ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

 

 

 

Σε μία νέα καταγγελία προχώρησε ο συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας «Δυτικό Μέτωπο». Όπως καταλογίζουν στο πρόσφατο δελτίο τύπου τους, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι ενδείξεις για τη δημιουργία νέας χωματερής (ΧΥΤΑ) στη Φυλή, στη λεγόμενη γ΄ φάση της υφιστάμενης φαραωνικής εγκατάστασης.

 

Η κρίση στη διαχείριση των σκουπιδιών της περιφέρειας, που επίκειται να οξυνθεί αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα, φαίνεται να αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με την διαιώνιση του εγκλήματος που διαπράττεται στη Δυτική Αττική και την κατασκευή νέας χωματερής.

 

Η εγκατάσταση της Φυλής, που αποτελεί τη μεγαλύτερη χωματερή της Ευρώπης, με παραπάνω από μισό αιώνα ζωή, υποδέχεται γύρω στους 1.800.000 τόνους/έτος (περίπου το 90% των απορριμμάτων της περιφέρειας).

 

Παράλληλα, φιλοξενεί ένα τεράστιο εργοστάσιο (ΕΜΑΚ) επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, το μοναδικό αποτεφρωτήρα επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στην Ελλάδα, μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμη ύλη το βιοαέριο που παράγεται από την αποδόμηση των απορριμμάτων και μονάδες επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων.

 

Η εν λόγω εγκατάσταση αποτελεί μία διαρκή, καταστροφική διαδικασία για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής. Φέρνει τον «αργό θάνατο ολόκληρης της Δυτικής Αττικής», όπως διατρανώνουν οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι, αφού «επί δεκαετίες διασπείρει δυσοσμία και αέριους ρύπους, ρυπαίνει τα εδάφη, τα επιφανειακά και τα υπόγεια νερά, «παράγει» δυσανάλογα υψηλά ποσοστά δερματικών, αναπνευστικών και καρκινικών παθήσεων, θέλουν να διατηρήσουν σε λειτουργία και να τη μεγαλώσουν, επεκτείνοντας τη δυναμικότητα του ΕΜΑΚ και «φορτώνοντάς» τη με μια νέα χωματερή, με το πρόσχημα της έκτακτης ανάγκης».

 

Όπως καταγγέλλει το Δυτικό Μέτωπο η υγειονομική βόμβα της Φυλής είναι πολιτική επιλογή όλων των τελευταίων κυβερνήσεων και της τωρινής, της ηγεσίας της περιφέρειας αλλά και πολλών δήμων της Αττικής που βολεύονται στην παρούσα κατάσταση.

 

Δεν αποτελεί απλώς μία λύση ανάγκης, λόγω της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Αντιθέτως η πάγια άρνηση να προχωρήσει ένα εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, με αποκεντρωμένη διαχείριση, δίκαιη και ισόρροπη κατανομή σε όλες τις περιοχές, με προτεραιότητα στις υποδομές ανακύκλωσης και κομποστοποίησης οργανικών υλικών, αποτελεί συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας. Στρατηγική κατεύθυνση είναι η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων για την ικανοποίηση των συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που διαπλέκονται με το κράτος, την κεντρική εξουσία αλλά κι αυτή της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

«Ποιος, άλλωστε, παραβλέπει ότι το 95% του έργου που εκτελείται στην εγκατάσταση της Φυλής έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες εργολάβους, με την πρωτοκαθεδρία να ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα; Ποιος δε βλέπει τις σκληρές μάχες που δίνονται, ανάμεσα στα διάφορα εργολαβικά σχήματα, κάθε φορά που προκηρύσσεται μια νέα εργολαβία στη Φυλή; Ποιος δεν έχει διαπιστώσει τη -διαχρονική- υποστήριξη του δήμου Φυλής στη λειτουργία της εγκατάστασης, προσβλέποντας στο «κερασάκι» των ανταποδοτικών ωφελημάτων για την άσκηση μικροπολιτικής; Πόσο ποιο κραυγαλέα να γίνει η εμπλοκή παραγόντων της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ, καθώς και μερίδας εργοδοτικών συνδικαλιστών, στις ενδο-επιχειρηματικές διαμάχες, άλλοτε ωραιοποιώντας την αθλιότητα και άλλοτε προασπίζοντας τις θέσεις εργασίας, που -δήθεν- θα χαθούν αν κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής;», σημειώνεται στο δελτίο τύπου.

 

Το Δυτικό Μέτωπο καλεί κυβέρνηση και περιφέρεια Αττικής ν’ αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μη διανοηθούν να προχωρήσουν στη δημιουργία νέας χωματερής. Παράλληλα προσκαλεί τους  κατοίκους της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

 

 

 

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

Τη μαζική κατάργηση των επιδομάτων αναπηρίας των ατόμων με αυτισμό νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις αρχές Ιανουαρίου. Το ευρωμνημονιακό καθεστώς αφού τσάκισε το λαϊκό εισόδημα, εξευτέλισε τη δημόσια υγεία και την κοινωνική πρόνοια, γράφει άλλη μία σελίδα κοινωνικής αναλγησίας. Συγκεκριμένα, με δύο υπουργικές αποφάσεις που επικυρώθηκαν με τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις 15/1, υποβιβάστηκε εντελώς αυθαίρετα το ποσοστό αναπηρίας του αυτισμού στο 50%. Σήμερα, το επίδομα αναπηρίας χορηγείται μόνο για ποσοστά από 67% και άνω. Από το 2012 μέχρι τώρα όλα τα άτομα του αυτιστικού φάσματος οποιασδήποτε βαρύτητας είχαν κατοχυρωμένο σαν ελάχιστο ποσοστό αναπηρίας το 67%, συνεπώς δικαιούνταν όλοι το αντίστοιχο επίδομα. Με την πρόσφατη αυθαίρετη αναθεώρηση του ποσοστού αναπηρίας, ένας μεγάλος όγκος ατόμων με αυτισμό αποκλείεται από τη χορήγηση επιδόματος. 

 

 Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη το νέο, διαδικτυακό, μηνιαίο περιοδικό για το βιβλίο, τον πολιτισμό και την πολιτική, Marginalia - Σημειώσεις στο περιθώριο. Το πρώτο τεύχος του περιοδικού έχει αφιέρωμα στον ολοκληρωτισμό.

 

 Την Τρίτη 16/1/2018 αντιπροσωπεία του Δυτικού Μετώπου συναντήθηκε με Ρένα Δούρου, περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ, φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Αττικής και την  αντιπρόεδρο της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Μπιζά. Από πλευράς Δυτικού Μετώπου επιδόθηκε ένα κείμενο υπογραφών τριών χιλιάδων (3.000) πολιτών, που ζητούν άμεσες λύσεις απέναντι στη διαρκή υποβάθμιση της Δυτικής Αττικής.

 

 

 

Υπογράφτηκε την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των όρων δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος του Δήμου Αθηναίων.

Θετική για το κίνημα υπεράσπισης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού είναι η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (3/10).  Ομόφωνα επιβεβαιώθηκε η ισχύς του αρχαιολογικού νόμου στο ακίνητο, η οποία είχε αμφισβητηθεί από τους υποστηρικτές της άνευ όρων «επένδυσης».

Τη Δευτέρα 18/9/2017, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη συλλόγων και φορέων του Δήμου Φυλής, μετά από δημόσιο κάλεσμα του Δυτικού Μετώπου, για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δυτικής Αττικής στο δελτίο τύπου επισημαίνει τις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της συγκέντρωσης των σκουπιδιών στην περιοχή και τις αρνητικές συνέπειες που επισύρει στην υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο «Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας: Δυτικό Μέτωπο» για τον εγκατεστημένο ΧΥΤΑ της Φυλής που υποδέχεται το σύνολο σχεδόν των απορριμμάτων της Αττικής.

 

Μισθοί ξεροκόμματα και στη χειρότερη θέση όλων η νέα γενιά είναι τα συμπεράσματα που απορρέουν για τον ιδιωτικό τομέα από την επεξεργασία των στοιχείων των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων που υποβάλλονται στον ΕΦΚΑ, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Θάνου Τσίρου στην εφημερίδα Καθημερινή.

Ο θάνατος του 28 χρόνου διανομέα Γ. Κ. της γνωστής επισιτιστικής αλυσίδας της Θεσσαλίας DE-TOX, την Πέμπτη 30 Μαΐου, δεν είναι ένα τυχαίο περιστατικό. Είναι ακόμη ένα εργατικό δυστύχημα, αποτέλεσμα της σύγχρονης εργασιακής βαρβαρότητας που επιβάλλουν οι πολιτικές του κεφαλαίου. 

Σελίδα 1 από 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.