ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

 

Σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι διατυπώσει άλλο ένα κατηγορώ στον καπιταλισμό και τους πολιτικούς του εκπροσώπους για το πασιφανές γεγονός ότι ξεχαρβάλωσε το κρατικό σύστημα υγείας και άφησε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του χωρίς εφόδια. Σκοπός του είναι να αναδείξει μια ενοχή πολύ σοβαρότερη που είναι αδύνατον να επιλυθεί στο πλαίσιο του.

 

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις (σωματεία, ομοσπονδίες, συνδικάτα) ήταν από την αρχή της καπιταλιστικής ιστορίας ο τρόπος με τον οποίο οι εργαζόμενοι επεδίωκαν μια συλλογική διαπραγμάτευση για την πώληση εργατικής τους δύναμης. Οι αρχές όμως πάνω στις οποίες συγκροτούνται, προσδιορίζουν και τα όρια στα οποία μπορούν να φτάσουν οι δυνατότητες διεκδίκησης τους.

Στον απόηχο των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογικών διαδικασιών, κυρίως των Ευρωεκλογών, μέσα στις γραμμές της αριστεράς αρχίζει δειλά - δειλά να εμφανίζεται η σκέψη για μια επανεξέταση και επανατοποθέτηση της προγραμματικής της βάσης. Αρχίζει να διαπιστώνεται ότι οι πολιτικές γραμμές που έχουν επικρατήσει είναι αναποτελεσματικές.

Η χάραξη μιας σύγχρονης πολιτικής  τακτικής και στρατηγικής που θα μπορούσε να εμπνεύσει και προσανατολίσει  την εργατική τάξη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την καπιταλιστική κρίση και την επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, και ταυτόχρονα να ανεβάσει  επίπεδο της ταξικής αντιπαράθεσης με επιδίωξη την διεκδίκηση της εξουσίας, δεν μπορεί να εξαντληθεί στο χώρο ενός άρθρου. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο μέσα από μια επίμονη και συνεχή διαδικασία συγκερασμού της πείρας που αντλείται από την ταξική πάλη και της εφαρμογής της μαρξιστικής θεωρίας στις συνθήκες της. Η διαμόρφωση της τακτικής και στρατηγικής στα πλαίσια μιας οργάνωσης που επιδιώκει να πρωτοπορήσει στο εργατικό κίνημα δεν τελειώνει ποτέ, αντίθετα εμπλουτίζεται συνεχώς μέσα στις καινούργιες συνθήκες που διαρκώς δημιουργούνται. Επομένως το άρθρο αυτό μπορεί μόνο να διατυπώσει κάποιες σκέψεις και ιδέες σαν ένα λιθαράκι που συμβάλει στην συνολική διαδικασία. Και με τον τρόπο του να υπενθυμίσει ότι  τόσο οι επεξεργασίες των κλασσικών της Μαρξιστικής θεωρίας, όσο και η πείρα των επαναστάσεων του 20ου αιώνα,  αποκαλύπτουν την ανάγκη  ενός σύγχρονου προβληματισμού  γύρω από το θέμα τακτικής και στρατηγικής μιας κομμουνιστικής οργάνωσης.

Παραθέτω τρία κείμενα του Συντονισμού δράσης και διαλόγου κομμουνιστικών δυνάμεων.

 

Ή η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων ως συνέπεια της πολυπλοκότητας του σύγχρονου καπιταλισμού

Ο σκοπός μιας συζήτησης για την αστική και την εργατική δημοκρατία από μαρξιστική σκοπιά δεν μπορεί να είναι άλλος από την αναζήτηση των θεμελιωδών αρχών που θα διέπουν την δημοκρατία που θα πραγματοποιήσει τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Υπάρχει σοβαρή ανάγκη για μια προγραμματικού χαρακτήρα συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό.

Η έννοια της Αριστεράς αποτελεί ένα θέσφατο που κανείς δεν τολμά να το αμφισβητήσει.

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017 14:08

Για μια απεργία με προοπτική

Η απόκρουση της επίθεσης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων απαιτεί διεργασίες που υπερβαίνουν τις δυνατότητες του συνδικαλιστικού κινήματος και του αστικού κοινοβουλευτισμού.

Kommon

Θέλουμε να μιλήσουμε για τον κομμουνισμό της εποχής μας, την αναγκαία αλλά όχι δεδομένη προοπτική. Θέλουμε να μιλήσουμε ταυτόχρονα για την καθημερινή επιβίωση και τον αγώνα γι’ αυτήν.

ΛΙΣΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Εγγραφείτε στην λίστα επικοινωνίας μας για να είστε πάντα ενημερωμένοι.