ΠΕΝΗ ΓΑΛΑΝΗ

Απέναντι στην ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία δε σιωπούμε!

Μόλις μερικές εβδομάδες από την έναρξη της καραντίνας και μετράμε ήδη τρεις γυναικοκτονίες στην Ελλάδα. Στις 18 Μάρτη στην Κηφισιά αστυνομικός πυροβόλησε εν ψυχρώ την εν διαστάσει σύζυγό του και τη φίλη της την ώρα που έκαναν διάλειμμα στο υπαίθριο πάρκινγκ του σούπερ μάρκετ, όπου εργάζονταν. Στις 30 Μάρτη στη Λάρισα 55χρονη γυναίκα πέθανε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, μετά τον άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη από το γιο της.

 

Διακηρύσσοντας το «τέλος της ιστορίας» με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικάνος διανοητής Φράνσις Φουκουγιάμα δηλώνει πως η παγκοσμιοποίηση είναι το όχημα εξάπλωσης του φιλελευθερισμού ανά την υφήλιο και το τελικό σημείο ιδεολογικής εξέλιξης της ανθρωπότητας.

Το κείμενο που ακολουθεί αποτελεί εισήγηση που κατατέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις 7 Δεκεμβρίου ο Όμιλος Μαρξιστικών Ερευνών, με το Σύλλογο Διάδοσης Μαρξιστικής Σκέψης Γ. Κορδάτος, τον ΜΑΧΩΜΕ, τον Όμιλο Επαναστατικής Θεωρίας και τα περιοδικά Ουτοπία και Μαρξιστική Σκέψη.

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.