάτης, για τα τριαντάφυλλα και τη λευτεριά που αξίζουν στο λαό.

«Μας χωρίζει αίμα», είπε ένας σύντροφος σε μια από τις ιδρυτικές συνεδριάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. «Κυρίως, μας ενώνει αίμα», είπε ο Τάσος.

Σκεφτόταν, δρούσε έτσι, γιατί ήταν ενάντια σε κάθε συμβιβασμό με τον ταξικό αντίπαλο και υπέρ της αναμέτρησης μαζί του.

Μέχρι την κατάργηση κάθε εξουσίας.

Ακόμη και της δικής μας. Για την ανατροπή και τον κομμουνισμό μέχρι το τέλος.

Σε ανύποπτο χρόνο, είπε: «αν πάρουμε ποτέ την εξουσία, εμένα να με βάλετε θυρωρό στο υπουργείο Εργασίας, για να αφήνω τους εργάτες να μπουκάρουν όταν τους αδικούμε».

Ο Τάσος ήταν ιδρυτικό μέλος της νεοσύστατης Πολιτικής Κίνησης «Σύγχρονο ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ», αλλά θα ήταν στενό και άδικο να πούμε ότι ανήκει σε αυτήν. Γιατί ο Τάσος ανήκει σε όλους εσάς, σε όλους μας και σε όλη τη μαχόμενη Αριστερά, στους εργάτες, το λαό και τους νέους που αγωνίζονται.

Ο Τάσος ήταν, είναι και θα είναι μέσα σε όλα τα κομμουνιστικά σχέδια, παλιότερα και σύγχρονα και αυριανά, μέσα σε όλες τις κομμουνιστικές ελπίδες.

Δεν έφυγε και δεν θα φύγει.

Γιατί δεν ήταν ένα φευγαλέο λάικ και ας έπαιρνε χιλιάδες. Γιατί ήταν ο εαυτός του, αλλά δεν ήταν ο εαυτούλης του.

Γιατί ο Τάσος ήταν όλοι οι άλλοι, ήταν όλοι εμείς.

Ήταν ο Λάκης, ήταν ο Κώστας ο ψηλός και ο άλλος Κώστας, αυτός του λάκκου με τον ασβέστη, ήταν κι ο Ισίδωρος και ο Κουμής και η Κανελλοπούλου και η Σωτηρία, ήταν ο Γιώργος του «δεν πειθαρχώ» κι ο Νίκος ο ναυτεργάτης και ο Τάκης από τον Πύργο και ο Γρηγόρης του μ-λ και ο Χρίστος με το κόκκινο βεσπάκι και ας με συγχωρέσουν όσους δεν προλαβαίνω να αναφέρω.

Ο Τάσος ήταν και είναι όλοι και όλες όσοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για τη λευτεριά.

Όπως και μείς είμαστε όλοι οι άλλοι.

Είμαστε πραγματικά ο εαυτός μας μόνον όταν είμαστε όλοι οι άλλοι.

Όπως οι φωτογραφίες εκείνες των προσώπων που αποτελούνται από χιλιάδες μικρές φωτογραφίες άλλων προσώπων.

Γι’ αυτό είμαστε ο Τάσος, μια μικρή φωτογραφία που ξεχωρίζει μέσα στις άλλες.

Γι’ αυτό είμαστε μαζί του στο ταξίδι του παρελθόντος των κοινωνικών αγώνων, της μνήμης και του μέλλοντος της επανάστασης.

Καλό ταξίδι σύντροφε και φίλε, ακριβέ φίλε και συμβουλάτορα.

Χαιρετίσματα και στην Αλεξάνδρα την Κολοντάι που τόσο αγαπούσες γιατί αγαπούσες τις γυναίκες, τις «εργάτριες μέλισσες».

Σελίδα 1 από 4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.