ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΣΑΛΟΣ

Το καλοκαίρι, σας είχαμε ενημερώσει για το άνοιγμα της έρευνας της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη πάνω στη συμμετοχή του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην «Ομάδα των 30», ένα λόμπι που αποτελείται από εκπροσώπους κεντρικών αλλά και ιδιωτικών τραπεζών, όπως JP Morgan, η UBS και η πρώην εργοδότρια του Ντράγκι (όπως και νυν του Μπαρόζο) Goldman Sachs.

Κάτι που δε θυμόμαστε να έχει ξανασυμβεί, συνέβη της Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Υπουργός ενός κράτους αποφάσισε μόνος του τι θα ψηφίσει, μη σεβόμενος τις οδηγίες της κυβέρνησής του. Δεν έγινε από κάποιο από τα πολλά κράτη που η ΕΕ αντιμετωπίζει σαν εσωτερικές μπανανίες, αλλά από τη «χώρα μοντέλο» που αρέσκεται να δίνει μαθήματα «σταθερότητας» και «υπευθυνότητας» σε όλους: τη Γερμανία.

98% των 517 εξωτερικών συμβούλων της ΕΚΤ είναι λομπίστες του ιδιωτικού χρηματοπιστωτικού τομέα

Στις 10 Οκτώβρη του 2017, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έλαβε μέρος για τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. Ένα τελετουργικό συμβολικής επιβεβαίωσης της γερμανικής ηγεμονίας στην ΕΕ έλαβε χώρα: o Γάλλος υπουργός οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ  τον αποχαιρέτησε στα γερμανικά λέγοντας ότι ήταν «ένας σπουδαίος υπουργός Οικονομικών κι ένας μεγάλος Ευρωπαίος». Ευελπιστεί βλέπετε να γίνει ο νέος επικεφαλής του Γιούρογκρουπ ή ακόμα καλύτερα ο «υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης» και θα χρειαστεί τη στήριξη των Γερμανών. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος του έγραψε… ραβασάκι πάνω στη σημαία της ΕΕ που του έδωσαν για αναμνηστικό: «Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο ξανά».

 

 

 

Γιώργος Βασσάλος @YiorgosVa – Διάδρομοι Βρυξελλών

Ο Γ. Βασσάλος το σκάει από τους διαδρόμους των Βρυξελλών για τους δρόμους της Βαρκελώνης και συζητά με τον Ισπανό-Καταλανό κοινωνικό ακτιβιστή, Pablo Sanchez Centellas την περίπλοκη υπόθεση Κατολονίας.

Την Τετάρτη 31 Μάη, η Κομισιόν δημοσίευσε ένα «έγγραφο προβληματισμού για την εμβάθυνση της ΟΝΕ». Βασικό νέο στοιχείο είναι η παροχή μιας καινοτόμας «εναλλακτικής στα ευρωομόλογα» που να θελήσει να αποδεχθεί η Γερμανία.  

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.