ΑΛΕΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

 

Ανατροπές μέσα σε πέντε χρόνια

 

Τα πράγματα λοιπόν άλλαξαν τόσο.

Ομοτράπεζοι στα νέα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ήταν ο Πομπέο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Φατμίρ Μπιτίκι, ο Κέιτ Μπάιρνς πρέσβης των ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Λιούπκο Νικολόφσκι, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, o Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Φίλιπ Ρίκερ κι ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων από ελληνικής πλευράς, ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Μακεδονίας, και..

Καταδίκη της πολιτικής Μητσοτάκη,  του προβλέψιμου συμμάχου των ΗΠΑ

Οι εξελίξεις στη ανατολική Μεσόγειο και η διατηρούμενη επιδείνωση των ελληνοτουρκικών, ειδικά, σχέσεων θέτουν ευθέως επί τάπητος το διπλό ενδεχόμενο ενός εκτεταμένου πολεμικού επεισοδίου πριν από έναν επώδυνο συμβιβασμό. Επώδυνο σε σχέση φυσικά με τη διάτρητη και δίχως αρχές ελληνική κυβερνητική πολιτική σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση της ΑΟΖ, της υφαλοκρηπίδας ακόμη και της κατάστασης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. 

 Μα πάλι για τον εμφύλιο, ξανά για τη ιστορία;

 

Μπλόκο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπέρ του Ιράν

Χρειάστηκαν μια συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και της Αιγυπτιακής χούντας και λίγες μόνο ημέρες για να περάσουν στα αζήτητα η πρόσφατη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ περί της θετικής ενέργειας του παγώματος των ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο που ανακοίνωσε στις 28 Ιούλη ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin «ως μια εποικοδομητική προσέγγιση του Ταγίπ Ερντογάν στις διαπραγματεύσεις».

Δεν πρόκειται για μια επικαιροποιημένη και «βελτιωμένη» αναδημοσίευση επετειακού τύπου, 6 Αυγούστου σήμερα ας γράψουμε κάτι για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Πρόκειται για ένα ζων ιστορικό γεγονός που προσλαμβάνει επίκαιρες κάθε φορά διαστάσεις.

Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ
όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ

 

Τα γεγονότα προστίθενται το ένα στο άλλο.

Η εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση πλασαριζόταν ως το απαραβίαστο σύμβολο της νέας Ευρώπης, στη θέση ακόμη και των ιδανικών της Γαλλικής Επανάστασης, έχει παρέλθει οριστικά. Η ίδια η πορεία της ακολούθησε και ακολουθεί το σχήμα συγκρότηση – σύγκρουση – νέα παροδική ισορροπία που προετοιμάζει την επόμενη σύγκρουση αγνώστων επιπτώσεων. (Τέτοιας μορφής ήταν η έξοδος του Ενωμένου Βασιλείου από την ΕΕ πριν λίγο καιρό).

Σελίδα 1 από 8

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.